Selecteer een pagina

Dorianne Oerlemans (32 jaar) is Consultant & Interim Adviseur Leiderschap-, Team- & Organisatieontwikkeling. Op 10 februari behaalde zij haar MBA-titel bij Business School Nederland (BSN). Vanuit haar dissertationonderzoek ontwikkelde ze het kaartspel ‘LeiderschapInDialoog’. Een leiderschapsspel dat naadloos aansluit op haar roeping en missie: ‘Leiders en teams laten groeien en floreren in (persoonlijk) leiderschapsgedrag en succesvolle teamsamenwerking’.

BSN Alumna Dorianne Oerlemans MBA

Op het kaartje staat de vraag: Wat is je grootste wens/verlangen (werk/privé/gezondheid)? Nieuwsgierig naar mijn antwoord? Deze zomer geef ik een aantal online proefsessies van het kaartspel. Daarin beantwoord ik deze vraag.

Hoe is je passie voor leiderschap-, team- & organisatieontwikkeling ontstaan?

“Bezig zijn met de ontwikkeling van mensen heb ik altijd al interessant gevonden. Dat werd mij steeds duidelijker in mijn HR-functies waar ik leiders, teams en organisaties hielp bij Strategisch HR(D) en leiderschapsontwikkeling. Ik ben in mijn element wanneer ik (veelal in interactie) bezig ben met leiderschap, groepsdynamica, organisatiegedrag, leren en verandermanagement. Om ook mijzelf te blijven ontwikkelen en mensen vanuit een breder perspectief te kunnen adviseren, ging ik op zoek naar een verdiepingsslag.”

Was dit de reden voor jou om met een MBA te starten?

“Inderdaad. Om die reden koos ik om een MBA te doen. De keuze hierbij viel op Business School Nederland (BSN). Waarom? Omdat ik geloof in het Action Learning programma, waarbij je niet alleen de theorie tot je neemt maar ook direct een vertaalslag maakt naar je eigen praktijk. Ook sprak mij de kleinschaligheid en het persoonlijke contact met docenten aan. Er was veel ruimte om te sparren over mijn dissertation onderwerp, dat zich meer bevindt op het gebied van organisatiepsychologie en in mindere mate op algemeen management. Dit vroeg extra inzet en onderzoek van mij, maar ook van mijn interne begeleider Roland Bushoff. Ik ben BSN dankbaar voor de ruimte die ik kreeg om zo veel van mijn creativiteit en passie hierin kwijt te kunnen. Dit had elders waarschijnlijk niet gekund.”

Kun je wat meer vertellen over jouw dissertation?

“Ik deed een onderzoek naar het ontwikkelen van effectief leiderschapsgedrag van waaruit een organisatie haar collectieve ambities kan realiseren. Welke veranderstrategie leidt tot zichtbaar gewenst leiderschapsgedrag? Om tot resultaat te komen, moest ik de onderstroom induiken om hetgeen dat veelal onbesproken blijft boven tafel te krijgen. Leiderschapsgedrag is een abstract onderwerp. Maak dat maar eens concreet. Door mijn diepgaande onderzoek en de samenwerking met de projectgroep binnen de organisatie hebben we leiderschap pragmatisch gemaakt.”

Hoe heb je het onbesprokene bespreekbaar gemaakt?

“Door mijzelf kwetsbaar op te stellen en open te zijn. Wil je een succesvol team, een succesvolle organisatie zijn, begin dan bij jezelf. Dat is tenslotte hetgeen waar je het meeste invloed op hebt. Het laat jouw leiderschapsgedrag en de samenwerking met het managementteam effectief zijn. Een cliché, maar waar.”

En toen?

“Toen heb ik een management behaviour game ontwikkeld. Dertig leiders (bestuurders, partners) zijn met deze werkvorm in co-creatie aan de slag gegaan. Dialoog stond centraal. Het resultaat: inzicht in jezelf en jouw collega-leider, een diepgaander begrip van elkaar en een gemeenschappelijk goed als uitgangspunt. De groep heeft met behulp van deze game zelf de weg van ontwikkelen (welke veranderstijl) en de benodigde concrete leiderschapsgedagseigenschappen vormgegeven.”

