Selecteer een pagina

André Nijboer is in 2018 gestart met de Executive MBA bij Business School Nederland. Hij is volop bezig met zijn eerste twee Action Learning Projecten. Wat is zijn beleving van Action Learning tot nu toe? In gesprek met André.

BSN MBA student André Nijboer, Manager Beoordeling bij RDWKun je iets vertellen over jezelf en waarom je hebt besloten om een MBA te gaan doen?
“25 jaar geleden ben ik via een vriend bij RDW binnengekomen als technisch medewerker. Om de 5 à 6 jaar groeide ik door naar een andere functie en nu ben ik Manager Beoordeling voor 16 RDW-keuringsstations. Ik vind het belangrijk om in mezelf te blijven investeren, vandaar dat ik op mijn werk de ambitie heb uitgesproken om een MBA te gaan doen. Mijn huidige divisiemanager vertelde dat hij de Executive Action Learning MBA bij Business School Nederland heeft gedaan. Zijn verhaal sprak mij meteen aan. Ik speelde al langer met het idee om een MBA te gaan doen en door mijn huidige manager heb ik de volledige support van mijn werkgever gekregen.“

Wat voor verwachting had je bij Action Learning toen je begon aan de MBA?
“Mijn beeld van Action Learning was dat je het geleerde meteen toe kan passen in de praktijk. Dat klopt ook, maar het gaat eigenlijk nog veel verder. Je komt er namelijk achter dat kleine problemen veel groter zijn dan je in eerste instantie denkt. Ik merk dat ik voor een vraagstuk vaak al (te snel) een oplossing in mijn hoofd heb zitten. Door Action Learning toe te passen ben je iets langer met een vraagstuk bezig om tot de diepere kern van het juiste probleem te komen. Tegelijkertijd win je op termijn juist tijd. Wil je het juiste probleem kunnen identificeren, moet je met veel mensen binnen je organisatie in gesprek. Hierdoor creëer je automatisch draagvlak en verloopt het implementatieproces sneller.”

Wat voor meerwaarde geeft jouw subset?
“De subset geeft absoluut meerwaarde. In het begin moet je elkaar nog een beetje leren kennen, maar nu ga je met elkaar de diepte in. We bellen heel veel met elkaar. Niet alleen om te sparren over de opleiding, maar we praten ook over dilemma’s waar we tegenaan lopen op het werk. Van de lessen in Buren krijg ik steeds een enorme energieboost. De subsetbijeenkomsten geven me ook enorm veel energie. Ook wil ik veel credits geven aan onze Action Learning coach Jos Peeters. Hij spiegelt enorm. Jos geeft je niet de oplossing, maar laat je zelf de oplossing bedenken of achter de oplossing komen. Hier leer je heel veel van.”

Hoe heeft Action Learning bijgedragen aan je Action Learning Project? Hebben je subsetgenoten door het stellen van de juiste vragen je echt anders naar je probleem laten kijken?
“Ik ben begonnen met een vraagstuk over Financieel Management binnen mijn organisatie. Tenminste, bij aanvang dacht ik dat het probleem in het financiële aspect lag. Uiteindelijk blijkt dit helemaal niet zo te zijn. Door in gesprek te gaan met collega’s, kwam ik erachter dat het probleem elders lag. Ik leerde dat het vaak niet om de harde cijfers gaat en de resultaten die hierbij horen, maar om hoe je mensen motiveert. Wanneer je de mensen op de juiste manier motiveert of coacht, komen de resultaten (en dus cijfers en resultaten) vanzelf. De subset helpt hierbij doordat we uit verschillende disciplines komen. Hierdoor kun je vraagstukken vanuit verschillende perspectieven tegen elkaar aan houden en elkaar op die manier breed adviseren.”

Welke meerwaarde heeft Action Learning voor jou persoonlijk?
“Ik deed eerst alles op gevoel. Ik heb nooit een managementtraining gehad. Nu heb ik de juiste handvatten. Mijn visie is verbreed en ik heb meer inzichten verworven om zaken te benaderen. Door Action Learning heb ik ook meer zelfvertrouwen gekregen, doordat je leert dat er meerdere wegen zijn naar een oplossing. Je leert zonder oordeel vragen te stellen. Hierdoor krijg je de beweegredenen van iemand beter op tafel. De gesprekken zijn diepgaander en waardevoller, zowel zakelijk als privé. Dit zit ook heel erg verweven in hoe ik leiding wil geven. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ik door Action Learning breder heb leren kijken, waardoor dit mij als persoon sterker maakt.”

Heb je nog tips voor (aankomende) studenten?
“Stem goed met het thuisfront af wat een MBA-studie inhoudt, zodat iedereen achter jouw keuze staat. Ik heb een drukke baan en ben veel van huis. Als ik dan thuiskom en na het eten meteen aan de studie moet, dan heeft dit impact op je sociale leven. Het is daarom belangrijk vooraf goede afspraken te maken thuis. Time management in de breedste zin van het woord is een must. Ook is het belangrijk dat de organisatie 100% achter je staat. De projecten gaan namelijk over jouw organisatie. Hiervoor moet je collega’s van verschillende afdelingen bevragen. Dit betekent dat zij tijd voor jou en jouw studie vrij moeten maken. Je moet de keuze dus weloverwegen nemen. Het kost je wat, maar je krijgt er superveel energie voor terug!”

Bekijk het LinkedIn-profiel van André Nijboer

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This