Selecteer een pagina

De boeken van Richard van Ostende MBA vormen een A-Z gids voor elke buitenlandse ondernemer die overweegt zaken te doen in China, of daar al voorzichtig mee bezig is.

Twee jaar geleden spraken we voor het eerst met Richard, net na de publicatie van zijn eerste boek. Er is veel gebeurd sinds die tijd: hij werkt tegenwoordig als Finance Director Asia Pacific at Formel D Group en onlangs werd zijn zesde (!) Engelstalige boek over zakendoen in China gepubliceerd. ‘Veel ondernemers vinden het lastig de bestaande literatuur over zakendoen in China te vertalen naar hun eigen situatie. Ik hoop dat zij met behulp van mijn boeken die brug wel kunnen slaan.’

Richard: ‘Er is al heel veel geschreven over zakendoen in China. Helaas is veel ervan niet waar, moeilijk te vinden of alleen in het Chinees gepubliceerd. Als je al tot interessante informatie komt, maakt het de zaken er voor veel ondernemers met Chinese ambities niet veel duidelijker op.’ Het vormt de drijfveer voor Richard om een reeks boeken te schrijven die buitenlandse ondernemers van A tot Z wegwijs maken in en op de Chinese markt, cultuur en financiële kant van het verhaal.

Zakendoen in China: van A tot Z
Er zit een logische opbouw in de reeks: zo richtte het eerste boek zicht op het starten van een bedrijf in Hong Kong – de route die nog altijd veel buitenlandse entrepreneurs nemen, aangezien het in Hong Kong doorgaans ‘makkelijker’ is dan in China. De meeste van hen maken daarna vanuit Hong Kong alsnog de stap naar het Chinese vasteland. Het tweede boek legde de focus op het type onderneming dat je in China kunt starten, terwijl het derde boek in de HR-kant van het verhaal dook: hoe werkt het met personeel in China? Het vierde boek gaat over Intellectual Property en trade marks; een heet hangijzer in China. Het voorlaatste boek duikt in het hoe en wat rondom salescontracten en dealmakers; hoe werkt de Chinese contract law? Dit laatste boek – dat Richard zelf het leukste vond om te schrijven – bespreekt hoe je als buitenlandse onderneming je winst en/of overtollige cash flow vanuit China kunt laten terugvloeien over de landsgrenzen. Juist omdat op dat gebied vorig jaar de wet- en regelgeving veranderde, een zeer relevant en vernieuwend boek.

Al Richard’s boeken zijn compact (A5) en ‘kort van stof’ – maximaal 100 bladzijden. ‘Mijn doel is ook echt dat mensen het in hun tas meenemen, het een keer doorlezen en eruit halen wat voor hen van toepassing is. Om hier echt zaken te doen heb je sowieso het advies en de hulp van een consultant of adviseur nodig, maar mijn boeken helpen ondernemers in dat proces hopelijk zeker op weg.

Van goedkope productieplaats naar volwassen, vooruitstrevende markt
Ook al woont Richard inmiddels al elf jaar in China, het land blijft hem verrassen. ‘Geen ander land ter wereld is zo dynamisch en volop in beweging als China,’ aldus Richard. ‘Vroeger kwamen buitenlandse ondernemers vooral deze kant op voor de gouden bergen die ze zagen, de goedkope productiemogelijkheden en de winstmarges die voor het oprapen lagen. Die tijd ligt achter ons: de goedkope productie verplaatst zich meer naar Zuid-Oost Azië, en China is echt een volwassen, vooruitstrevende markt geworden. Er wordt enorm veel geïnvesteerd in innovatie en nieuwe technologieën, dat is geweldig om te zien.’

Lees meer over Richards achtergrond in het eerdere interview dat we met de MBA alumnus hadden. Wil je in contact komen met Richard? Dat kan via LinkedIn.

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt.

Share This