Selecteer een pagina

‘Het HMP heeft mijn leven als professional verrijkt. En daar hebben ik en vooral mijn opdrachtgevers nog elke dag profijt van’

BSN Student Gerwin ter HaarGerwin ter Haar (50) is geboren en opgegroeid op het platteland in de Gelderse Achterhoek. Na afronding van zijn opleiding agrarische bedrijfskunde aan de Agrarische Hogeschool in Dordrecht ging Gerwin aan het werk bij de Rabobank als agrarisch bedrijvenadviseur. In 2014 volgde hij succesvol BSN’s Hogere Managementprogramma (HMP).

Na meerdere boeiende en leerzame functies – van accountmanager tot manager – trad hij eind 2012 uit dienst van de bank. Inmiddels is hij alweer enkele jaren zelfstandig interim professional en trainer/coach in de financiële dienstverlening. Kortom: hoogste tijd voor een hoe-is-het-nu-met-gesprek…

1. Wat was voor jou de belangrijkste drijfveer om het HMP-programma te volgen?
“Mijn ambitie om me te blijven ontwikkelen. Ik wil in mijn werk relevant zijn en het verschil maken – en dat kan in mijn ogen niet alleen op basis van werkervaring. Daar hoort ook periodieke educatie bij. Na enkele jaren als manager gewerkt te hebben, werd mijn ambitie om het HMP te volgen steeds aanweziger.”

2. Terugkijkend, wat was de belangrijkste les die je tijdens het programma leerde?
“Dat verschillende vraagstukken – van eenvoudig tot complex – ook om een verschillende aanpak vragen om tot de beste oplossing te komen. Om niet te snel conclusies trekken en direct de gevoelsmatige oplossing in te zetten, maar om tijd en rust te nemen om tot een goede analyse van het probleem te komen. Met die analyse kun je dan werken aan een echte structurele oplossing. Effectief leiderschap, hoe doe je dat? Dat was eigenlijk mijn belangrijkste leerdoel.”

3. Waaruit bestaan je werkzaamheden als ZZP’er?
“Ik voer interim-opdrachten uit binnen banken in rollen als manager, accountmanager, financieringsspecialist en projectleider. Daarnaast train en coach ik trainees, young professionals en seniors op kennis en competenties om beter te worden in hun vak.”

4. Wat was de reden om na het HMP niet door te stromen naar de MBA?
“Aanvankelijk had ik het plan om direct na de HMP door te gaan met de MBA. Maar ik heb in de eerste jaren als zelfstandige ervaren dat het leven als ZZP-er met opdrachten in het hele land, tot een andere balans tussen werk en gezin leidt. Daar paste toen geen MBA-programma in. Maar de ambitie om het alsnog te doen is er nog steeds, het laat mij nog niet los.”

5. Merkte je tijdens/na het programma verschil?
“Jazeker, ik merkte aan mezelf dat ik door de colleges, maar ook door de organisatieanalyse, de praktijk makkelijker en beter aan de theorie kon koppelen. Het is niet alleen herkennen van bepaalde situaties en gedrag, maar ook het erkennen. Dat geeft echt meer rust, omdat je weet dat overal een oplossing voor te bedenken is.”

6. Merkten collega’s datzelfde of wellicht een ander verschil?
“Als ZZP-er heb ik geen directe collega’s, dus daar kan ik niet op spiegelen. Maar dat kan en doe ik wel bij mijn opdrachtgevers en de mensen waarvoor en -mee ik werk. De feedback die ik krijg is voor mij de bevestiging dat ik er goed aan gedaan heb om het HMP te gaan volgen. ‘Rust’ en ‘duidelijkheid’ vormt een rode draad in de feedback.”

7. In hoeverre zijn je verwachtingen van het programma uitgekomen?
“Mijn verwachting was vooral gebaseerd op Action Learning; het direct kunnen toepassen van het geleerde. En aan die verwachting is meer dan voldaan, vooral door de zeer inspirerende docenten. Wat een bak aan praktijkervaring brachten zij mee!”

8. Hoe zou je zelf Gerwin-voor-het-HMP en Gerwin-na-het-HMP omschrijven?
“Gerwin-voor-het-HMP was de gedreven, energieke manager en professional die vooral op het resultaat gefocust was en minder op de weg er naar toe. Bij tegenslag werd hij onrustig en ging hij steeds harder werken om het resultaat te realiseren.
Gerwin-na-het-HMP is veel evenwichtiger in mens- en taakgerichtheid. Met nog steeds een hoog energieniveau, maar met meer rust en het vermogen dingen los te laten is de effectiviteit gestegen.”

9. Hoe kijk je terug op je het HMP-programma?
“Ik ben erg enthousiast over het programma: het heeft mijn leven als professional verrijkt. En daar hebben ik en vooral mijn opdrachtgevers nog elke dag profijt van.”
Lees ook het inspirerende verhaal van Esther Bout die na het HMP wel doorging met de Action Learning MBA. “Na het HMP was ik niet te stoppen: ik had zoveel geleerd! De keuze om door te gaan met de MBA was snel gemaakt.”

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This