Selecteer een pagina

“Action Learning past bij mij. Ik start altijd gewoon en leer langs de route door te experimenteren, naar anderen te luisteren, aan te passen, anderen te kopiëren en vooral ook door de fout in te gaan.”

BSN MBA-student Esther HehneNadat ze op 17-jarige leeftijd haar VWO-diploma haalde, had Esther Hehne geen idee wat ze wilde studeren. En dus ging ze maar aan het werk. Jaren van allerlei (avond)opleidingen volgden, waaronder Boekhouden, ICT, HR, Sales en Marketing. Telkens koos ze een opleiding die paste bij de baan die ze op dat moment had. Gevolg: een zeer veelzijdig profiel en steeds hoger in de boom.
Fast forward naar 2016. Esther is inmiddels 48 jaar en sinds een jaar manager Marketing & Sales bij Fudura, marktleider op het gebied van effectief energiemanagement. Quote openen: ‘De leukste baan die ik ooit heb gehad, met een topteam!’

1. Wat was voor jou de belangrijkste drijfveer om een MBA te doen?
“Ik wil heel graag al mijn losse diploma’s en ervaringen bundelen en tegelijkertijd de gaten vullen: een strik erom. En dan iets hebben van waarde. Ondertussen wil ik veel inspiratie opdoen en mijzelf verder stretchen.”

2. Wat was specifiek de reden om voor de Action Learning MBA te kiezen en niet zozeer voor een traditionele MBA?
“Action Learning past bij mij. Ik ben gewend te leren door te doen. Ik start altijd gewoon en leer langs de route door te experimenteren, naar anderen te luisteren, aan te passen, anderen te kopiëren en vooral ook door de fout in te gaan. Ik geloof heel erg in deze methode. Alles wat ik leer zou ik het liefst direct toe willen passen; pas dan ontwikkel ik het echt. Ik ben een heel praktisch mens.”

3. In welk concept of ideologie van Action Learning kun je je het meest vinden?
“Wat ik superleuk en goed vind is met een groep mensen werken aan een serieus probleem. Samen een definitie opstellen, samen de ratio’s en feiten verzamelen, analyseren en dan het allerleukste onderdeel: oplossingen verzinnen, uitproberen en implementeren. Ik geloof in de kracht van een goed samengestelde groep mensen en de energie die dit teweeg kan brengen.”

4. Als je jezelf als werknemer/leidinggevende moest omschrijven, welke drie kernwoorden komen dan bij je op?
“Open, praktisch en resultaatgericht (als het er vier zouden zijn zou ik humor toevoegen. Er moet wel gelachen worden).”

5. Welke persoonlijke vaardigheid zou je het liefst verbeterd zien door de MBA?
“Ik wil mezelf graag meer ontwikkelen in het langere termijn denken, plannen en ernaar handelen. Daar hoort rust, lezen, nadenken, reflecteren en luisteren bij. Prachtig als ik daar beter in zou worden!”

6. Wat waren voor je grootste voors en tegens bij de beslissing om de MBA te volgen?
“Ik speelde al een tijd met het idee. Mijn zus deed ook haar MBA bij BSN. Action Learning sprak mij vooral erg aan omdat ik weet dat deze methode voor mij goed werkt. Dat ik de lesstof direct in mijn bedrijf kan toepassen vind ik een grote plus. Daarmee sla ik twee vliegen in één klap: problemen die ik met m’n team toch al moet aanpakken, pak ik zo op een slimme manier aan en ondertussen werk ik aan mijn MBA.”

Toch merkte ik tegelijkertijd dat ik maar niet tot inschrijven kwam. Iets hield mij tegen. Het is een enorme inspanning bovenop je werk natuurlijk. Mijn zus heb ik, toen zij haar MBA deed, eigenlijk 2,5 jaar niet gezien. Mensen in mijn omgeving zeiden ook ‘Dat heb JIJ toch niet nodig?’ of ‘Weet je wel waar je aan begint joh?’ en ‘Zeg je vriend en je paard maar gedag!’ Maar soms moet je gewoon niet luisteren en ervoor gaan. Overigens: ik ben een type dat niet zomaar ergens aan begint. Waar ik aan begin, maak ik ook af. Het betekent wel dat je het voor jezelf goed moet regelen. Je zult dingen moeten laten want niemand kan deze MBA ‘erbij proppen’.”

7. Wat is tot zover je indruk van de MBA, de groep, de docenten en de workshops?
“Ik geniet ervan en verveel mij geen seconde. Voor mij is het een beauty farm for the mind. Zo gaaf ook om met lotgenoten in een klas te zitten, ervaringen te delen en samen te leren.”

8. Is er tot dusver iets dat je tegengevallen is?
“Ik moet erg wennen aan de zelfwerkzaamheid. Voor een groot deel moet je het zelf uitzoeken met je subset en die worsteling viel me in het begin tegen. Ik was onzeker, maar daar kan ik nu beter mee omgaan. Mijn eerste opdracht leverde ik ruim op tijd in en ik kreeg een goede beoordeling terug. Nu weet ik dat ik op de goede weg zit; dat helpt en motiveert. Overigens… discipline is ook een pain-in-the-ass. Er zijn voldoende verleidingen die kunnen zorgen voor uitstelgedrag.”

9. Kun je al spreken over een eye-opener die je tot nu toe al ervaren hebt?
“Veel dingen die ik in mijn loopbaan proefondervindelijk heb ervaren waren al bedacht en beschreven. Het is grappig en gaaf om nu het theoretisch kader erbij te krijgen. Ik heb dingen gedaan die ik had kunnen voorkomen als ik het eerder had geweten. Goed voor toekomstige projecten!”

10. Wat is voor jou het belangrijkste doel dat je door het doen van deze MBA wil bereiken?
“Ik ben bijna 50. Wil ik over een tijdje nog een volgende stap in mijn carrière zetten? Waar en in welke richting dan? Ik hoop tijdens mijn MBA nóg meer bagage te krijgen en ondertussen antwoorden te vinden op die grote vragen.”

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This