Selecteer een pagina

Tips om je carrière zoveel mogelijk te laten profiteren van je felbegeerde Masters of Business Administration

BSN Graduation 2015Dat een MBA veelal een stap omhoog in je carrière – en dus salaris – betekent, mag geen verrassing heten. Daarnaast is het voor veel studenten en alumni ook vaak een laatste duwtje in de rug om ein-de-lijk voor zichzelf te (durven) beginnen.

Een MBA geeft je naast een onuitputtelijke schat aan kennis en ervaring, tevens een flinke dosis zelfvertrouwen – zo beamen alle studenten die ooit aan Business School Nederland hun Action Learning MBA behaalden. De crux is om die kennis, ervaring en zelfvertrouwen optimaal in te zetten om je doelen te behalen. Met andere woorden: hoe haal je zoveel mogelijk profijt en rendement uit je MBA?

1. Doe alleen een MBA als je zeker weet dat je er 100% voor gaat
Deze stap gaat vooraf aan alles: begin alleen aan het MBA-programma als je zeker weet dat je er volledig voor kunt gaan. Los van de opoffering van tijd en vele uren die in de studie gaan zitten, is die volledige overgave nodig om er zeker van te zijn dat je – al tijdens de Action Learning MBA en zeker ook nadat je het felbegeerde papier in handen hebt – er alles aan zal doen om het optimaal voor je te laten werken.

2. Het papiertje alleen is niet heilig
Daarop voortbordurend: doe niet alleen een MBA voor de drie letters achter je naam – als de overtuiging er niet is, blijft het echte rendement vaak ook uit.

3. ‘Spread the word’
Laat mensen weten waar je mee bezig bent, betrek ze in je reis die de MBA is. Zowel bij het koffie-apparaat, tijdens netwerkborrels en op LinkedIn. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Jan Martijn Broekhof MBA, die gedurende zijn dissertation volop blogde over zijn bevindingen. Het leverde hem een titel als expert én een nieuwe baan op!

4. Betrek je werkomgeving bij je programma
Vrijwel elke BSN-student noemt het één van de absolute USP’s van de Action Learning MBA: het feit dat de studie zo direct gericht en toepasbaar is op hun persoonlijke werkomgeving. Om het resultaat voor jezelf en je organisatie zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk om je collega’s, teamleden en leidinggevenden te betrekken bij de stappen die je maakt en fases die je doorloopt. Dat beaamt Matthieu Zevenbergen MBA volmondig. Hij betrok de voltallige board van zijn organisatie bij zijn dissertation. ‘Toen zagen ze in de bestuurskamer pas echt wat ik voor het bedrijf kon betekenen.” Resultaat: een flinke promotie!

5. Betrek je familie bij je programma
Mensen bij je MBA betrekken heeft niet alleen een zakelijk ‘nut’, de steun en betrokkenheid is ook bijzonder belangrijk voor jezelf en hoe je in de MBA staat. Een supportive partner en begripvolle kinderen zijn van onschatbaar belang, vindt nagenoeg elke student die werk, de studie én het gezinsleven zo goed mogelijk probeert te combineren. Om je verhaal kwijt te kunnen, feedback te vragen of gewoon juist alleen maar even ‘verzorgd’ te worden: steun van thuis is essentieel. Lees vooral deze 8 x tips om je MBA het best te combineren met je werk- en gezinsleven.

6. Tijd om de salarisbesprekingen nieuw leven in te blazen
Ook al hoef je natuurlijk niet meteen de dag na je Viva Voce bij de baas met je vuist op tafel te gaan slaan, het feit dat je een MBA achter je naam hebt staan, geeft je wel degelijk meer krediet. Dus ook op je salarisstrookje. Doorgaans geldt dat het vrij normaal is om na het behalen van je MBA om 10-15% meer salaris te vragen – afhankelijk van de organisatie waar je voor werkt en de beschikbare middelen.

7. Werkloos? Een MBA vergroot je kansen aanzienlijk
“Als sollicitant heb je een enorme streep voor als je studeert. Het laat zien dat je niet blijft hangen in de werkloze situatie, maar actie onderneemt,” aldus Edwin van Hest MBA. In 2013 werd hij vanwege een reorganisatie ontslagen. Precies een jaar nadat hij zijn MBA-diploma haalde, tekende hij een contract voor zijn droombaan.

8. Geld een obstakel? Kies voor een alternatieve financieringsroute
Ronald Brouwer MBA vertelde tijdens een informatiebijeenkomst dat de MBA een belangrijk deel van het totale opleidingsbudget bij zijn organisatie behelste. Hij sprak met zijn werkgever af dat hij eerst één module van het programma zou volgen, en dat als zijn Action Learning Project daadwerkelijk geld zou opleveren, hij het volledige MBA-programma zou mogen volgen. Je raadt het al, Ronald doorliep het gehele MBA-programma en studeerde in 2014 af!

9. Je netwerk is je heiligdom
We stipten het al eerder aan: wie je kent is wie je bent. Natuurlijk gaat die regel niet altijd op, maar het is een onmiskenbaar feit dat je veel baat kunt hebben bij het bezoeken van netwerkborrels, events, lezingen en Ted-talks, bijvoorbeeld. Maar vlak zeker je docenten en subsetgenoten niet uit: via hen krijg je toegang tot een enorm netwerk, met alle bijbehorende kansen van dien. Blijkens ook het verhaal van Jaap Piederiet MBA die tijdens een Viva Voce van een subsetgenoot aan de praat raakte met de echtgenoot van een andere klasgenoot. Met als gevolg dat de heren samen een nieuwe onderneming startten…

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.
BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.
Share This