Selecteer een pagina

Als opleidingsmanager Mens en Techniek | Bewegingstechnologie aan De Haagse Hogeschool geeft Willem leiding aan 25 docenten.

In 2008 heeft hij zijn MBA titel gehaald bij Business School Nederland. Als student heeft hij bewust gekozen voor Business School Nederland vanwege Action Learning, het praktijkgerichte sprak en spreekt hem nog steeds erg aan. Sinds 2014 is Willem Action Learning Coach bij Business School Nederland.

Willem Looije mbaAction Learning is de kunst van het vragen stellen om zo achter het echte probleem te komen. Heb jij hier een goed voorbeeld van?
Studenten zijn vaak gedreven door de inhoud, ze bijten zich vast in het probleem. Het is mijn taak als coach om ze een helikopter view te geven. Zo was er een student die een probleem inbracht over de opslagcapaciteit binnen zijn organisatie, na verder onderzoek met de subset bleek dat het probleem niet bij de opslagcapaciteit lag, maar bij het inkoopproces! De student heeft zijn organisatie hiermee een hoop geld bespaard, want er werd al nagedacht over de bouw van een extra opslagruimte.

 

Kun je iets zeggen over het rendement van Action Learning Projecten in jouw eigen opleiding?
Toen ik zelf met mijn MBA bezig was, kreeg ik de opdracht om een nevenvestiging in Zoetermeer op te zetten. Meer dan het idee voor een nevenvestiging was er toen nog niet. Ik heb in al mijn Action Learning Projecten (ALP-en) dit probleem centraal gesteld. De nevenvestiging is er gekomen en loopt goed. Doordat ik mijn studie hiervoor kon gebruiken, zijn er geen consultants nodig geweest en heb ik zo de organisatie tonnen bespaard.

Welke problemen zijn het meest geschikt voor Action Learning?
Ik heb niet de ervaring dat er problemen zijn die je niet kunt oplossen met Action Learning. Het is daarbij wel nodig dat je volledige openheid en transparantie geeft. Dat zorgt er ook wel voor dat de emoties wat dominanter aanwezig kunnen zijn. Als coach ben ik daar ook nog wel een beetje zoekende in, want waar ligt de grens tussen coach en hulpverlener.

Waarom ben je Action Learning Coach geworden?
Ik ben een onderwijsman. Ik vind het leuk om met verschillende doelgroepen te werken, zowel met studenten als docenten. Ook wil ik graag de band vasthouden met Business School Nederland om zo mijn kennis en ervaringen te kunnen delen met huidige studenten.

Wanneer is een Action Learning sessie voor jou geslaagd?
Action Learning is aanpakken en toepassen. Met een Action Learning sessie probeer je studenten inhoudelijk verder te helpen. Het belangrijkste is, stellen ze de goede vragen aan elkaar en zijn het vragen zonder oordeel? Door de verschillende sessies heen wil je hier als coach groei in zien. Een sessie is voor mij echt geslaagd wanneer studenten zelf interventies plegen en ik als coach eigenlijk overbodig ben geworden.

Wat probeer jij de mensen die jij coacht mee te geven?
Openheid, eerlijkheid en kwetsbaarheid. Laat het achterste van je tong zien. Een MBA heeft toch een bepaald imago/status. In een organisatie moet altijd alles sneller, beter, efficiënter, goedkoper, maar er is zoveel meer dan dat. Er heerst tegenwoordig een grote druk om te presteren. Maar wat is er nou echt belangrijk voor jou als manager? Waar word je gelukkig van? Dat probeer ik ze mee te geven.

Heb je tips voor hoe je Action Learning verkocht kan krijgen binnen je eigen bedrijf?
Er is geen betere leerschool dan jouw eigen praktijk. Als je werkgever je de kans geeft om te experimenteren en fouten te maken, dat is heel veel waard. Leren door te doen, zo komt het in je DNA en krijg je nieuwe kwaliteiten. Reflectievermogen is cruciaal om te groeien als leider. Jezelf toestaan om te twijfelen om vragen te stellen. Dit brengt je zoveel nieuwe perspectieven en levert meer op dan een expert. Action Learning vraagt je vaardigheden te ontwikkelen in een veranderende context. Want je organisatie verandert ook door Action Learning, dus moet je kunnen anticiperen.

Bekijk het LinkedIn-profiel van Willem Looije MBA

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This