Selecteer een pagina

‘Toch doen ze hetzelfde, zo niet méér in kortere tijd. Hoe kan dat?’ Elfi van der Valk hoopte tijdens haar Executive MBA het antwoord op die vraag te vinden.

Elfi van der Valk MBA“Ik hoopte door de MBA ook de generatiekloof met mijn kinderen te verkleinen. Ik ben er best trots op dat dat gelukt is.” Elfi van der Valk – juist, van het Van der Valk-imperium – rondde vorig jaar in augustus haar Executive MBA bij Business School Nederland af met een 8,3 voor haar dissertation. Het begin van een geheel nieuw Van der Valk-concept voor Hotel Tiel, dat er volgens Elfi zonder haar MBA niet was gekomen.

Het ging niet zomaar om een dissertation: de herinrichting van het honderdste Van der Valk Hotel dat ons land rijk is en tevens de ontwikkeling van het eerste Nederlandse ‘ontzorghotel’. Het idee kwam tot stand tijdens haar Executive MBA, tot groot genoegen van begeleider Arthur van Gemert die het ‘allemaal zag gebeuren’. Gaandeweg werd Elfi zelf ook steeds enthousiaster en groeide de zin om het ook echt te implementeren.

Fast forward naar november 2015 – we spreken twee maanden nadat Hotel Tiel 2.0 (de hoteltoren) van het Van der Valk Hotel in Tiel is open gegaan. Met 119 nieuwe hotelkamers één van de grootste in haar soort. Leuk detail: dit is waar de internationale studenten van BSN overnachten als ze naar Nederland komen voor workshops of Graduation Day.

“Die ruim 200 kamers bezorgden mijn man Gert-Jan buikpijn,” vertelt Elfi. “Dat was de aanleiding om goed na te denken over hoe we al die kamers – niet alleen de 90 kamers van het ‘oude’ hotel (dat aangeduid wordt als ‘Hotel 1.0’), maar ook de 119 nieuwe kamers (Hotel 2.0) – vol konden krijgen. Tegelijkertijd kregen we verzoeken van onder andere fysiotherapeuten die vroegen of ze in ons hotel praktijk konden houden. Zo ging het balletje rollen.” En waar als thema voor haar dissertation eerst ‘Marketing Hotel Tiel 2.0’ op de stippellijn stond, prijkte nu de ‘Lancering Van der Valk Vitaal’.

Hotel TielGezond zijn, gezond worden en gezond blijven
Elfi bedacht een nieuw, innovatief concept: de verouderde kamers renoveren en ze neerzetten als zorgkamer met 24/7 verpleging. Het idee: een hotel zijn voor mensen die te ‘goed’ zijn voor het ziekenhuis maar te ‘slecht’ voor thuis. Het hotel biedt gasten een goed verzorgd en medisch all-in verblijf, met dank aan een beschikbaar team van in-house fysiotherapeuten, haptonomen, masseurs, psychologen en fitness-instructeurs, etc. ‘Gezond zijn, gezond worden en gezond blijven’ is het motto van het hotel, dat naar verwachting vanaf 1 januari 2016 volledig operationeel is. “Geen infusen door de gang of open wonden, en ook geen plastische chirurgie of verfraaiing: de focus ligt op vitaliteit bij oudere mensen, maar ook revaliderende sporters of andere mensen die baat hebben bij (medische) verzorging.”

Elfi verwacht veel toestroom, niet alleen uit de omgeving van Tiel, maar uit het hele land. Dat ‘veel’ vertaalde ze in haar dissertation naar een verwachte bezettingsgraad van 75% voor het ontzorghotel Van der Valk Vitaal zoals het nu definitief gaat heten. De kamers van Hotel 2.0 blijven ‘gewone’ luxe hotelkamers. Is dat heel optimistisch, het eerste jaar al een bezettingsgraad van 75 procent realiseren? “Misschien een beetje,” glimlacht de zakenvrouw, “maar dat past bij mijn optimistische karakter. Wellicht iets té hoopvol, omdat ik niet zeker weet of we alle kamers op tijd af krijgen. Maar de combinatie van onze optimale gastvrijheid aangevuld met kwaliteitszorg, is volgens mij een hele succesvolle. Ik verwacht er in ieder geval heel veel van.”

Minder impulsief
De implementatie is as we speak in volle gang, uiteraard onder nauwkeurig toezicht van Elfi. Of ze door het HMP en de MBA een ander type manager geworden is? “Ik was altijd heel impulsief, dat ben ik nu minder. Ik wik en weeg meer, dat is een onderzoeksmethode die ik geleerd heb. Ook heb ik ingezien dat het noodzakelijk is draagvlak te creëren om beslissingen te kunnen doorvoeren. Waardevolle lessen.”

In tegenstelling tot veel andere studenten was ‘promotie’ of ‘meer salaris’ geen drijfveer voor Elfi om zich bij BSN te melden. “Zoals ik op de eerste dag vaststelde toen een docent ons zo mooi metaforisch vroeg of ons laddertje tegen de juiste muur stond – ‘mijn laddertje staat goed’. Ik deed eerst het HMP en daarna de Executive MBA met name voor mezelf: om mezelf te verrijken, en daarmee ook het familiebedrijf.”

Hotel Tiel van binnenReturn on Investment
Die verrijking voor het bedrijf heeft zich uiteindelijk zeker niet alleen uitbetaald in dit nieuwe hotel, benadrukt Elfi. “De return on investment is ook terug te vinden in ALPen die we hebben geïmplementeerd en veel voordeel opgeleverd hebben. Zoals bijvoorbeeld het plan om voor ons hotel in Spanje een winterplan uit te denken. Waar dit hotel eerst in de wintermaanden behoorlijk stil lag en het geld dat in de zomer verdiend was, opging aan lonen en huisvesting, gaan we nu het derde jaar in, waarin (top)sporters gebruik maken van ons ‘all sports Hotel Barcarola-arrangement om bij ons te komen slapen, eten en tegelijkertijd in de omgeving trainen.” Het bleek een uiterst succesvol en lucratief idee. Zo kwamen de afgelopen jaren onder andere wielrenster Marianne Vos en motorcrosser Jeffrey Hellings er trainen.

Hoe lukte het je om de balans te vinden tussen het drukke bedrijf, de opening van het hotel en het gezinsleven met vijf kinderen?
“Ik heb natuurlijk het voordeel dat ik mijn eigen tijd kan indelen, dat scheelt. De woensdag was steevast mijn studiedag, evenals de zaterdagochtend en, als het nodig was, ook de zondagochtend. Al met al pakte ik op die manier zo’n 10-15 uur per week. Daarnaast rekende ik hardlopen – ‘niet zo heel hard hoor’, grapt ze – ook tot studie-uren. Alleen zijn en over mezelf nadenken was voor mij onderdeel van de studie; daarin heb ik letterlijk en figuurlijk heel veel meters gemaakt. En uiteraard heb ik af en toe wel eens een feestje overgeslagen, maar dat heb ik nooit heel erg gevonden.”

Tot slot de vraag wat voor haar het belangrijkste leermoment van de MBA was.
“De schat aan kennis die de literatuur je biedt. Ik vond bijvoorbeeld ‘Good to great’ echt een geweldig boek, net als ‘Blue Ocean’: echte smullers. Je leest het en ineens heb je het: ‘ja, dit kan ik gebruiken!’ Het feit dat je de stof niet alleen leest, maar vervolgens ook getriggerd wordt om het verder te onderzoeken, dat leidt tot echte inzichten.”

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This