Selecteer een pagina

‘Werken met mijn eigen praktijksituatie als uitgangspunt is een meerwaarde. Ik ben iemand die altijd het waarom wil weten, niet om te oordelen, maar puur uit nieuwsgierigheid’

Evita Bakayoko, MBA-student BSNEvita Bakayoko (28) startte in november met de Action Learning MBA. “De principes van Action Learning met weinig resources zijn in veel situaties simpel toe te passen. Dit kan in de rest van mijn leven absoluut van meerwaarde zijn.”

Na drie jaar studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen haalde ze haar bachelor Bewegingswetenschappen. De wens om een Master te doen was groot, maar Evita zag het niet zitten ‘om puur voor de wetenschap opgeleid te worden’. Ze toogt naar Amsterdam om aan de Vrije Universiteit haar Master in Human Movement Sciences te halen, met als supplement HBO docent en Psychomotorishe Therapie.

Maar een baan vinden vorderde moeizaam; de welbekende crisis. “Niet geheel passend in het functieprofiel solliciteerde ik bij Johnson & Jonhnson – fabrikant van producten voor de gezondheidszorg – en toevallig was men daar net op zoek naar trainees. Ik werd aangenomen en werkte een half jaar als trainee, om vervolgens de mogelijkheid te krijgen intern te solliciteren. Ik ging aan het werk als Product Specialist Biosurgicals. Na twee jaar wilde ik graag met een meer afgebakende klantgroep werken en maakte ik intern de overstap naar sales consultant CMF (kaak en aangezicht). Vandaag de dag ben ik verantwoordelijk voor de sales, service en training van verschillende medical devices in Zuid-Nederland.

1. Wat was de belangrijkste drijfveer om een MBA te doen?
“Veel bedrijfsprocessen en beslissingen van hogerhand hebben directe invloed op mijn werkuitoefening. Ik wil weten waarom, waar dat door gedreven is, wat zijn de voor- en nadelen? Naast het begrijpen van deze zaken wil ik mezelf graag wapenen voor de toekomst. Gezien ik niet duidelijk weet waar mijn grootste affiniteit ligt, heb ik besloten om voor een brede scholing te gaan in plaats van een gerichte scholing op een specifiek vakgebied.”

2. Wat was specifiek de reden om voor de Action Learning MBA te kiezen?
“Werken met mijn eigen praktijksituatie als uitgangspunt is voor mij een meerwaarde: dit kon ik het beste terugvinden in een Action Learning MBA. Daarnaast zijn de principes van Action Learning met weinig resources in veel situaties simpel toe te passen, dit kan in de rest van mijn leven op veel momenten van meerwaarde zijn.”

3. Wat waren de grootste voors en tegens om de MBA te volgen?
“Het is een grote investering in tijd en geld, waarbij je pas achteraf weet of deze het waard is. Het zet een rem op je sociale leven. Daarentegen is de MBA een brede en open ontwikkeling van jezelf en jezelf binnen het bedrijfsleven, zowel op communicatie- als op kennisniveau.”

4. Hoe reageerde je omgeving op je beslissing?
“Begripvol. Ik ben iemand die altijd het waarom wil weten, niet om te oordelen, maar puur uit nieuwsgierigheid. Daarnaast vond vooral mijn sociale omgeving dat ik voor mijn doen relatief lang had stilgezeten en ze waren al aan het wachten wat mijn volgende stap/project zou zijn.”

5. Wat is de eerste indruk van je groep medestudenten?
“Heel positief. De groep is zeer divers, zowel qua leeftijd, achtergrond en ervaring. Vanaf de eerste dag is er een bepaald respect en tolerantie waardoor het meteen veilig en aangenaam aan doet. Ik verwacht veel met en van mijn medestudenten te leren.”

6. Wat is tot zover je algehele indruk van de MBA?
“Zeer positief. De docenten zijn inspirerend en de inhoud is interessant. De workshops geven mij de energie om thuis na een lange lesdag meteen weer aan de studie te gaan en om de dag daarna opgewekt naar mijn werk te gaan.”

7. Waar zie je het meest tegenop de komende twee jaar?
“De grootste uitdaging is de tijdsinvestering. Ik merk nu al dat ik sociale gelegenheden en het huishouden soms moet laten gaan, mijn omgeving moet hier nog aan wennen. Daarnaast is het ook een uitdaging om de juiste informatie uit de werkomgeving te onttrekken, het is belangrijk daar te laten zien dat de tijd die een andere werknemer in mij investeert ook daadwerkelijk een meerwaarde is voor de organisatie.”

8. Kun je al spreken over een eye-opener?
“Ja: ‘durf te vragen, niet oordelen’. Met oordelend antwoorden ontneem je niet alleen jezelf een nieuw en open inzicht, maar ontneem je ook die van de ander.”

9. Wat is het belangrijkste doel dat je met deze MBA wil bereiken?
“Ik wil feitelijke kennis opdoen over alle pijlers binnen het bedrijfsleven, daarnaast wil ik deze kennis toe leren passen in het echte bedrijfsleven. Ik wil de vinger op de zere plek kunnen leggen en zo meewerken aan het vinden van een creatieve oplossing. Verder wil ik een basis leggen voor de toekomst, vanuit de MBA wil ik mij graag verder ontwikkelen in de richting die ik dan als meest interessant heb bepaald.”

10. Denk je dat de MBA je als persoon/werknemer/leidinggevende zal veranderen?
“Ik denk zeker dat de MBA mij als persoon zal veranderen. Ik verwacht niet alleen binnen mijn werk, maar ook daarbuiten open te staan voor nieuwe inzichten en ik verwacht sterker te worden in probleemoplossing in het algemeen. Als werknemer verwacht ik dat de MBA mij een gedegen partner maakt in communicatie en probleemoplossing.”

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This