Selecteer een pagina

Ifrendely Gijsbertha helpt de Kustwacht in het Caribisch gebied naar effectievere samenwerking.

Ifrendely Gijsbertha is met haar 27 lentes één van de jongste MBA-graduands van BSN. Niet alleen van de Nederlandse Antillen, maar van BSN wereldwijd. Dat past bij haar tomeloze ambitie – die al begon toen ze als 17-jarig meisje als beste van de school slaagde voor haar HAVO-diploma. Om vervolgens een 9 te halen voor haar eindscriptie toen ze haar BA in de richting van General Management afrondde aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen.

Helaas lukte het haar niet om haar Masters in Finance, die ze daarna aan de Universiteit van Tilburg in Nederland volgde, af te ronden. Ze keerde terug naar Curaçao. “Daar baalde ik enorm van, ik wilde alsnog m’n Masters halen. Toen ik een advertentie van BSN zag, klopte ik bij hen aan. Ik ben enorm blij en supertrots dat ik nu alsnog een Masters-diploma op zak heb.”

De afgelopen jaren werkte ze als accounting officer bij de Banco Industrial de Venezuela (Sucursal Curaçao) in Willemstad. Helaas is de bank niet stabiel, en zit deze sinds afgelopen februari in een opheffingsproces. “Ik ben uiteraard op zoek naar een nieuwe baan, maar tot dusver nog zonder succes,” vertelt Ifrendely.

Het faillissement van de bank is ook de reden dat ze haar dissertationonderzoek niet voor de bank, maar voor de Kustwacht in het Caribisch gebied schreef. “Ik wist dat het geen zin had om een uitgebreid onderzoek te doen voor een bank die in de toekomst niet meer zal bestaan, en wilde echt iets doen dat impact had. Een studiegenoot werkte bij de Kustwacht, en daarvoor hadden we als set ook onze internationale ALP gedaan. Via zijn bemiddeling vroeg ik de Kustwacht of ik het onderzoek voor mijn dissertation voor hen mocht uitvoeren.”

BSN Alumna Ifrendely Gijsberth MBAEen hele bijzondere referentiebrief
‘Met grote belangstelling heb ik vandaag kennisgenomen van de resultaten en de voorlopige conclusies en aanbevelingen van het onderzoek “Van samen-werken naar samenwerken”, zoals uw student Ifrendely Gijsbertha dat heeft uitgevoerd binnen de Kustwacht in het Caribisch gebied. Ifrendely presenteerde, naast enkele al eerder door mij (h)erkende aandachtspunten, zeer zeker ook verschillende verrassende resultaten. Ik kan nu al aangeven dat ik haar aanbevelingen zeker ga overnemen en implementeren binnen de Kustwacht.’

Was getekend, H. R. Lodder, directeur van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied. Die duidelijk zeer te spreken is over het onderzoek dat Ifrendely uitvoerde. De hoofdvraag van haar onderzoek richtte zich op verbetering van de effectieve samenwerking tussen de verschillende culturen die binnen de Kustwacht werkzaam zijn. De Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribische Gebied (KWCARIB) opereert in het Caribisch deel van het Koninkrijk: Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES eilanden). “Over het algemeen werd aangenomen dat het vooral de impact van de zogeheten Europese Nederlanders is die effectieve samenwerking bemoeilijkt, maar gaandeweg het onderzoek kwam ik erachter dat er op dat gebied veel meer problemen spelen tussen mensen van dezelfde cultuur onderling. Hoe kun je nou faciliteren dat je cultuurbarrières zoveel mogelijk overbrugt, en daarmee effectieve communicatie en samenwerking mogelijk maakt?”

Een interessante vraag. Wat is het antwoord?
“Ik heb naar aanleiding van mijn onderzoek enkele aanbevelingen gedaan, waaronder een verbetering van het aanpassingsproces van de Europese Nederlanders. Zij moeten de lokale culturen leren kennen en binden met locals – en vice versa: locals moeten ook de cultuur van de Europese Nederlanders beter begrijpen. Het moet een wederzijdse inspanning zijn. Dat gebeurt nu wel, maar te weinig en niet intensief genoeg. Minstens zo belangrijk is de boodschap dat de Kustwacht haar medewerkers moet leren hoe ze elkaar moeten leren aanspreken. Dat durven mensen vaak niet; deels vanuit culturele beleefdheid, en wellicht deels ook door een taalbarrière. In Nederland is het misschien heel normaal om tegen je baas te zeggen dat je het ergens niet mee eens bent of dat hij iets verkeerd doet, maar hier doen we dat niet zomaar.”

Betere communicatie: waarom is dat zo belangrijk?
Goede communicatie kan culturele verschillen verkleinen. Communicatie is eigenlijk de kern van heel veel zaken, maar het komt allemaal terug op het volgende: als de communicatie verbetert, verbetert de samenwerking. Iedereen weet waar andere mensen mee bezig zijn, niet alleen op z’n eigen eiland, maar in het hele gebied. Dat leidt bovendien tot meer wederzijds begrip en saamhorigheidsgevoel.”

Hoe kijk je terug op de MBA?
“Ik had er ontzettend veel zin in, en had m’n focus ook volledig op het programma gericht. Het feit dat leren me vrij gemakkelijk afgaat hielp mee, daardoor heb ik het programma niet als buitengewoon zwaar ervaren. Het feit dat ik (nog) geen kinderen heb, maakt het natuurlijk ook iets gemakkelijker dan voor oudere subsetgenoten die ook een gezin hebben. Maar volgens mij hoeft een gezin ook geen belemmering te zijn, het gaat erom dat je een juiste balans tussen je familie en studie vindt.”

Heb jij voor je gevoel offers moeten brengen tijdens je studie?
“Nee. Nou ja, ik ben een keer minder op vakantie geweest – ik heb de MBA namelijk uit eigen zak betaald.”

Wat trok je aan in de MBA van Business School Nederland?
“Vooral de belofte dat het bij het programma niet ging om boeken uit je hoofd leren, dat wilde ik absoluut niet. Ik vond de Action Learning-aanpak waarbij je kennis uit boeken haalt om direct toe te passen in de praktijk vele malen waardevoller. Die probleemoplossende focus spreekt me enorm aan.”

Wat heeft het je gebracht?
“Naast de fantastische brief en erkenning van de Kustwacht, heeft het me als persoon geholpen meer uit m’n schulp te kruipen. Hiervoor was ik best teruggetrokken – niet bij m’n vrienden, maar wel in ‘zakelijke’ context – tijdens colleges zei ik niet veel. Maar tijdens de MBA, en met name tijdens de internationale ALP en dissertation heb ik echt geleerd om m’n best te doen, op onbekende mensen af te stappen en ze te benaderen voor een gesprek. Ik kan het wel, maar moest de stap naar het ‘durven’ leren zetten. Daar heeft de MBA me enorm bij geholpen.”

Waarom zou je vrouwen om je heen adviseren een MBA te doen?
“Vaak worden vrouwen helaas toch nog altijd wat onderschat. Een MBA-diploma helpt je te laten zien dat je beschikt over een degelijk niveau, kennis en kunde. En dat je dus een hoge positie verdient.”

En ga jij dan voor een vaste baan bij de Kustwacht?
“Ik zou het heel graag willen. Dat heb ook laten blijken, maar tot op heden ligt er helaas nog geen aanbod…”

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.
BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.
Share This