Selecteer een pagina
Een MBA doen is voor veel mensen a dream come true. Dé kans op verdieping van je kennis, grootste carrièrestappen en een enorme boost aan je (zakelijke) netwerk. Kortom: een MBA biedt alleen maar voordelen voor de ambitieuze manager.

Hoe combineer je je gezinslevern en carriere met een MBA?Daar schuilt een kleine kanttekening, namelijk dat het doen van een MBA naast een fantastische kans, ook een behoorlijk tijdrovende onderneming is. En daarom voor veel werkende managers – die er daarnaast vaak ook een gezinsleven op nahouden – een pittige uitdaging, zo niet een obstakel om zich daadwerkelijk voor de MBA aan te melden.

We vroegen studenten en alumni – onze eigen ervaringsdeskundigen – naar tips om als werkende ouder en MBA-student alle ballen hoog te houden. Zie hier 8 bijzonder bruikbare tips om als ouder je gezinsleven en carrière te combineren met een Action Learning MBA.

1. Betrek partner en kinderen bij de keuze
Leg uit dat dit iets is dat je heel graag wil doen en dat het enorm belangrijk kan zijn voor je verdere carrière. En daarmee dus ook voor het hele gezin en jullie leven. Ten positieve uiteraard. Zorg dat het gezin het gevoel heeft dat zij inspraak hebben in de keuze om de MBA te gaan doen.

2. Maak duidelijke afspraken met het gezin
Als de keuze gezamenlijk gemaakt is, is het zaak om met elkaar enkele duidelijke afspraken te maken. Zodat iedereen weet waar hij aan toe is, en (voor zover mogelijk) waar de komende twee jaar (minimaal) rekening mee gehouden kan worden. Echter, er zit natuurlijk wel ruimte in de kantlijn: elk gezinslid mag aangeven wanneer de balans scheeft begint te groeien.

3. Elke week een vast moment met het gezin inlassen
Denk: de zondagmiddag doen we standaard iets leuks met het gezin, zaterdagochtend steevast samen ontbijten, donderdagavond komt er elke week een oppas zodat je een avond met je partner uit eten kunt, etc. Deze momenten zijn heilig: er valt niet aan te tornen.

4. Neem je gezin mee in de reis
Het betrekken van je gezin in de afweging eindigt niet op het moment dat de keuze gemaakt. Integendeel, neem je gezin mee op de reis die MBA heet. Vraag je zoon om je ALP na te kijken op spelfouten, je dochter heeft vast een mening over zaken en met je partner sparren is altijd een goed idee.

5. Bespreek het met je werkgever
Een werkgever die je keuze volledig ondersteunt is onbetaalbaar. Deze zal je immers de tijd, ruimte en in sommige gevallen zelfs de financiële middelen bieden om tijd vrij te maken om aan je MBA te besteden. Denk aan elke week een ‘vrije’ ochtend om aan je studie te besteden, flexibele(re) werktijden, etc. Een werkgever die betrokken wordt bij het proces, zal doorgaans zeer enthousiast en daardoor faciliterend zijn. Tip: probeer de jaarplanning van op te leveren projecten voor je organisatie te synchroniseren met je MBA-opleiding.

6. Bespreek het met je werkgever – part II
In de praktijk gaat het (helaas) niet altijd zoals in punt 4 beschreven: sommige werkgevers zijn nou eenmaal minder welwillend. Ook in dat geval geldt dat het goed is je organisatie en werkgever te betrekken in het traject waar je ingaat, en vooral: hun duidelijk maakt hoe het een positieve impact kan en zal hebben op jouw vaardigheden, functioneren en derhalve ook op de organisatie.

7. Goed plannen en efficiënt time-management is van levensbelang
Vraag elke willekeurige alumnus wat voor hun een essentiële voorwaarde was om alle ballen in de lucht te houden tijdens de MBA, en vrijwel iedereen zal ‘goed plannen’ en ‘efficiënt met tijd omgaan’ noemen. Klopt! Zorg dat je altijd goed bijblijft met de opdrachten en het studiemateriaal, zodat je niet ineens voor onaangename verrassingen (lees: een opgehoopte berg opdrachten en leesmateriaal) komt te staan. Tip: veel studenten geven er de voorkeur aan vaker de trein te nemen: dat geeft ze extra tijd om te lezen.

8. Elke dag een uur eerder opstaan
We noemen maar een suggestie…

Heb jij als student of alumnus nog bruikbare tips die niet aan dit lijstje mogen ontbreken? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt.

Share This