Selecteer een pagina

MBA-studente Wendy van Liere probeert met Home Instead Thuisservice een wezenlijke verandering teweeg te brengen in de Nederlandse zorg

In mei 2015 meldde Wendy van Liere (42) zich bij Business School Nederland. Daarmee trad ze in de voetsporen van partner Martijn Kijkuit, die een half jaar ervoor succesvol zijn Executive MBA bij BSN afrondde. In die tijd was Wendy werkzaam als HR Manager bij Promen, een organisatie die bemiddelt bij werkplekken en opleidingsmogelijkheden voor mensen met een arbeidsbeperking. Een plek waar ze totaal niet op haar plaats zat. Het gevolg: een burnout.

BSN MBA studente Wendy van LiereFast forward naar november 2016, en Wendy is halverwege het MBA-traject (met een lichte vertraging) én is eigenaar van Home Instead Thuisservice  voor de regio Breda en Etten-Leur. De missie van het bedrijf: mogelijk maken dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig, gezond en onafhankelijk in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen wonen en leven. Met als onderscheidend vermogen: het échte contact met ‘klanten’.

Vandaag de dag telt Nederland veertien Home Instead franchises. Wendy: ‘Ik ben eindelijk weer bezig met iets waar ik energie van krijg, en dat voelt geweldig. Ik heb altijd de droom gehad iets voor mezelf te doen en wist dat als de kans voorbij zou komen, ik ervoor moest gaan.’ Een gesprek met een ambitieuze, drukke ondernemer die naast een eigen bedrijf ook moeder is van drie zoons van 3, 10 en 11.

Wanneer en hoe kwam die kans precies voorbij?
‘Ik werkte in die tijd bij Promen, waar ik me niet gelukkig voelde. Juist dat wat ik belangrijk vind in de zorg – écht contact met de klant, met elkaar in gesprek gaan en luisteren naar waar zij behoefte aan hebben – gebeurde daar niet. In die tijd was Martijn klaar met z’n MBA en ging hij het Action Learning coaching traject volgen. Via die weg kwam hij in contact met Leonie, die directeur is van Home Instead Thuisservice in Nijmegen. Zo ging de bal rollen. Die avond kwam Martijn thuis en zei hij: ‘Wendy, ik heb iets gevonden waar je wél gelukkig van wordt!’

En toen?
‘Toen zijn we gaan kijken wat de mogelijkheden waren om franchisenemer te worden in Breda. Om te kijken of het echt iets voor ons zou zijn en of we dachten dat het succesvol zou kunnen worden. Na een assessment gedaan te hebben besloten we ervoor te gaan.’

Spannende timing, je zat middenin je MBA?
‘Klopt, én ik zat toen ook al een tijd thuis met een burnout. Die twee jaar dat ik in een baan had gezeten die me geen energie gaf was funest; ik heb echt roofbouw op m’n lichaam gepleegd. Dus natuurlijk moest ik daar goed bij stilstaan toen we besloten voor Home Instead Thuisservice te gaan, maar ik merk tegelijkertijd weer hoe goed het voelt om iets te doen waar je energie van krijgt. Dat geldt ook voor de MBA: als je de opdrachten uitvoert op een manier en voor een organisatie die dichtbij je staat – en dus niet bij een werkgever waar je je niet op je plek voelt – is het zoveel makkelijker.’

Wendy van LiereWat is voor jou als ondernemer de grootste uitdaging?
‘Wat ik net zei: ik had roofbouw op m’n lichaam gepleegd. Mijn grootste ‘probleem’ en daarmee uitdaging is dat ik te snel wil gaan. Als ik iets doe, moet het goed zijn en neem ik geen genoegen met het feit dat het mogelijk niet zou kunnen lukken. Ter illustratie: binnen deze markt is de ervaring dat het soms maanden nodig kost om een gesprek te hebben met een potentiële klant. Ik ben nu drie weken onderweg en heb deze week gesprekken met twee potentiële, grotere klanten.’

Te gek! Maar wel opletten dat je niet weer uit balans raakt?
‘Klopt, dat blijft voor mij een ‘dingetje’. Ik ben een coaching traject gestart om daar bewuster mee om te gaan, om altijd de balans te blijven zoeken tussen hoe ik me voel ten opzichte van het resultaat dat ik wil halen. Dat coachen gebeurt door middel van (hard)lopen en is heel leerzaam. Ik moet leren dat ik niet altijd 5km in 30 minuten moet willen rennen, maar dat het ook prima is als ik er langer dan een half uur over doe, of dat ik niet ren, maar wandel. Ik moet blijven voelen en ervaren dat het af en toe ook wel wat minder mag zijn, en dat niet alles tegelijk hoeft.’

