Selecteer een pagina

Klassikaal leren is uit, Action Learning is in, en dat geldt overigens niet alleen voor de MBA-wereld. Het basis- en middelbaar onderwijs heeft ook baat bij deze leermethode. Op 30 juni overhandigde BSN-docent Twan Paes acht leerkrachten van Basisschool Helmgras  hun Action Learning Coach-certificaten en kreeg de instelling als eerste in Nederland het predicaat Action Learning Basisschool.

De term Action Learning mag vooral bekend staan in de wereld van bedrijfs- en managementtrainingen, in het reguliere onderwijs is men zich ook steeds meer gaan verdiepen in de voordelen van deze leermethode.

Twan Paes MBACreatieve oplossingen voor problemen
De Helmgras in Castricum, de eerste Action Learning Basisschool van Nederland, is hiervan een goed voorbeeld. Vanaf deze maand gaan acht gecertificeerde leerkrachten hun eigen teams coachen op basis van de Action Learning-principes, vertelt Paes. “Het doel is om samen actuele problemen op te lossen en de ambitie van de school waar te maken,” aldus de oprichter van de Action Learning Academy die bij Business School Nederland sinds 2014 de Action Learning Foundation Course en het Qualified Action Learning Coach (QALC) verzorgt. “Scholen zijn, net als veel bedrijven, op zoek naar nieuwe en creatievere oplossingen voor de problemen waarmee ze te maken hebben.”

Het bovenstaande is één van de hoofdredenen waarom Action Learning hét uitgangspunt is voor alle MBA-programma’s van Business School Nederland. “Je leert pas écht wanneer je wat er in je hoofd zit meteen kunt toepassen. Autorijden leer je ook pas echt in de praktijk, en niet uit de boeken,” zegt directeur Marcel van der Ham.

Kennis beter vasthouden
Als het aan Paes ligt, dan is Basisschool Helmgras slechts het begin. “De volgende stap is om kinderen te coachen en er later ook de ouders bij te betrekken,” zegt hij. “Hiermee hoop ik met de Action Learning Academy een doorbraak te realiseren in het onderwijsland.”
Het probleem met klassikaal leren, of je studeert voor je MBA of middelbare schooldiploma, is volgens hem dat deze methode grotendeels bestaat uit het opnemen van veel voorgeprogrammeerde theoretische kennis. Hiermee sluit je je opleidingstraject af met een theoretisch examen. Paes: “Verschillende onderzoeken hebben in de loop van de jaren uitgewezen dat je van deze kennis uiteindelijk maar een klein deel onthoudt.”

“Natuurlijk heb je geprogrammeerde basiskennis nodig, maar om deze goed te benutten en vast te houden moet je deze meteen gebruiken, bijvoorbeeld door problemen in de praktijk op te lossen,” zegt Paes, die vorig jaar oktober door de World Institute for Action Learning werd onderscheiden met de Coaching Excellence Award en sinds januari Master Action Learning Coach is. “De kennis die je meteen toepast, daarvan hou je 80% vast.”

Kom in contact met Twan via LinkedIn.

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Sandra Blankenstein via sblankenstein@bsn.eu / 0344-579046 of Merel van der Ham via merel@bsn.eu / 0344-579044.
BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.
Share This