Selecteer een pagina

We zitten in een crisis die Corona heet. Hoe kan Action Learning ons hierin helpen? We vroegen het aan Guus Goris, Action Learning Coach bij Business School Nederland. Guus begeleidt en coacht studenten gedurende hun MBA opleiding.

Guus Goris MBA, Action Learning Coach, tijdens een MBA BelevingssessieOp wat voor manier kan Action Learning ons tijdens de Coronacrisis helpen?
Action Learning is heel geschikt om urgente, complexe problemen op te lossen. En daar is nu zeker sprake van! We zitten opeens in een situatie waarbij we plots niet meer kunnen reizen en samen kunnen komen. Er is in zeer korte tijd een totaal andere situatie ontstaan. Het is complex omdat het van de ene op andere dag is ingesteld en je je er haast niet op hebt kunnen voorbereiden. En deze uitdagingen zijn daarmee ook zeer urgent. We kunnen deze crisis niet oplossen, maar Action Learning kan wel ondersteunen bij het versneld ontwikkelen van innovaties. En het kan ook zeker online. Er zijn al vele succesvolle toepassingen van Action Learning online! De principes van luisteren, vragen stellen, omgaan met verschillen kunnen net zo goed online worden geleerd en toegepast.”

Hoe dan precies?
“Je neemt een concrete uitdaging waar je nu tegenaan loopt. Vervolgens breng je mensen (online) bij elkaar met verschillende achtergronden en daarmee perspectieven. En deze mensen laat je vervolgens slimme vragen aan elkaar stellen die ideeën bij de ander losmaken waar je van te voren niet zo aan had gedacht. Hoe mooi is het om “Collective Intelligence” te activeren via online verbindingen. Zo zijn er in Europa en Azië al vele Action Learning projecten gedaan door internationale teams (denk aan Heineken en HP) die vooral online contact hebben. Het versnelt zelfs het leerproces, bijvoorbeeld omdat het door elkaar heen praten online volstrekte chaos creëert.”

Hoe zet je Action Learning in op afstand?
“Action Learning kun je overal toepassen of je nu als groep bij elkaar zit in een vergaderzaal of dat je dit online doet. Met behulp van de huidige hulpmiddelen om online te vergaderen kun je vrijwel hetzelfde doen als in ‘real-life’; overleg in kleinere subgroepen of interactieve sessies met grotere groepen. Belangrijk is dat je online de discipline hebt om niet door elkaar heen te praten en elkaar laat uitpraten. Het vereist daarom heldere afspraken, ook wel gesprekshygiëne genoemd. Als die goed gemanaged wordt bereik je dezelfde resultaten online als wanneer je een Action Learning sessie in een vergaderzaal houdt.”

In hoeverre kan Action Learning je verder brengen in een crisis?
“Dat hangt helemaal van de context af. Als je bijvoorbeeld een kapsalon hebt die dicht moet, dan kun je wel een Action Learning sessie houden, maar daarmee los je het probleem niet op. Maar als je een bedrijf hebt waar nog veel creatieve mogelijkheden bestaan zoals je in de restaurantwereld ziet. Daar hangen ze nu grote borden op de ramen: U kunt nu ook eten afhalen.

Het is vooral belangrijk in een crisis als deze – die je niet zelf kunt oplossen – dat je het gevoel hebt dat je met iets positiefs en concreets bezig bent. Action Learning sessies gaan al iets positiefs in beweging zetten. Dit houdt de sfeer in de organisatie constructief en het energieniveau op peil.

Action Learning ondersteunt daarnaast je innovatieve vermogen. De vormen van creativiteit die los komen door Action Learning zorgen ervoor dat de crisis verzacht wordt. Een crisis leidt potentieel tot het ontwikkelen van nieuwe kansen.

En daarmee vergroot je ook de weerbaarheid van de organisatie, de mate waarin je kunt omgaan met veranderde operationele omstandigheden. Dus in deze tijden in staat zijn om je verdienmodel waar nodig aan te passen aan de nieuwe situatie. Zoals Darwin het zei ‘the survival of the fittest’. Dat gaat niet om de sterkste maar om het dier dat zich het beste kan aanpassen aan een veranderde omgeving. Voor een Business School kan dit bijvoorbeeld een omslag naar veel meer online lessen betekenen.”

En wat brengt het je na de crisis?
“De toegevoegde waarde is dat wanneer je nu als organisatie Action Learning vaardigheden ontwikkelt, je deze vaardigheden ook na deze crisis blijft houden. Wanneer er in de toekomst weer urgente en complexe problemen voor je neus opdoemen – en die gaan er zeker komen – kun je door al je Action Learning vaardigheden daar heel goed op inspelen.”

Welke Action Learning gedachte wil je meegeven aan (potentiele) studenten in een periode als deze?
“Wij passen bij Business School Nederland Action Learning toe als leerstrategie. Naast kennis van de kernvakken biedt Action Learning de extra dimensie dat je de kennis die je opdoet ook direct toepast in het oplossen van complexe en urgente problemen in je eigen organisatie. Als je dat eenmaal geleerd hebt en daar ervaring mee hebt opgedaan, kun je een betere bijdrage leveren aan jouw organisatie om op de juiste manier om te gaan met plotselinge veranderingen die op je pad komen.”

Wat biedt Action Learning in tijden van crises extra?
“In crisissituaties, wanneer mensen onder druk komen te staan, ontstaan er vaak stress reacties. Ons vermogen om goed na te denken en weloverwogen keuzes te maken vervaagt. Daar is veel onderzoek over bekend. Bij elkaar gaan zitten in een Action Learning sessie, helpt het kritische en oplossingsgerichte vermogen weer terug te laten komen. Mits er uiteraard een redelijke mate van veiligheid aanwezig is in het team. Door op de Action Learning manier vragen te stellen, zonder oordeel etc. wordt de mogelijkheid om die ene creatieve, geniale of reddende oplossing te laten ontstaan.”

Ervaar zelf wat Action Learning is; meld je aan voor onze Online MBA Belevingssessie Action Learning en Strategie en Marketing.

Bekijk ook de video waarin Guus uitlegt wat Action Learning is.

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This