Selecteer een pagina

Arthur van Gemert werkt al vele jaren bij Business School Nederland als studiebegeleider van onze Executive MBA en Action Learning MBA-groepen. Daarnaast is hij regelmatig voorzitter bij Viva Voces (verdedigingen) van de afstudeerders. We vragen hem hoe hij de studentengroepen als studiebegeleider ervaart, onder andere bij Action Learning sessies en we zoomen in op de Executive MBA.

arthur-van-gemert-studiebegeleider-business-school-nederlandHoe ervaar je het om de MBA-studenten te begeleiden?

“Het is fantastisch om de MBA-studenten te mogen begeleiden. Zeker als je kijkt naar de leercurve die ze doormaken en wat dat bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ik zie een groot verschil in hoe de student was bij de start van de MBA-opleiding en hoe de student is geworden bij afronding van de MBA, 2 à 3 jaar later. Ik zie over het algemeen een veel rustiger, zelfstandig opererend en argumenterend manager staan.”

Wat is een belangrijke eis om goede Action Learning sessies te kunnen houden?

“Het is belangrijk dat je werkervaring hebt. Zowel studenten van de Executive MBA als Action Learning MBA zijn ervaren managers. Action Learning gaat namelijk onder andere over welke kennis je nodig hebt om beter te functioneren in je werk; de toepassing van kennis staat centraal. Dit in tegenstelling tot een academische benadering waar het verwerven van kennis bovenaan staat. Bij onze MBA-opleiding komt de toepassing goed tot zijn recht in de subsetbijeenkomsten. Een kleine groep studenten van 4 tot 6 managers bespreekt onder begeleiding van een Action Learning coach eigen organisatievraagstukken. Middels de Action Learning methode en de bijbehorende vraagtechnieken krijgen zij de grondoorzaak van een probleem boven tafel en verwerven nieuwe inzichten: leren van en met elkaar. Op deze manier komen zij met hun Action Learning Projecten en de dissertation (afstudeerproject) tot alternatieve oplossingen en uiteindelijk tot een implementatieplan van het beste oplossingsalternatief.”

Hoe is de onderlinge dynamiek in de Executive MBA-groepen?

“Niet alleen bij Executive MBA-studenten, maar ook bij studenten van de Action Learning MBA is de onderlinge dynamiek erg belangrijk. Uit analyses blijkt dat er een heel grote correlatie is tussen subsets die het goed met elkaar kunnen vinden en de studieresultaten. Bij subsets die een hechte band hebben, zie ik in de voortgang veel betere resultaten, dan bij subsets waar de groepsband minder is. Wij besteden dan ook veel aandacht aan de onderlinge dynamiek door de begeleiding van subsets op zo’n goed mogelijk niveau te organiseren. Daarom leiden wij onze Action Learning coaches zelf op. Dat zijn al managers die bij ons de MBA-opleiding hebben gevolgd en een aanvullende opleiding tot Qualified Action Learning Coach hebben gedaan. Dat gebeurt altijd vanuit hun eigen drive. Ze krijgen er veel voor terug. Leren van en met elkaar, is één van de grondregels van Action Learning. Zoals Reg Revans die ooit opgeschreven heeft.”

Wanneer adviseer je om voor de Executive MBA te gaan?

“De toelatingseisen van de Executive MBA zijn net iets anders als die van de Action Learning MBA. Er worden hogere eisen gesteld aan de managementervaring. Dat betekent dat er in die groep over het algemeen zwaardere managers zitten. De gesprekken in deze subsets gaan over iets andere thema’s; ze zijn strategischer van aard. Qua diepgang maakt het niet uit ten opzichte van de Action Learning MBA. Het is altijd een zoektocht van het probleem achter het probleem, los te komen van de eigen overtuigingen en leren denken in alternatieven. Dat zijn belangrijke leereffecten die je het beste gezamenlijk kunt doen. Ook leren van de feedback van anderen en je kunnen verplaatsen in de situatie van anderen hoort hierbij. In het begin denk je: jij werkt bij een bank, ik werk in een zorginstelling, dus we hebben nooit iets met elkaar te maken of gemeen. Maar gaandeweg kom je erachter dat de problematiek vergelijkbaar is. Dat is wel heel bijzonder. Dus als je in een groep van vergelijkbaar niveau zit, kun je veel aan elkaar hebben.”

Heb je een mooie tip voor mensen die gaan starten met een Executive MBA?

“Ja, als je met een MBA-opleiding start, dan begint dat vaak met een onzeker gevoel: heb ik wel de goede keuze gemaakt, kan ik het wel, ben ik niet veel minder dan de andere studenten? Daar hebben we de start up voor om dat te egaliseren om die belemmerende overtuigingen weg te nemen, zodat er ruimte ontstaat voor de studie. Sommige studenten zijn heel ambitieus en spreken met elkaar af om binnen een onmogelijke tijd af te studeren. Mijn advies is: neem de tijd, gun jezelf ook de tijd om te groeien naar de einddoelen die je voor jezelf hebt en die wij als business school middels de eindtermen aanreiken.”

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of LinkedIn en schrijf je in voor onze periodieke gratis digitale nieuwsbrief.

Share This