Selecteer een pagina

Al weer meer dan 16 jaar geleden studeerde Astrid Ton af bij Business School Nederland (BSN). Ze heeft als freelance consultant en interim manager diverse rollen bij verschillende opdrachtgevers vervult. Daar past ze nog regelmatig Action Learning toe.

Astrid Ton MBA, alumna Business School Nederland, past nog regelmatig Action Learning toeHoe kijk je terug op je tijd bij BSN?

“De MBA heeft mij veel gebracht. Vroeger bedacht ik al snel een oplossing, en die wilde ik dan ook zo snel mogelijk gaan uitvoeren. Door de MBA ben ik rustiger geworden en heb ik geleerd dat er meerdere wegen naar Rome leiden en dat een goede analyse creëren ook heel belangrijk is.”

Pas je Action Learning ook toe in je projecten?

“Jazeker. Dat wil zeggen…mijn versie van Action Learning. Ik heb elementen uit Action Learning gehaald die voor mij goed werken, en er ook nog andere modellen en instrumenten aan toegevoegd. Ik denk dat dat belangrijk is. Dat je methoden niet klakkeloos overneemt, dat je ze eigen maakt. Anders zou het ook teveel als een keurslijf voor mij voelen, en daar ben ik dan toch echt teveel een free spirit voor.”

Hoe ziet jouw versie van Action Learning eruit?

“Mijn project voor de Landelijke Politie is daar wel een mooi voorbeeld van. Ik had daar de opdracht gekregen om te adviseren hoe de samenwerking tussen het Politie Diensten Centrum en de eenheden in het land verbeterd kon worden. Ik begin zo’n project met een verkenningsfase. Ik heb mensen geïnterviewd, stukken gelezen en een paar keer meegelopen met de politie op straat. Vanuit die verkenning had ik een eerste idee wat de grondoorzaak van de moeizame samenwerking was. Ik heb dit vervolgens getoetst met mijn opdrachtgever. Vervolgens heb ik een projectgroep samengesteld met inhoudelijke mensen van verschillende niveaus en uit verschillende disciplines. Dat werkt het beste, die diversiteit. En mijn eerste bevindingen heb ik bij hen getoetst. Op zo’n moment wordt de eerste hypothese verder genuanceerd en bijgesteld.”

En tijdens zo’n sessie pas je dan ook de regel toe dat je alleen iets mag zeggen als antwoord op een vraag?

“Nee, met dat stukje van de Action Learning kan ik niet veel. Dat voelt voor mij onnatuurlijk. Maar er worden tijdens zo’n sessie wel heel veel vragen aan elkaar gesteld hoor. Bijvoorbeeld wanneer we samen brainstormen over verschillende oplossingen. Maar iemand mag een idee gewoon spuien, ook wanneer hem of haar niets gevraagd is. Dat vraagt natuurlijk wel wat van mijn rol als facilitator, mensen moeten niet te lang op hun praatstoel gaan zitten. Maar dat is meestal prima bij te sturen.”

En ben je ook betrokken bij de implementatie van het advies of oplossingsrichting?

“Ja, gelukkig wel, zonder zou niet bij me passen. Dat doe ik dan meestal samen met het originele projectteam. Maar soms zijn er ook wat aanpassingen. In het geval van de politie hebben we een succesvolle pilot gedraaid en wordt dit op meerdere plekken in de organisatie geïmplementeerd. Dat is echt prachtig om te zien.”

En wat brengt de Coronacrisis jou?

“Interessant werk! Ik ben sinds juni als freelancer werkzaam bij DAS. Voor het eerst voor mij bij een verzekeraar, heel interessant. Ze hebben me gevraagd om een plan te maken en te implementeren hoe om te gaan met alle Corona gerelateerde rechtsbijstandsverzoeken. Want je kunt je voorstellen, dat ze daarmee overspoelt zijn. Een prachtige klus, waar ik ook weer veel principes van Action Learning heb kunnen toepassen.”

LEES OOK:
Action Learning waarom juist nu?
De kracht van kwetsbaarheid bij Action Learning

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.
Share This