Selecteer een pagina

‘Ik had veel verwacht voordat ik aan de MBA begon, maar niet dat de opleiding het ondernemersbloed in me zou aanwakkeren. Niet voor het eerst speelde ik met de gedachte om voor mezelf te beginnen – dat deed ik tien jaar geleden ook al– maar dit keer wist ik ineens wél welke kant ik op wilde.’ Het is het inspirerende verhaal van 42-jarige ondernemer en BSN-alumnus Remco Hopmans. Afgelopen januari lanceerde hij, kort na het inleveren van zijn dissertation, zijn eigen onderneming Peekaboo Consultancy Services.

BSN Alumnus Remco Hopmans MBADe Action Learning MBA bracht hem veel meer dan hij dacht. Naast die enorme duw in de richting van het ondernemersbestaan, noemt Remco ook ‘reflectie’ en ‘bewustwording’ als vitale leerpunten. ‘Ik ben me veel meer bewust geworden van mijn eigen denken en handelen, daar had ik voor de MBA op die manier nog niet zo bij stilgestaan. Ik dacht vooral dat ik door de opleiding een betere manager zou worden. Dat is vast ook gebeurd, maar bovenal ben ik als persoon enorm gegroeid.’

De MBA als katalysator om voor jezelf te beginnen: te gek!
‘Ja, inderdaad. Tien jaar geleden riep ik al een keer dat ik voor mezelf wilde beginnen, maar toen kon ik de ‘wat wil je dan doen?’ vraag nog niet beantwoorden. Ik had het afgelopen decennium aan werkervaring en managementervaring ook echt nodig om een concreter beeld te krijgen van wat ik precies wil, waar ik goed in ben en vooral om mijn eigen overtuiging, mijn Why te vinden.’

Hoe vormde de studie daarin een stimulans?
‘Tijdens de studie ben je zoveel bezig met jezelf en het ervaren van nieuwe dingen, dat dat ondernemersgevoel in me simpelweg opnieuw enorm werd aangewakkerd. Door de nieuwe ervaringen en reflectie ben ik ook gaan voelen wat mij persoonlijk echt drijft en energie geeft.’

Je zegt dat je als persoon enorm gegroeid bent. Kun je daarvan concrete voorbeelden geven uit de praktijk?
‘Vroeger had ik de neiging om, wanneer het lastig werd, heel erg de feitelijke bovenstroom op te zoeken – de ‘makkelijke weg’, zeg maar. Nu zoek ik veel meer naar de verbinding tussen de boven- en de onderstroom: dat is feitelijk een van de grondbeginselen van Peekaboo. Ook ben ik veel rustiger geworden, heb ik meer geduld. Een van de belangrijkste verklaringen daarvoor is dat de Action Learning methodiek me nóg meer geleerd heeft om vragen te stellen, terwijl ik dat voorheen al best aardig deed. Niet meer oordelend een gesprek ingaan, maar puur gericht op het stellen van vragen. Kortom: m’n vrouw wordt knettergek van me, haha.’

Hoe is meer vragen stellen een verklaring voor het feit dat je rustiger bent?
‘Ik merk dat vragen stellen tot meer rust leidt, omdat er meer aandacht is voor het proces waar we in zitten, dan dat alle ogen gericht zijn op het eindresultaat waar we naartoe werken. Dat resultaat is immers het gevolg van de weg die je hebt bewandeld. Dat werkt overigens ook in onze privésituatie: op mijn drie jonge dochters heeft het stellen van vragen datzelfde rustgevende effect.’

Wat was je belangrijkste drijfveer om aan de Action Learning MBA te beginnen?
‘Het aansturen van salesteams ging me goed af – daar waren mijn competenties uitermate voor geschikt. Echter, toen ik ook aan de binnendienst leiding ging geven, kwam ik terecht in een aanzienlijk meer operationeel- en procesgestuurde projectorganisatie. Ik liep tegen organisatorische en operationele zaken aan waar ik eerder nooit over na had hoeven denken en merkte dat ik behoefte had om mezelf ook op dat gebied te ontwikkelen. Kortom: een bredere, allround blik te creëren.’

