Selecteer een pagina

We spraken met Jan-Kees van Wijnen, hij studeerde in 2017 Cum Laude af aan onze Business School. Hij is directeur Zorg & Behandeling bij Stichting tanteLouise. De directe aanleiding van ons korte interview was een LinkedIn post over de Chinese staatstelevisie die op bezoek is geweest.

BSN Alumnus Jan-Kees Wijnen MBA, Directeur Zorg & Behandeling bij Stichting tanteLouiseWaarom kwam de Chinese staatstelevisie bij jullie op bezoek?
Eind 2018 was er een internationaal congres over dementie in Engeland waar Minister Hugo de Jong te gast was. Het internationale publiek was onder de indruk van de presentatie van onze bestuurder. Ze waren met name te spreken over de mate waarin wij bepaalde technologische innovaties al hadden ingevoerd. Dat we er niet alleen over praten, maar dat we het ook echt doen. Naar aanleiding van dit congres zijn we afgelopen mei uitgenodigd om op bezoek te komen in Peking en Shanghai.

Door de vergrijzing is het de verwachting dat het aantal mensen met dementie in 25 jaar zal verdubbelen. Deze uitdaging is in China nog eens extra groot aangezien daar door de een-kind-politiek mantelzorg extra lastig is. In Nederland verwachten we over 25 jaar 3 miljoen hulpbehoevende ouderen. In China gaat het nu om 200 miljoen ouderen met een zorgbehoefte en dat worden er over 25 jaar ongeveer 380 miljoen.

Na ons bezoek aan China zijn er al meerdere delegaties vanuit China komen kijken bij onze instelling. Mensen vanuit de zorgverzekeringen, de zorginstellingen zelf, maar ook architecten. En nu dus een documentairemaker van de Chinese staatstelevisie. Ze kwamen voor de innovaties, maar waren daarnaast ook erg onder de indruk van de sfeer. Verpleeghuizen zien er in China meer uit als ziekenhuizen, heel klinisch. Terwijl het er bij ons vriendelijker, huiselijker uitziet.

Heb je nog interessante dingen in China gezien?
Jazeker, in een voorstad van Shanghai wordt bijvoorbeeld de zorg voor 80.000 kwetsbare ouderen vanuit een centrale plek georganiseerd. Zij hebben de kwetsbare ouderen in drie groepen verdeelt. De eerste groep heeft nog weinig hulp nodig. Zij krijgen alleen 1 keer per dag een telefoontje om te horen hoe het met ze is en te vragen of ze nog iets nodig hebben. De tweede groep wordt op afstand fysiek gemonitord, bijvoorbeeld met een smartwatch. De derde groep krijgt ook hulp aan huis. Dit doen ze met 1300 zorgverleners. Die verhouding, die efficiëntie halen wij in Nederland niet.

Met de innovatieve heupairbag behoren gebroken heupen tot het verleden.Waarom is het voor jullie interessant om deze Chinese delegaties op bezoek te krijgen?
Aan de ene kant is het interessant om samen op te trekken als het gaat om het verder doorontwikkelen van innovaties. Maar het is ook een nadrukkelijk verzoek vanuit de politiek. Het is politiek belangrijk om warme relaties met China te onderhouden, een veilig onderwerp als de zorg is dan zeer geschikt.

Waarom is innovatie zo belangrijk in de zorg?
Het is onze visie dat innovatie ervoor zorgt dat de zorg kwalitatief op peil kan blijven, ook tijdens de vergrijzing en zonder dat dit meer druk op de medewerkers hoeft te leggen. Technologie wordt door mensen soms als ‘koud’ gezien, mensen hebben letterlijk koudwatervrees. Maar dat is niet terecht. Bijvoorbeeld de heupairbag die wij gebruiken voor dementerende ouderen. Door deze airbag zien wij de helft minder heupfracturen, dat is heel veel minder leed. En het scheelt veel uren zorg. Een persoon die zijn heup breekt heeft 130 tot 280 uur extra zorg nodig. Door dit soort innovaties blijft de zorg toekomstbestendig.

Wat heb je geleerd in je MBA-opleiding?
De Action Learning benadering, dat was voor mij ook een belangrijke reden om voor Business School Nederland te kiezen. Action Learning zorgt voor een goede dynamiek, voor verrassende en verfrissende ideeën. Ik pas het nog steeds toe wanneer we een probleem willen aanpakken.

Bekijk het LinkedIn-profiel van Jan-Kees van Wijnen MBA

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This