Selecteer een pagina

“Mijn subset was de stok achter de deur”

De Graduation Day komt er weer aan! Throwback naar een mooi verhaal van onze MBA alumna Maureen de Hond (35 jaar). Zij studeerde in september 2017 Cum Laude af bij Business School Nederland met de Young Professional MBA (nu Action Learning MBA). Tijdens de Graduation werd zij ook nog verrast met een award voor ‘outstanding achievement’. Deze ontving ze, omdat ze de beste resultaten behaalde van alle 380 MBA-studenten die in 2017 afstudeerden, met een gemiddelde van 88 punten.

BSN Alumna Maureen de Hond MSc MBATrots
“Het was heel bijzonder om tijdens de Graduation Ceremony naar voren te worden geroepen. Al die mensen die naar je kijken en na afloop zelfs een selfie met je wilden maken, overweldigend. Het meest trots ben ik op de tien voor het International Action Learning Project (ALP) wat ik samen met mijn subsetgroep deed. Dit was de groepsopdracht naast de drie individuele ALP’en die je doet. Het was zo’n leerzame ervaring om met die subset in Rwanda te zijn geweest. We deden een onderzoek voor een non-profitorganisatie naar de potentiële afzetmarkten voor oesterzwammen. Denk aan hotels, supermarkten, scholen en ziekenhuizen. De zwammen worden gekweekt door slachtoffers van de genocide, zoals wezen en weduwen. Wat zij zelf kunnen gebruiken, houden ze. De rest wordt verkocht. Ik denk dat dit project voor het grootste gedeelte heeft bijgedragen aan het positieve gevoel dat ik heb overgehouden aan de gehele opleiding. Het is echt heel bijzonder om zo met elkaar op reis te zijn geweest en een non-profitorganisatie op weg te hebben geholpen.”

Ambitie
“Aan het begin van de MBA opleiding riepen we voor de grap: ‘Wij zijn de beste subset’. Zo bleven we elkaar gedurende de opleiding prikkelen om het maximale uit onszelf te halen. Het was eerst vooral lollig bedoeld, maar als dan blijkt dat zowel in 2015, 2016 en 2017 de ‘outstanding achievement award’ naar onze subset gaat, dan heb je die ambitie uiteindelijk dubbel en dwars waargemaakt.”

Vriendschap
“Door de intervisie met mijn subset onder begeleiding van de Action Learning Coach over vraagstukken uit je organisatie ontwikkel je jezelf als persoon en als team. De Action Learning methode geeft ruimte om eerst te kijken naar alternatieven. Eerst observeren, luisteren en vragen stellen, voordat je meteen met je mening of je advies komt. Je leert je oordeel uit te stellen, wat een waardevolle vaardigheid is. Het is een heel proces wat je samen doormaakt. Zo mooi om te zien dat je elkaar echt goed verder kan helpen, gewoon vanuit je eigen persoonlijkheid en vanuit je eigen ervaringen. Maar het waardevolste van alles zijn de vriendschappen die ik eraan over heb gehouden. Ik heb nog regelmatig contact met de mensen uit mijn subset. Op een gegeven moment sleep je elkaar ook echt mee, je gaat daadwerkelijk een commitment met elkaar aan. Zo reviewden we elkaars opdrachten. Mijn subsetgenoten waren een stok achter de deur voor mij. Ik was uiteindelijk de laatste die afstudeerde van ons groepje en tot het einde aan toe zijn ze me blijven steunen. Dat heeft veel voor me betekend.”

Focus
“In principe stond er twee jaar voor de opleiding. Ik startte de MBA in 2013, dus ik heb er een stuk langer over gedaan. En dat terwijl ik voor het begin nog een tip meekreeg vanuit BSN: tijdens je MBA moet je vooral niet trouwen, kinderen krijgen, verhuizen of van baan wisselen. En ik kan zeggen check, check, check, check. Ik heb het allemaal gedaan. Zo ben ik aan het begin van mijn studie in 2013 getrouwd, eind 2014 verhuisd, in 2014 ook van baan gewisseld, in 2017 heb ik een kindje gekregen en ik ben in 2017 tevens afgestudeerd. Ik had het allemaal niet willen missen, maar dat is tegelijk ook de keiharde consequentie; als je niet volledig focust op je studie, loop je gewoon vertraging op. Je hebt daarnaast ook zeker de onvoorwaardelijke steun van je partner nodig, als je succesvol een MBA wilt afronden.”

Comfortzone
“Tijdens mijn eerste universitaire studie werd ik opgeleid tot wetenschapper. Dat vormt je vooral tot een denker en bezinner. Toen ik begon aan mijn eerste leidinggevende functie, zocht ik naar manieren om meer de doener in mij naar boven te halen. De Action Learning MBA sloot daar goed bij aan. De uitdaging om mij op andere leerstijlen verder te ontwikkelen, heb ik met beide handen aangegrepen. Met als eindresultaat een 9 voor mijn dissertation (titel: “Naar een toekomstbestendig klantcontactcentrum” voor gemeente Rotterdam).”

Visie
“Het gaat bij je dissertation niet alleen om hoe je een goed onderzoek uitvoert met mooie resultaten en aanbevelingen, maar ook of je in staat bent om boven de materie uit te stijgen. Hoe formuleer je vanuit je eigen opvattingen een visie en hoe ventileer je deze in de organisatie? Dat is ook echt iets wat ik heb geleerd en waar ik nog dagelijks in de praktijk profijt van heb. In veel situaties stel ik zinvolle, kritische vragen en start ik daarmee discussies op. Ook heeft de dissertation mijn organisatie verschillende inzichten opgeleverd. Als voorbeeld: het gat tussen vraag en aanbod. Als gemeente Rotterdam heb je te maken met de Rotterdammers die maatwerk binnen dienstverlening heel belangrijk vinden, terwijl de ambtenaren dit niet in hun top 5 van belangrijke serviceaspecten hebben staan. Onze klanten zijn ook klant bij andere partijen. Zij projecteren hun ervaringen en verwachtingen op de gemeentelijke dienstverlening. In mijn dissertation heb ik beschreven hoe we hier als gemeente mee om kunnen gaan. Met als doel om wel eigentijdse dienstverlening te blijven leveren, maar niet tegen elke prijs. Immers, het idee leeft dat maatwerk duur is. Terwijl de “goedkope standaard dienstverlening” ook heel persoonlijk kan aanvoelen voor je klanten.

Ik vond de dissertation het pittigste deel van de opleiding. Maar achteraf gezien was het ook zo ontzettend leerzaam. De begeleiding door Paul Turken was fantastisch; hij heeft mijn leerpunten goed ingeschat en me echt gestimuleerd om het beste uit mezelf te halen. Ik kijk met veel plezier en trots terug op de MBA.

Bekijk het LinkedIn-profiel van Maureen de Hond MSc MBA

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of LinkedIn en schrijf je in voor onze periodieke gratis digitale nieuwsbrief.

Share This