Selecteer een pagina

‘Ik doe de MBA voor mezelf én om mijn zoons het goede voorbeeld te geven,’ aldus Matthew Smoorenburg

Als zoon van een zendeling woonde Matthew Smoorenburg (45) de eerste drie maanden van zijn leven in het Nederlandse Apeldoorn, voordat hij achtereenvolgens naar het Franse eiland Matinique, en op 10-jarige leeftijd met zijn ouders naar Haïti verhuisde. Na zijn studie in Nederland en Frankrijk keerde hij terug naar Haïti en begon er op 24-jarige leeftijd met zijn neef een goedlopend bedrijf in tweedehands computers. Het bleek een gat in de markt, in een land waar de behoefte aan computers groot was, maar ze lokaal te duur waren.

BSN MBA Student Matthew Smoorenburg Ruim twintig jaar later is Keijzer Computer nog steeds een succesvol bedrijf, met inmiddels ook een vestiging op St. Maarten. We vragen ‘serial entrepreneur’ Matthew naar de ingrediënten voor het succesvol runnen van een groot bedrijf én naar zijn reden om drie jaar geleden te starten met de Action Learning MBA van Business School Nederland.

Je bent 45 en staat aan het hoofd van een succesvol bedrijf – en daarnaast nog enkele bedrijven ‘on the side’. Vanwaar de beslissing om alsnog een MBA te doen?
‘Toen ik als 24-jarige jongen terugkeerde na mijn HBO-studie Economie in Nederland en Frankrijk, wilde ik eigenlijk meteen een MBA doen. Onder het mom ‘gelijk doorpakken’, ik was toen toch al bezig. Probleem: ik had ter het geld niet voor, en daarnaast grepen mijn neef – die toen ook een tijdje op Haïti woonde – en ik de kans om ons bedrijf te starten. Nu, 22 jaar later, is dat bedrijf nog steeds vol operationeel, ook al zijn we van de import van tweedehands computers overgestapt naar nieuwe computers en hebben we ook een goedlopende vestiging op St. Maarten. We zijn verhuisd naar Miami, de financiële middelen zijn er, het bedrijf loopt goed en m’n zoons zijn al wat ouder (15 en 18): er is tijd en ruimte. Vandaar dat ik eind 2013 bij BSN aanklopte.’

Hoe belangrijk is onderwijs volgens jou?
‘Ik heb altijd enorm geloofd in onderwijs en de kracht ervan; wat het kan doen voor een land en een economie. Kijk naar een land als Haïti, een van de amste landen van dit werelddeel waar onderwijs duur is en (daardoor) slechts voor weinigen weggelegd. Ik ben ervan overtuigd dat als iedereen toegang zou hebben tot goed onderwijs, dit land er heel anders uit zou zien – ik heb de verschillen in Europa met m’n eigen ogen gezien. Maar ook voor mij persoonlijk vind ik het heel belangrijk: je weet nooit hoe het leven loopt en wat er gebeurt en er is natuurlijk de afgelopen twintig jaar heel veel veranderd in de wereld. Met een Masters-titel op zak kom je altijd wel ergens goed terecht.’

En dat voorbeeld wil je ook graag aan je zoons meegeven?
‘Klopt. Vroeger had je genoeg aan één diploma en was je wel zo’n beetje klaar – maar die tijd ligt lang achter ons. Vandaag de dag is lifelong learning de norm.’

Wat heb je concreet van de MBA geleerd?
‘Ik ben zelf niet zo’n academisch persoon, dus bij vlagen vond ik de materie best pittig. Ik heb heel veel geleerd over onderzoek doen, hoe je informatie moet vergaren en hoe je die informatie het best kunt omzetten in een goed, gestructureerd onderzoeksproject.’ Ook heb ik meer structuur gekregen in m’n professionele leven, en bekijk zaken vanuit een meer georganiseerd standpunt. Bovendien ben ik meer hands-on geworden en kan ik bepaalde problemen beter analyseren en (daardoor) beter oplossen.’

Hoe groot was de ‘schok’ om na twintig jaar weer in theorie te duiken?
‘Ik kom uit de tijd dat er nog geen internet was – althans, niet op Haïti – en al helemaal geen Google waar je met één druk op de knop 20,000 artikelen over een bepaald onderwerp kunt vinden. Dat alleen al was – toen ik bijvoorbeeld mijn literatuurstudie moest schrijven – heel leerzaam. Maar wat vooral verfrissend is, is het gegeven dat de routine die er onherroepelijk na twintig jaar ondernemen en een bedrijf op een bepaalde manier runnen, op de schop gegooid wordt. Het programma dwingt je kritisch te kijken naar je eigen performance en manier van doen, en daar waar nodig verbeteringen aan te brengen.’

En? Is dat gelukt?
‘Zeker! Ik heb alle ALPs op mijn eigen bedrijf losgelaten, met zonder meer verbeteringen in de bedrijfsvoering tot gevolg. Dat hoop ik ook met mijn dissertation te bereiken: die richt zich volledig op een nieuwe groeistrategie voor het bedrijf op Haïti.’

Wanneer hoop je de dissertation – en daarmee de MBA – af te ronden?
‘Ik heb mezelf tot de zomer 2017 gegeven: dan moet het af zijn, die dissertation is het laatste struikelblok. Ik heb de weg tot dit punt zeker niet altijd makkelijk gevonden, maar ik blijf een Hollander: opgeven is geen optie – ik heb de opleiding uit eigen zak betaald.’

In contact komen met Matthew kan via LinkedIn

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze Masteropleidingen neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This