Selecteer een pagina

Twee jaar geleden won Jorien Waanders een beurs om bij BSN de Action Learning MBA te volgen. In april 2014 startte de jonge moeder vol goede moed aan het programma. Tijd voor een hoe-is-het-nu gesprek!

BSN MBA student Jorien Waanders“Mijn ambitie om de culturele sector te hervormen was misschien iets te optimistisch, dat gaat natuurlijk niet zo snel. Dat ik zelf een grote verandering ondergaan heb is een feit; ik kijk door de MBA heel anders aan tegen mijn werk en wat we precies doen.”

In februari 2014 speelde BSN even voor Sinterklaas. Vanuit de ambitie meer vrouwen de weg naar managementposities te zien vinden, deelde de business school in samenwerking met het blad Opzij een MBA-beurs uit aan vijf getalenteerde, ambitieuze vrouwen. Jorien Waanders was één van hen. Een opgetogen, dankbare Jorien vertelde in het interview dat we toentertijd met haar hadden hoe ze met behulp van de MBA de culturele sector wilde hervormen.

Met de deur in huis: je ging de culturele sector hervormen. Is dat gelukt?
“De hele sector hervormen gaat natuurlijk niet zo snel. Maar als ik het interview van toen nog eens teruglees, vind ik het mooi om te zien dat ik destijds al zei dat de culturele sector te weinig vanuit het klantenperspectief opereerde. Die observatie is alleen maar duidelijker geworden. De MBA draagt er zeker aan bij dat we dat steeds meer gaan doen, bij mij in ieder geval zeker.”

Vertel…
“Ik ben door de MBA op een hele andere manier tegen mijn werk en wat we doen aan gaan kijken. De vraag ‘wat ben je aan het doen’ en vooral: ‘waarom ben je dit aan het doen?’ is leidend geworden, dat heb ik door de MBA geleerd. Niet alleen maar vol stoom vooruitgaan, maar stilstaan en reflecteren. De MBA heeft me geleerd de juiste vragen te stellen en verder te kijken dan de oppervlakte.”

Hoe uit zich dat in je dagelijkse werkzaamheden?
“Op mijn werk – Poetry Circle Nowhere, een gezelschap van performende schrijvers en schrijvende performers die experimenteren met de grenzen van performance poëzie, red – stuur ik een team van acht workshop masters aan. Het grootste verschil tussen de Jorien vóór de MBA en de Jorien van nu is de manier waarop ik dat team aanstuur. In plaats van ze precies te vertellen wat en wanneer ze precies moeten doen, heb ik er veel meer een zelfsturend team van gemaakt en de verantwoordelijkheid bij henzelf gelegd. Een grote en o zo positieve verandering: hun motivatie is alleen maar toegenomen, evenals de kwaliteit van de workshops die ze geven. Met alle positieve spin-offs die dat weer tot gevolg heeft.”

Voordat je aan de MBA begon zei je dat je op zoek was naar een kader. Heb je dat gevonden?
“Ja, ik denk het wel. Naast de kennis die ik geleerd heb van de inspirerende docenten, heb ik misschien nog wel het meest geleerd van mijn medestudenten. De gesprekken in de auto, tijdens de lunch, er zijn tal van momenten waarop je over elkaars werk, dillemma’s en mogelijke oplossingen spreekt. Zeker ik, die in zo’n andere sector werkte dan de meeste van mijn klasgenoten, heb daar ontzettend veel van geleerd.”

Was het lastig dat je in zo’n ‘andere’ sector werkt?
“Nou, in het begin was het vooral grappig – dan hadden mijn klasgenoten het bijvoorbeeld over KPIs, en hup, daar ging mijn vinger weer de lucht in. Het standaard jargon van veel klasgenoten was mij behoorlijk vreemd. Ik moest op mijn beurt relatief vaker uitleggen wat mijn organisatie precies deed, en wat daarin precies mijn rol is, dat was niet voor iedereen meteen duidelijk. Maar dat is eigenlijk nooit een probleem of achterstand geweest, ik heb er vooral veel van geleerd. Sterker nog: ik vind juist de mix van de verschillende sectoren waarin studenten werken één van de grootste pluspunten van BSN – in tegenstelling tot veel andere MBA’s waar vaak hele klassen uit de profit sector komen.”

Wat zie jij als het grootste obstakel voor de culturele sector om die hervorming waar je het over had, door te voeren?
“Het spanningsveld tussen de wensen van de klant enerzijds, en de eisen en wensen van subsidiegevers anderzijds. Dat dilemma is onlosmakelijk verbonden met een sector die grotendeels afhankelijk is van sponsors en subsidiegevers, zoals de culturele. Daardoor is het nagenoeg onmogelijk om de sector puur vanuit het perspectief van de klant – ‘wat wil hij, waar heeft hij behoefte aan, hoe kunnen we voor hem toegevoegde waarde leveren?’ – te bekijken, omdat je altijd je subsidiegevers tevreden moet stellen. Echter, met de ontwikkeling dat steeds meer subsidies wegvallen, komt daar iets meer ruimte en vooral: noodzaak om dat anders aan te pakken. Maar het blijft nog steeds een uitdaging waar culturele organisaties vandaag de dag nog geen antwoord op hebben. Het vergt hele andere uitgangspunten, denkwijze en organisatiestructuren.”

Wat was – tot nu toe – het absolute hoogtepunt tijdens de MBA?
“De internationale ALP die we in Kenia deden; dat was echt te gek. Naast het project, was het ook waanzinnig om dit samen met de subset te doen. We stonden er ook echt hetzelfde in: we wilden niet alleen de ALP goed afronden voor een goede beoordeling, maar ook de onderzoeksvraag echt goed aanpakken. Daar hebben we samen heel veel tijd en aandacht aan besteed.”

Had je zonder de Opzij-beurs ooit de beslissing genomen een MBA te doen, denk je?
“Als ik de financiële mogelijkheid gehad zou hebben, zou ik het gedaan hebben, maar dat was niet het geval. Ik ben dus ongelooflijk blij dat ik de kans gekregen heb: het biedt me niet alleen meer toekomstperspectief, ik vind de verandering in mijn houding, mindset en de kunde van het vragen leren stellen, zo mogelijk nog waardevoller. Het was bij vlagen best pittig – zeker gezien ik naast de full-time baan ook nog moeder ben van een vijfjarige dochter – maar echt een waanzinnige ervaring om van zoveel verschillende mensen te kunnen leren. Ik denk aan inspirerende docenten als Boy van de Wiel, zijn lessen ga ik de rest van mijn leven onthouden.”

Je startte in april 2014 met je MBA. Hoe ver ben je nu?
“Ik zou het bijna af moeten hebben, maar ik loop iets uit. Ik ben nog met de twee laatste ALPen bezig, die moeten echt in de zomer af zijn. Daarna begin ik aan mijn dissertation die – let op mijn woorden – in januari 2017 uiterlijk af is.”

Mooi, dat staat nu zwart op wit.
“Goed zo, een mooie stok achter de deur, ik ga me er ook echt aan houden.”

Wat is het beste advies dat je toekomstige MBA-studenten zou geven?
“Neem er echt de tijd voor, sommige informatie is zo interessant, gun jezelf de tijd om dat te laten bezinken. En zoek vooral veel contact en verbinding met je medestudenten.”


Lees het eerdere interview dat we met Jorien hadden, toen ze net de beurs voor de MBA gewonnen had.

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This