Wat maakt dat je zo vol energie voor Home Instead kunt gaan?
‘Ik doe het samen met Martijn – naast zijn ‘gewone’ baan helpt hij mij en Home Instead op het strategische vlak. We hebben allebei een achtergrond in de zorgmarkt: hij op het gebied van ICT en ik aan de kant van de mensen. Dat maakt ons de perfecte combinatie om dit bedrijf te runnen. Maar bovenal is het onze overtuiging en geloof in de visie en missie van Home Instead Thuisservice, en dat we hiermee echt een bijdrage kunnen leveren aan betere zorg in Nederland. Ik geloof persoonlijk niet dat dat lukt door oude, gevestigde bedrijven die al jarenlang dingen op een bepaalde manier doen, te veranderen – maar wel dat je de markt in beweging kunt krijgen door nieuwe concepten. Zoals Home Instead Thuisservice, dus.’

En hoe voelt het om eigen ondernemer te zijn?
‘Martijn en ik zijn allebei mensen die graag invloed uitoefenen op vraagstukken en ontwikkelingen. Zeker in de zorg, een gebied dat volop in ontwikkeling is en interessant blijft, en waar we bovendien allebei een passie voor hebben. We worden daarnaast enorm gesteund door de oud-directie van PharmaPartners, het bedrijf waar we elkaar ooit leerden kennen. We zijn van nature niet het type ondernemers dat zelf iets nieuws bedenkt; in die zin zijn we geen pioniers. Maar dit reeds bestaande, fantastische concept verder uitrollen is geweldig. Leuk detail: twee andere franchisenemers hebben ook een MBA bij BSN gedaan.’

Wat heb je tot dusver concreet aan de MBA gehad?
‘Ik heb voornamelijk de subsetbijeenkomsten als zeer waardevol ervaren. Het sparren met elkaar, inspiratie uit elkaar halen: geweldig. Dat vond ik trouwens ook van de Internationale ALP die we onlangs als subset uitvoerden op Curaçao. Zo’n week 24/7 op de lip van mensen die je eigenlijk wel, maar toch ook weer niet kent was enorm leerzaam. Het leert je ook goed naar jezelf te kijken, wat wil ik precies uit deze reis halen? Ik wist voor mezelf dat het me niet alleen om het vinkje ‘gedaan’ achter de Internationale ALP ging, maar dat ik er echt iets van wilde leren en een bijdrage wilde leveren aan de bevolking op Curaçao.’
Dat laatste vormt een rode draad in je carrière, nietwaar?
‘Klopt. Iets kunnen betekenen voor een ander is altijd mijn grootste drijfveer geweest. Neem bijvoorbeeld die op handen zijnde gesprekken met mogelijke klanten: ook als ze besluiten niet mijn diensten af te nemen, hoop ik dat ik ze een stukje verder gebracht hebt naar een goede oplossing.’

Hoe hou je alle ballen in de lucht: moeder, ondernemer, studente?
‘Ik geloof dat ik het gewoon allemaal maar doe. Het is wel echt een kwestie van veel plannen, structureren en organiseren. Zo doe ik graag één keer per week goed boodschappen, zodat we voor elke avond van de week eten in huis hebben. Ik raak in de stress als ik thuiskom en er staat geen eten in de ijskast.’

Waarom vind je het belangrijk dat (meer) vrouwen een MBA doen?
‘Mijn moeder heeft haar hele leven gewerkt, ook ‘gewoon’ nadat ze kinderen kreeg. Ze begon ooit op de postkamer en klom op tot hoofd Post- en Archiefzaken bij Rijkswaterstaat Directie Zeeland. Vorig jaar ging ze met pensioen. Ze is altijd een voorbeeld voor mij geweest. Uiteindelijk is het een gegeven: als je wil meepraten in de directiekamer, dan moet je wel een stuk ervaring en kennis ter tafel brengen – dat is wat de MBA je geeft. De bagage van de MBA heeft mij deels gevormd tot de persoon en ondernemer die ik vandaag de dag ben.’


Meer inspirerende vrouwen van BSN-alumna lezen?
– ‘Mijn dissertation heeft mijn manier van denken en kijken wezenlijk veranderd’, Iris van der Horst
– ‘Ik wil niet alleen een betere manager worden, maar ook een beter mens’, Lineke Pelleboer
– ‘Hoe kun je culturele barrières binnen een organisatie overbruggen?’, Ifrendely Gijsbertha

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.
BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.
Share This