Selecteer een pagina

Woensdag 16 tot en met zaterdag 19 oktober stonden de Masterclass in Food Security en Masterclass in Water Management op de agenda. Deze twee masterclasses worden door het merendeel van de International MBA-studenten, afkomstig uit landen zoals Kenia, Zimbabwe, Uganda, Zuid-Afrika, Zambia, Rwanda en Indonesië, als major en extra verdieping van de MBA-opleiding gevolgd. 

Maar wat is een les in Food Security of Water Management zonder de beleving ervan? Precies om die reden stonden twee excursies gepland. Zo kregen de deelnemers een nóg beter beeld van Food Security en Water Management. We kijken terug op twee zeer geslaagde excursies.

Collage excursie naar De Terp Squashpackers en het Waterschap in Kinderdijk

Enthousiaste rondleiding bij De Terp Squashpackers
Voor de Masterclass in Food Security bezochten de studenten De Terp Squashpackers in Erichem. Medewerker Ibrahim Hassani verzorgde een enthousiaste en inspirerende rondleiding. De Terp is een biologische pompoenenboerderij, o.m. ‘hofleverancier’ van pompoenen aan Albert Heijn. Sinds 1985 is Jeroen Robber de trotse eigenaar van dit bijzonder innovatieve bedrijf, dat hij samen met zijn zoon Rinke runt. Het bedrijf is goed voor een omloop van 3,9 miljoen kilo bio-pompoenen per jaar! De Terp is toonaangevend op het gebied van biologisch en duurzaam ondernemen, niets wordt verspild. Pulp en pompoenen die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie worden gebruikt voor het maken van biogas en veevoer, het gebruikte water wordt weer hergebruikt en energie wordt opgewekt met eigen zonnepanelen.

Vijayender Nalla: “I thoroughly enjoyed listening to the story and experiencing the business operations of the Terp. Thank you Ibrahim (our host at The Terp) for the tour and answering all our questions.”

Kenneth Chipere: “A practical experience of focused differentiation and biological farming.”

Sibusisiwe Madhiye: “Appreciated the concept of value chain which we learnt from class and the managing of waste pumpkins as animal feed and recycling of water concept on the site.”

Foto-impressie van de excursie naar De Terp Squashpackers >

Leerzame ochtend in Kinderdijk
De Water Management-studenten werden ontvangen in een leszaal boven het J.U. Smitgemaal in Kinderdijk. Het gemaal is één van de zogenaamde waterwerken van het Waterschap Rivierenland. Eric Kuindersma, beleidsadviseur externe betrekkingen van het Waterschap, verzorgde een boeiende presentatie over het vierde bestuursorgaan van Nederland, de Waterschappen. Het typisch Nederlands woord ‘polderen’ werd uitgelegd, en vooral waar het Waterschap Rivierenland met bijna 1.000 personeelsleden dagelijks mee bezig is: het water op het juiste peil houden, de dijken bewaken en afvalwater reinigen. Het was voor de deelnemers haast niet te bevatten dat in Nederland water uit de kraan zonder chloortoevoeging prima drinkwater is, en dat dagelijks 100 man bezig zijn met het vangen van de muskusrat. Probeerde het waterschap vroeger zo snel mogelijk het water naar de zee te krijgen, nu moet ze door klimaatwijzigingen een balans zien te vinden tussen afvoer en behoud van water. Dit vraagt om een totaal nieuwe aanpak, een nieuwe strategie. De ochtend werd afgesloten met een kort bezoek aan de molens en de souvenirwinkel, waar ongetwijfeld molentjes, klompen en houten tulpen zijn gekocht.

Foto-impressie van de excursie naar het Waterschap >

Lees meer over de Masterclass in Food Security >

Lees meer over de Masterclass in Water Management >

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This