Selecteer een pagina

In gesprek met MBA-alumna Esmée Rouwhof, Corporate Recruiter team Techniek Buiten bij Alliander​

MBA-alumna Esmée Rouwhof, Corporate Recruiter team Techniek Buiten bij Alliander​We spreken Esmée via Zoom terwijl ze op haar werkkamer zit. Ze draait de camera even, zodat we haar diploma aan de muur zien hangen. In de verte horen we haar baby’tje van 6 maanden een beetje huilen, maar daar wordt goed voor gezorgd. Ze heeft haar afstudeeronderzoek vorig jaar gedaan over onboarding bij Alliander, en hoe dit proces verbeterd kan worden. Maar ze start binnenkort als relatiemanager voor de grootzakelijke markt. Denk aan ziekenhuizen, tuinders en wind en zonneparken. Vraagstukken waar ze zich mee bezig gaat houden: stel dat een varkensboer 1.800 zonnepanelen op de stallen wil installeren, dan kan dat niet zo maar. Of in ieder geval niet direct. Het net moet dit namelijk wel aankunnen. Esmée mag dit straks met ze overleggen om te onderzoeken wat wel kan.

Esmée is vorig jaar via de Fast Track MBA van de HAN afgestudeerd bij BSN, midden in een verhuizing en hoogzwanger. Wat was voor haar de aanleiding om een MBA te gaan doen?

“Ik had in 2013 een bachelor Communicatie afgerond, maar daar was toen weinig werk in te vinden. Ik ben toen in de arbeidsbemiddeling terechtgekomen en gaan werken als corporate recruiter. In de jaren die volgde merkte ik dat ik kennis miste als het gaat om strategische personeelsplanning, stakeholder management en HR strategie. Ik wilde me verder ontwikkelen maar niet te smal, dus niet alleen HR. Ik wilde breder en kwam toen uit bij een MBA. Mijn toenmalige leidinggevende gaf aan dat ik dan kon kiezen uit de post-hbo Bedrijfskunde van de HAN en vervolgens de Fast Track MBA van BSN of een opleiding via NCOI. Ik hoorde dat NCOI onpersoonlijker was en ik vind het contact met mensen juist zo belangrijk. Zo werd het dus het Fast Track MBA traject bij BSN. Het tweede gedeelte van de opleiding heb ik zelf betaald. Merel van der Ham van BSN heeft destijds goed met mij meegedacht, en door het Levenlanglerenkrediet, plus de belastingteruggave is dat eigenlijk nog heel betaalbaar. Je kunt bij wijze van spreken ook voor een duur telefoonabonnement kiezen. Dan heb je maandelijks dezelfde lasten.”

Had de MBA na je post-hbo Bedrijfskunde toegevoegde waarde?

“Ik ben er heel blij mee dat ik alsnog de MBA heb afgerond bij BSN. Ik heb daar echt nog aanvullende dingen geleerd. De post-hbo was toch nog een beetje schools, schoolse boeken en docenten. De docenten bij BSN zijn meer guru’s op hun vakgebied, die hebben echt passie voor hun onderwerp. Inhoudelijk was het ook echt weer een stap verder, en ook bijvoorbeeld onderwerpen die ik nog niet gehad had, zoals Internationaal Management. Het internationale project is een project dat je samen met je gehele subset doet. Dat was heel leerzaam, maar het was ook lekker om daarna weer projecten zelfstandig te mogen uitvoeren.”

Waar ging je afstudeerproject over?

Over onboarding. Met name tijdens Corona was het risico dat mensen door het online onboarden niet de verbinding met de organisatie voelen. Ik heb veel geleerd tijdens mijn afstuderen, met dank aan Corné Hest, mijn begeleider. Ik dacht namelijk aan het begin van het onderzoek dat ik het allemaal wel wist en ik bleef maar kijken vanuit mijn recruiter bril. Hij heeft mij echt geleerd om breder te kijken naar het probleem, vanuit verschillende perspectieven. Ik ben daardoor echt gegroeid en ben meer een bedrijfskundige geworden.”

Wat kunnen wij leren van je afstudeeronderzoek?

“Dat bij online onboarden de informele contactmomenten echt georganiseerd moeten worden. Bijvoorbeeld aan het begin van de dag en aan het eind van de dag. En daar dan bespreken hoe het gaat, maar bijvoorbeeld ook even bijkletsen over het weekend. Gelukkig werd het op een gegeven moment ook mogelijk om weer wandelbila’s te organiseren. En we hebben als onderdeel van het onboarden ook kleine webinars georganiseerd met ongeveer 6 deelnemers. Terwijl we dat daarvoor meer 1-op-1 organiseerden.”

Hoe is het om bij Alliander te werken?

“Ik vind het een mooi bedrijf om voor te werken. Wat mij aanspreekt is het maatschappelijk belang. Dat Alliander er alles aan doet dat jij vandaag stroom hebt, maar dat volgende generaties ook nog stroom hebben. En dat dit dan betaalbaar en betrouwbaar is.”

Wat heeft de MBA-opleiding je gebracht?

“Het heeft me zelfvertrouwen gegeven in eigen kunnen. Ik heb het toch maar mooi voor elkaar gekregen. En dat naast een nieuwe functie, zwanger en een verhuizing. Ik ben daar echt trots op.”

Nog tips voor nieuwe studenten?

“Iedereen bewandelt zijn eigen weg, maar mijn tip is: blijf in de flow. En daarbij hielp mijn studiemaatje. Wij spraken elke vrijdagmiddag een uurtje af en dan hadden we elkaars stukken gelezen en elkaar feedback gegeven. Dat was heel nuttig en gezellig. En kies dan een studiemaatje dat weer een ander type is dan jij. Ik ben nogal lang van stof en gezellig en zij is heel scherp, kort en bondig. Dat was een hele leerzame combi.”

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of LinkedIn en schrijf je in voor onze periodieke gratis digitale nieuwsbrief.

Share This