Wat trok je aan in Business School Nederland?
‘Grappig genoeg heb ik me in 2008 al een keer gemeld bij BSN, maar toen kwam er ineens een crisis om de hoek kijken, waardoor het toen niet door kon gaan. Destijds volgde een goede vriend van mij de Action Learning MBA, en zijn enthousiasme werkte zeer aanstekelijk. Het is daarnaast zeker ook de praktische, hands-on toepassing van kennis in de praktijk van Action Learning, die bijzonder goed bij mij past.’

Hoe uitte zich dat in de praktijk?
‘Alle kennis en inzichten die ik tijdens de colleges opdeed, bracht ik meteen ten uitvoer in de praktijk. Sterker nog: op maandagochtend zat ik vaak met twee van mijn teamleaders en een whiteboard uit te leggen wat ik het afgelopen weekend geleerd had. Ook mijn teams maakte ik deelgenoot van de MBA-leerpunten, modellen en theorieën en praktische workshops: zo plukte niet alleen ik, maar de hele organisatie de vruchten van mijn MBA.’

Hoe kijk je terug op de MBA?
‘Als een mooie reis waar ik enorm van genoten heb. Ik vind het ook erg jammer dat het erop zit. Ik heb er ooit acht jaar over gedaan om m’n HEAO-diploma te halen; de Action Learning MBA fietste ik in 28 maanden erdoorheen. En zo voelt het ook: alsof ik er doorheen gefietst ben – ik heb het geen moment als heel zwaar of heel moeilijk ervaren. Dat kwam vooral doordat alles wat ik las en leerde zo enorm relevant en toepasbaar was; dan is een studie eigenlijk alleen maar leuk.’

Mooi! Hoe zouden je ex-collega’s je persoonlijke verandering omschrijven?
‘Ze zouden waarschijnlijk zeggen dat ik van een manager gegroeid ben naar iemand die meer gericht is op verbinden van mens en strategie.’

Wat is het doel van Peekaboo?
‘De zaadjes voor Peekaboo werden al in december 2014 geplant, met dank aan Toni Sfirtsis die het er in een van zijn colleges over had. Die verbinding tussen de onderstroom en de bovenstroom (Twan Paes) speelt een cruciale rol: dat is het fundament. Inspirerende consultancy waarbij mensen verbonden worden door contact, kwetsbaarheid, door hulp te vragen en te bieden en door samen aan groei te werken. Wetenschappelijk onderbouwd en implementatiegericht, zoals Action Learning je leert.’

Lees ook de mooie column die Remco op LinkedIn schreef naar aanleiding van de lancering van Peekaboo.

Waarom is het zo belangrijk voor je om mensen te inspireren?
‘Het geeft mij enorm veel voldoening om mensen te inspireren, daarom wil ik dat gevoel via Peekaboo doorgeven. Tijdens mijn leidinggevende rollen kwam ik er ook achter dat daar mijn kracht ligt: mensen helpen van A naar B, en vervolgens naar C te brengen. Mensen beter laten worden in hun vak vind ik het leukste wat er is.’

Hoe bevalt het ondernemerschap tot dusver?
‘Ik ben heel tevreden met de beslissing om dit te doen, ook al is het natuurlijk bij vlagen ook lastig. Hiervoor werkte ik voor corporates, waar alles altijd goed geregeld is. Ineens kom je erachter dat je dat nu zelf moet doen, en dat traject gaat met vallen en opstaan. Op dit moment ben ik nog in m’n eentje, maar mijn doel is om op termijn een organisatie te bouwen: samenwerken is waar ik energie van krijg. Het begin is er, nu nog omzet maken, haha. Maar tevredenheid voert de boventoon: ik heb de afgelopen twee maanden als eigen ondernemer op zakelijk gebied meer geleerd dan in twee jaar in loondienst.’

Lees ook de column die Remco op LinkedIn postte over de ideologie en achterliggende gedachte van Peekaboo Consultancy. Wil je in contact komen met Remco? Connect dan met hem op LinkedIn.

Meer informatie over de Action Learning MBA? Neem contact op met Sandra Blankenstein via sblankenstein@bsn.eu.

Share This