Selecteer een pagina

Die sterke inslag met de praktijk én het nut dat ik daarvan ondervond, maken de keuze voor de Action Learning MBA nog altijd de beste ooit. Dat vond niet alleen ik, maar ook mijn werkgever. Was getekend, Richard van Ostende.

BSN Alumnus Richard van Ostende MBAWeinig dingen zijn waardevoller voor een business school dan de wetenschap dat je MBA in de praktijk daadwerkelijk tot succes leidt. En al helemaal als een alumnus aangeeft dat het de Action Learning-methode geweest is die het verschil gemaakt heeft in zijn carrière. BSN in gesprek met inspirerende alumnus Richard van Ostende in Shanghai.

‘Het is 2010, ik werkte al drie jaar in China. Mijn bachelor Management, Economie en Recht had ik in 2007 afgerond, en al een tijdje bekroop me het gevoel dat ik me verder wilde ontwikkelen. Het ‘wat nu?’ scenario was niet moeilijk te bedenken – ik koos voor de Action Learning MBA van Business School Nederland. En tot op de dag van vandaag is dat de beste keuze gebleken.’

Rewind naar 2004, de eerste keer dat Rotterdammer Richard van Ostende (32) voet zet op Chinese bodem. Samen met een vriend reist hij in acht weken van Peking naar Hong Kong. Een gevalletje ‘liefde op het eerste gezicht’. Hij rondt zo snel mogelijk zijn bachelor aan de Rotterdamse InHolland af, en vertrekt op de bonnefooi naar China.

Na een jaar Chinees gestudeerd te hebben aan de Beijing Language and Culture University (‘zonder Chinees te spreken kom je hier nergens’), vindt Richard ‘per ongeluk’ een baan op de Nederlandse Ambassade in Peking. ‘Ik zocht op de website naar informatie over het verlengen van mijn paspoort, maar stuitte op een interessante vacature.’ Het betekende het begin van vijf mooie jaren op de ambassade; eerst als medewerker op de financiële afdeling, daarna als adviseur voor de financiele afdelingen in Hong Kong, Shanghai en Peking.

Timing is everything
Het zijn interessante tijden op de ambassade, onder meer door de op handen zijnde centralisering die vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken opgedragen wordt. De financiële administratie van alle ambassades en consulaten wereldwijd dient geclusterd te worden – een flink staaltje verandermanagement. Het valt prachtig samen met de MBA bij BSN die Richard op dat moment doet.

‘Veel zaken die bij het clusteren van vier vestigingen kwamen kijken, sloten nagenoeg naadloos aan op de vakken waar ik met de MBA mee bezig was,’ vertelt Richard. Niet eens zozeer op financieel vlak, maar meer nog als het ging om het gestructureerd uitdenken van werkprocessen en het efficiënt en optimaal laten verlopen van de overheveling. Ik was zeer nauw bij het proces betrokken, en kon de kennis die tijdens de MBA opdeed meteen in de praktijk brengen. Die sterke inslag met de praktijk én het nut dat ik daarvan ondervond, maken de keuze voor de Action Learning MBA de beste ooit. Dat vond niet alleen ik, maar ook mijn werkgever,’ aldus Richard.

In het vizier van headhunters
Natuurlijk valt de jonge, ambitieuze Rotterdammer door zijn MBA ook op bij headhunters. En zo gebeurt het dat hij in 2012 een interessante baan als Finance Manager Azië bij de Deense multionational Vestas Aircoil aangeboden krijgt en de ambassade vaarwel zwaait. Een gevalletje ‘an offer you can’t refuse’, glimlacht Richard. ‘Van een specialistische functie kwam ik nu terecht in een managementrol, een stap omhoog die ik grotendeels aan mijn MBA te danken had.’

Richard gedijt goed in zijn nieuwe functie. Daarbij speelt Action Management volgens hem een cruciale rol. ‘Alles draait om samenwerken. Dat is de kritieke succesfactor, ongeacht of je te maken hebt met een Nederlandse, Chinese of andere internationale context. Als je er samen niet uitkomt, kom je nergens. Ook had ik in mijn nieuwe rol als leidinggevende ook veel profijt van mijn ervaring rondom het herstructureren van werkprocessen en efficiëntere bedrijfsvoering. Door een MBA verandert je kijk op vraagstukken die in een organisatie spelen compleet.

Share This