Wat heeft de dissertation periode jou opgeleverd?

“De fundering van mijn dissertation was gelegd. De uitwerking hiervan heeft alleen nog even op zich laten wachten. Door persoonlijke omstandigheden heb ik noodgedwongen de studie tijdelijk moeten onderbreken. Het ging niet helemaal goed met mijn zwangerschap en ik ben een dierbare vriend verloren. Na deze heftige tijd, en gelukkig een gezonde zoon rijker, pakte ik de MBA-studie weer op. Tijdens het schrijfproces van mijn dissertation zag ik dat het voor de leiders ontzettend moeilijk was om zonder goede begeleiding zelf de verandering en ontwikkeling voort te zetten. Zo kwam ik op het idee een op theorie gebaseerde tool op te zetten waarmee leiders duurzaam aan hun leiderschapsgedragsontwikkeling kunnen werken. Het kaartspel ‘LeiderschapInDialoog’ was hiermee geboren.”

Vertel eens wat meer over dit spel.

“Met dit kaartspel ontwikkel je effectief leiderschapsgedrag en succesvolle samenwerking van managementteams. Het verbindt de positieve kracht van de onderstroom met zichtbaar gedrag in de bovenstroom. Het kaartspel bestaat uit 60 kaarten, 120 vragen, onderverdeeld in vijf thema’s en vier rondes. Het is op meerdere manieren te spelen en zorgt ervoor dat je échte aandacht hebt voor elkaar. Dialoog en inzichtgevende vragen staan hierbij centraal.

Wat maakt dit spel zo’n krachtig instrument bij leiderschap?

“Het blijft niet bij vragen stellen en praten met elkaar. Er worden met elkaar doelen gesteld en afspraken gemaakt over individueel en collectief leiderschapsgedrag, en de samenwerking in het managementteam. Reflectie is key! Er ontstaat zelfinzicht en diepgaand begrip voor elkaar, hoe anderen situaties of problemen beleven en hiermee omgaan. Dit leidt tot verbinding. Tevens is het kaartspel een handreiking voor co-actief coachen en intervisie. Leuk om te vertellen: Action Learning vormt een belangrijk onderdeel van het spel; het gaat om ervaringsleren.”

Wat is nu jouw ambitie?

“Ik heb de keuze gemaakt mijn missie als zelfstandig ondernemer voort te zetten: ‘Leiders en teams laten groeien en floreren in (persoonlijk) leiderschapsgedrag en succesvolle teamsamenwerking’. Het inzetten en op de markt brengen van het kaartspel ‘LeiderschapInDialoog’ is daar onderdeel van. Daarnaast ben ik volop bezig met het ontwikkelen van een Online Leergang LeiderschapInDialoog. Deze leergang wil ik graag ‘blended’ inzetten met in de toekomst live masterclasses, intervisie momenten en online en offline coaching. We zitten nu o.a. door het Coronavirus in een grote transitiefase naar een nieuwe manier van werken, nog meer online en op afstand. Daar wil ik op inspelen.

Hoe heeft onze MBA hieraan bijgedragen?

“Dat ik echt durf te gaan staan voor mezelf vanuit mijn gevoelsmissie; hier word ik blij van, hier ben ik goed in en dit is ook waar de wereld van organisaties om vraagt. Ik heb best veel meegemaakt tijdens mijn studie. Het zet je aan het denken over wat nu echt belangrijk is in het leven en over jezelf als mens in alle rollen die je hebt. Leiderschap en teamontwikkeling, werken met en voor (leidinggevende) professionals in het vrije beroep, dat kwam in mijn studie en mijn werk steeds als referentie terug. Daar ligt blijkbaar mijn kracht. Deze route ga ik volgen.”

 

Lees ook:

De kracht van kwetsbaarheid bij Action Learning

Je komt in een organisatie terecht waar persoonlijke aandacht voorop staat en je geen nummer bent

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This