Selecteer een pagina

Hans Heerkens

Docent Research Methodologie

“Methodologie doceren is veel gemakkelijker dan het toepassen ervan.”

Hans Heerkens is een deskundige in het vakgebied Research Methodologie voor Action Learning MBA-opleidingen bij Business School Nederland en universitair docent bij de faculteit Behavioral, Management and Social Sciences van de Universiteit Twente. Hij is een veelgevraagde ruimte- en luchtvaardeskundige wanneer het gaat om ontwikkelingen in de luchtvaart en regelmatig te gast in actualiteitenprogramma’s op radio (BNR) en televisie (NPO).

Hans houdt zich bezig met methodologie van probleemoplossen, besluitvorming en onderzoek en richt zich daarbij met name op de luchtvaartindustrie. Op aansprekende wijze weet hij veelgemaakte redeneerfouten en aannames bloot te leggen en met toepassing van logica en methodologie een betere uitgangssituatie te creëren. Studenten kunnen hierdoor met hun leerproducten meer toegevoegde waarde bieden en betere oplossingen voor bedrijfsproblemen genereren. Het helpt daarbij dat Hans op anekdotische wijze aansluiting weet te vinden op de dagdagelijkse werkelijkheid van onze studenten.

Hans is (mede)auteur van het boek ‘Solving Managerial Problems Systematically’, dat ook in het Nederlands is uitgebracht onder de titel ‘Systematisch Managementproblemen oplossen’. Daarnaast heeft hij talloze publicaties en onderzoeken op zijn naam staan, waaronder ‘Importance assessment of decision attributes’ (2011), ‘The future of unmanned flight’ (2013), en’ Safety in commercial aviation’ (2015).

Hans geeft trainingen aan enkele business schools en doet advieswerk binnen de luchtvaartindustrie. Zijn advisering gaat over zaken als de nieuwe Luchtvaartnota die nu wordt geschreven door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de rol van onbemande vliegtuigen voor de luchtmacht en in het algemeen de relatie tussen nieuwe technische luchtvaartontwikkelingen en overheidsbeleid. Bijvoorbeeld: hoe kan de bereikbaarheid van Nederland in de toekomst worden gewaarborgd, en wat betekenen prijsvechters voor de positie van Schiphol.

Bij calamiteiten binnen zijn expertisegebied treedt Hans regelmatig op in actualiteitenprogramma’s. Ook verschijnt hij regelmatig in de krant, zoals in NRC met het artikel ‘Blijven megaluchthavens wel nodig?’ of Volkskrant ‘Waarom de politiek niet gewoon kiest voor minder groei van Schiphol’. In het TV-programma ‘Haagse Lobby’ (NPO/WNL) is Hans te gast om te praten over het onderwerp ‘Schiphol mag KLM geen voorrang geven’.

Share This