Selecteer een pagina

BSN-alumnus Peter van den Dool ontving vorig jaar zijn Executive MBA-diploma, na drie mooie, leerzame maar ook soms moeilijke jaren bij Business School Nederland (BSN): tijdens zijn studie verloor hij namelijk zijn vader. Dankzij de steun van zijn subset wist hij tóch binnen drie jaar af te studeren. Hoe is het hem het afgelopen jaar vergaan? We zochten hem op!

Een jaar geleden nam Peter zijn felbegeerde bul in ontvangst, en met hem zes van zijn zeven subset-genoten. Dat is uniek, zegt hij. “We zijn daarom best een bekend en berucht clubje binnen BSN.”

BSN Alumnus Peter van den Dool MBAHechte vriendschappen
Hoewel zijn studie lang en breed achter hem ligt, is het contact tussen hem en zijn subset-genoten nog altijd intensief. “We trekken veel met elkaar op en doen nog zes tot acht Action Learning-sessies per jaar met elkaar. Daarnaast hebben we ook veel plezier met elkaar,” zegt Peter.

Er zijn wat dat betreft zeer hechte vriendschappen ontstaan. “Je hebt immers zo’n intensieve periode met elkaar gedeeld! Tijdens een MBA-studie staat je hele sociale leven op zijn kop. We hebben elkaar toen ook echt opgezocht en bijgestaan,” zegt Peter. “Je leert elkaar zodoende erg goed kennen.”

Het verliezen van je vader
Voor Peter was zijn studietijd een mooie en leerzame maar ook een zware periode, en niet enkel vanwege het welbekende schipperen tussen een werk, privé en studie. “Tijdens mijn studie verloor ik mijn vader. Ik heb toen een half jaar niet kunnen studeren,” vertelt hij. “Mijn hoofd stond er niet naar en binnen ons familiebedrijf moest er het één en het ander geregeld worden. Gelukkig liep ik toen voor, anders was ik binnen 2,5 jaar klaar geweest.”

Anders kijken, minder snel oordelen
Hoe is het hem sinds het behalen van zijn bul vergaan? Heel erg goed, zegt Peter, die tegenwoordig twee bedrijfjes runt: NxtBizz, waarmee hij start-ups begeleidt, en Actreevate waarmee hij familiebedrijven helpt bij de overdracht van de oude naar de nieuwe generatie. In beide gevallen doet hij onder andere aan persoonsbegeleiding en -ontwikkeling.
“Ik heb deze twee bedrijven tijdens mijn studie al opgezet,” zegt hij, daaraan toevoegend dat zijn MBA een grote rol speelt in het succes van deze twee nieuwe ondernemingen. “Het belangrijkste wat ik tijdens mijn studie heb geleerd is om anders te kijken naar processen en mensen binnen bedrijven. Met een MBA leer je goede vragen te stellen, gesprekken aan te gaan, en verbanden te zien tussen bedrijfsprocessen enerzijds en ontwikkelprocessen van mensen anderzijds,” legt Peter uit. Volgens hem sta je dankzij een MBA-studie iets langer stil bij een probleemstelling. “Je doet meer en beter onderzoek in plaats van iets eenvoudig aan te nemen. De manier waarop je met problemen aan de slag gaat, verandert. Vóór mijn MBA-studie was ik toch sneller in mijn oordeel.”

Subset als stok achter de deur
Voor toekomstige BSN-studenten heeft Peter een aantal goede tips. Het maken van goede afspraken thuis is er daar één van. “Kom deze afspraken ook na! Als je partner je de ruimte geeft om een MBA te doen, doe er dan niet langer over dan strikt noodzakelijk is,” vertelt hij. “Maak ook afspraken met je subset en jaag elkaar na. Wanneer er bij ons iemand een beetje achterliep, werd er een redelijk kritische vergadering belegd. Deze stok achter de deur heb je écht nodig. Natuurlijk begin je met passie aan je studie, maar er komen momenten waarop het allemaal wat minder gaat.”

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Sandra Blankenstein via sblankenstein@bsn.eu / 0344-579046 of Merel van der Ham via merel@bsn.eu / 0344-579044.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This