Selecteer een pagina

‘Mijn initiële doel was om de MBA te doen voor het papiertje, maar hoe meer ik er mee bezig ben, hoe meer andere dingen belangrijker worden’

Elke SchoemakerEven kennismaken: Elke Schoemaker, 30 jaar, vrijgezel, geen kinderen, woonachtig in Amsterdam, Business Incident Manager bij de ING Bank. Tijdens haar HBO-studie International Business and Languages aan de HES, kwam ze in 2006 via een bijbaantje bij de Postbank terecht. Bijna tien jaar later werkt Elke nog altijd voor haar eerste werkgever, sinds 2011 in vaste dienst en sinds kort als Business Incident Manager op een relatief nieuwe afdeling binnen ING Commercial Banking. Afgelopen september begon ze met de Fast Track MBA “Ik ben een voorstander van praktijkgericht onderwijs. Ik merk dat ik op deze manier sneller dingen opneem dan wanneer ik het moet analyseren.”

1. Wat was voor jou de belangrijkste drijfveer om de MBA te doen?
“Een MBA doen was al heel lang een wens. Toen ik mijn HBO-diploma haalde wist ik dat ik verder wilde, maar ik wilde eerst concrete werkervaring opdoen. Twee jaar geleden kon ik via mijn werkgever een vervolgstudie doen en toen koos ik uiteindelijk voor de tweejarige post-HBO opleiding Bedrijfskunde bij Inholland Academy. Ik wist van tevoren dat er een samenwerkingsverband was met BSN. Ik vind de MBA een verdieping op wat ik reeds heb gedaan tijdens mijn vorige studies.”

2. Wat was de reden om voor de Action Learning MBA te kiezen?
“Het samenwerkingsverband met Inholland Academy en de mogelijkheid tot de Fast Track MBA waren voor mij redenen om voor BSN te kiezen. Ik ben een voorstander van praktijkgericht onderwijs. Ik merk dat ik op deze manier dingen sneller opneem dan wanneer ik ze moet analyseren. Dan blijft het vaak vrijblijvender wanneer adviezen niet geïmplementeerd worden, en dat is zonde. Juist bij de implementatie word je bewust van de onderstroom en dat is heel leerzaam.”

3. Een van onze alumni is Alexander Heijkamp, een student werkzaam bij de RABO die middels Action Learning een verandering in de bankwereld wilde bewerkstelligen. Hij ziet het echt als een onderscheidende rol die de bank moet gaan spelen door veel meer kennis te gaan delen. Hoe zie jij als collega in het bankwezen zijn visie?
“Ik ben het zeker met hem eens, al denk ik dat dit niet alleen voor het bankwezen geldt. De klant-bankrelatie wordt door kennisdeling nauwer en hechter, tegelijkertijd kan de klant zich hierdoor ontwikkelen en dat is voor beiden partijen gunstig. Kennis delen is al een uitdaging tussen collega’s en medewerkers binnen een bedrijf – of zelfs binnen dezelfde afdeling – des te groter de uitdaging tussen bank en klant. Ook voor het imago van de bankensector in het algemeen is het gunstig. De zorgplicht wordt in feite doorgetrokken en dat is een mooie visie.”

4. Wat waren je belangrijkste voors en tegens bij de beslissing de MBA te volgen?
“De prijs en werkdruk waren dingen waar ik rekening mee moest houden. Ik wilde alleen met de studie starten als de haalbaarheidskans groot genoeg was. Ik heb bewust eerst de post-HBO gedaan om de werkdruk te spreiden. Ik heb even getwijfeld of ik een jaar zou wachten, maar ik zat lekker in de flow, dus besloot door te gaan. Een voordeel was dat ik een functie kreeg waar Action Learning perfect op aansloot. De nieuwe afdeling loopt tegen genoeg uitdagingen aan die onderzocht kunnen worden en waar actie op ondernomen kan worden. Kortom: de kosten en de werkdruk versus de flexibiliteit en passende werkomgeving.”

5. Hoe reageerde je omgeving?
“Mijn omgeving was in eerste instantie huiverig, maar ze zagen ook dat ik de post-HBO Bedrijfskunde succesvol had afgemaakt. Ze weten dat ik erg gedreven ben en hebben ook het volste vertrouwen dat het met de MBA goedkomt.”

6. Wat is tot zover je indruk van de MBA, de docenten en de workshops?
“Tot nu toe vind ik de docenten zeer inspirerend, de lesdagen vliegen voorbij. Het is een goede afwisseling van lesstof en activiteiten. Ik heb afgelopen weekend het fast reading concept gehad en ga dit gauw in mijn dagelijkse praktijk toepassen.”

7. Kun je tot nu toe al spreken over een eye-opener?
“De eye-opener die ik nu al heb gehad is dat ik de problemen en vraagstukken die medestudenten over hun werkgever schetsen, ook herken bij ING. En dat terwijl het om hele andere sectoren en bedrijven gaat. Het is bijzonder om te zien dat het vaak toch op hetzelfde neerkomt. Het is toch vaak de onderstroom die over het hoofd gezien wordt.”

8. Wat is voor jou het belangrijkste doel dat je door het doen van deze MBA wil bereiken?
“Mijn initiële doel was om de MBA te doen voor het papiertje, maar hoe meer ik er mee bezig ben, hoe meer andere dingen belangrijker worden. Het is ontzettend leuk de drijfveren van een bedrijf te doorzien en er een advies over te vormen, zonder dat je er dagelijks werkzaam hoeft te zijn. Maar feit blijft dat ik wil blijven leren.”

9. Hoe denk je dat de MBA je zal veranderen?
“Ik weet zeker dat de MBA mij op zowel als persoon, werknemer en als leidinggevende zal veranderen. Op persoonlijk gebied wil ik mijn leiderschap ontwikkelen, als werknemer ben ik hierdoor nog meer betrokken. Ik ambieer het niet direct om als leidinggevende te werken maar het lijkt me in de toekomst een leuke uitdaging.”

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This