Selecteer een pagina

Welke bril zet je op om je invloed te vergroten in het politieke krachtenveld van jouw organisatie?

De vierdaagse Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap geeft je inzicht in de belangen en overtuigingen van jouw organisatie en stakeholders door het krachtenveld in kaart te brengen. Docenten Math de Vaan, Siebke Kaat en Sonya Richardson laten je hierbij door drie brillen kijken, zodat je meer grip hebt op jouw eigen leiderschapsrol binnen de relevante vraagstukken van jouw organisatie. Ze vertellen ieder vanuit welke bril je gaat kijken naar het krachtenveld tijdens hun lesdag.

Siebke KaatDe systemische bril in het krachtenveld – Siebke

“Op de eerste dag kijken we vanuit de systemische bril naar je organisatie en jouw leiderschapsrol daarin. Vaak zijn we geneigd naar personen en hun onderlinge verhoudingen te kijken, nu kijken we naar plekken en posities in de organisatie, omdat die de onderlegger zijn voor de interactie. Je kent het vast wel in het ene team, op die ene plek word je als het ware boven jezelf uitgetild, en op een andere plek moet je keihard werken om in jouw volle kracht te komen. We kijken waar dat mee te maken heeft, wat een stevige ondergrond is voor teams en plekken en wat soms maakt dat het wankele plekken zijn. Je krijgt handvatten hoe je als leider duidelijker je plek kunt verstevigen en met meer kracht en overtuiging kunt innemen. Ook richten we ons op de onderstroom van organisaties bij het verkennen van hardnekkige patronen. Wat maakt dat ze zo hardnekkig zijn en wat is er nodig om deze om te buigen?”

Math de VaanDe politieke bril in het krachtenveld – Math

“Op dag twee van de Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap kijken we door een politieke bril. Je ziet dan het spel van macht en invloed op jouw werk. Dat spel is er altijd en zeker als leidinggevende is het fijn – noodzakelijk zelfs – als je het beheerst. Je moet daarvoor wel weten wat er onder de oppervlakte in jouw organisatie speelt, hoe de hazen lopen, wat jij belangrijk vindt om het politieke spel aan te gaan én wat jouw spelkwaliteiten zijn. Over zulke zaken gaan we het hebben. Ik reik inzichten aan uit de wetenschap over het machtsspel, laat je zien hoe je belangen- en krachtenanalyses maakt en hoe coalitiespel werkt. Ook gaan we het hebben over de ethische kant van het spel. Welk gedrag vind je geoorloofd en wat kan niet door de beugel? We gaan hierbij aan de slag met jouw eigen praktijkvoorbeeld. Neem dus een voorbeeld mee, waarvan je denkt dat het politieke spel wel eens behulpzaam kan zijn. Maar dan zo gespeeld dat jij jezelf als leider nog recht in de ogen kunt kijken.”

Sonya RichardsonDe strategische bril in het krachtenveld – Sonya

“Op dag drie kijken we vanuit een strategische bril naar de zichtbare en onzichtbare spelregels in jouw organisatie op het snijvlak van strategie, richting, leiderschap en gedrag. Op dag één en twee heb je geleerd hoe de politiek te lezen en beïnvloeden en hoe je jouw eigen rol voor de volle 100 procent kunt pakken. Nu is het nog belangrijk te weten vanuit welk strategisch perspectief je dit doet. Het vereist dat je jouw rol laat aansluiten op de visie en strategie van de organisatie om van daaruit actief aan het succes bij te dragen. Dat vergt inzicht in hoe strategie te ontwikkelen, beïnvloeden en implementeren. Hierbij is het van belang te begrijpen welke mindset en gedragingen vanuit jouw eigen leiderschapsrol daarin versterken en belemmeren. Zodra je daar zicht op krijgt, kun je met een sterker bewustzijn zorgen voor een versnelling in je eigen professionele groei.”

Praktijkdag om je invloed in het politieke krachtenveld te vergroten – Math, Siebke en Sonya

“Dag vier wordt een échte praktijkdag. We gaan met Action Learning aan de slag. Je hebt de hele dag de tijd om aan één belangrijk vraagstuk voor jouw organisatie te werken. Als docenten gebruiken we daar onze verschillende kijkperspectieven (brillen) bij. Deze reiken we je aan om je vraagstuk telkens een stapje verder bij een oplossing te brengen en je invloed te vergroten in het politieke krachtenveld. Vragen die we stellen: wat zie je, wie heeft welke belangen, wat zijn de jouwe, welke plek heb en wil je, hoe kun je jouw plek versterken, welke strategie kies je, hoe zet je dit gesprek dan in en zo verder. We verheugen ons erg op die vierde dag!”

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This