Selecteer een pagina

Erwin Briene, 49 jaar, getrouwd en vader van een dochter van 9, begon in 2013 aan zijn Action Learning MBA bij Business School Nederland. Sinds drie jaar is hij manager op de IT-afdeling van Nederlands Koninklijke Luchtvaartmaatschappij. Zijn afdeling analyseert, bestuurt en bewaakt de gehele IT-operatie van KLM, en deels die van partner Air France. In november 2013 meldde Erwin zich bij Business School Nederland als nieuwe Action Learning MBA-student. Dit jaar, in juni om precies te zijn, hoopt hij af te zwaaien met zijn MBA-diploma. Tijd voor wat reflectie!

BSN MBA student Erwin Briene1. Wat was voor jou de belangrijkste drijfveer om een MBA te doen?
“Mijn belangrijkste drijfveer was een behoefte aan persoonlijke groei. Ik zocht (en vond) de theoretische verdieping die ik nodig had om steviger in mijn schoenen te staan en te groeien in mijn rol als manager.”

2. Wat was de reden om voor de Action Learning MBA te kiezen?
“Ik ben iemand die studeren heerlijk vind, maar dit wel graag (meteen) toepast in de praktijk. Action Learning is voor mij de ideale combinatie van theoretische verdieping en praktische toepassing.”

3. Wat vind je de grootste meerwaarde van Action Learning?
“De toepassing van de theorie uit stapels boeken en artikelen in de praktijk waarbij in subsets kritisch naar elkaars problemen wordt gekeken. Juist door deze methode (toepassen van je kennis, vragen stellen en reflecteren) is de kruisbestuiving en het leervermogen optimaal. Of zoals de Chinese filosoof Confucius ooit zei: ‘I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand’.”

4. Welke persoonlijke skill heb je het meest verbeterd/geleerd tijdens de MBA?
“Het stellen van kritische vragen! We verspillen met z’n allen miljarden door oplossingen te verzinnen voor de verkeerde problemen. Door de juiste vragen te stellen, kom je vaak achter de problemen achter de problemen, waardoor een andere en veel effectievere oplossing benodigd is.”

5. Hoe ben je op de werkvloer veranderd door de MBA?
“Als werknemer ben ik vooral kritischer geworden naar mijn leidinggevende. Als manager heb ik de afgelopen jaren een steile leercurve doorgemaakt waarbij ik tegelijkertijd een grotere behoefte aan autonomie kreeg. ‘’Laat mij maar mijn ding doen, vertrouw op mij, dan komt het wel goed’, zei ik dan tegen hem. Dat vertrouwen kreeg ik ook uiteindelijk en hierdoor zijn de afgelopen jaren de mooiste uit mijn carrière geworden. Als leidinggevende ben ik vooral zelfverzekerder geworden. Er zijn weinig zaken waar ik nog slapeloze nachten van heb…”

6. Kun je een concreet voorbeeld geven van iets dat je tijdens/door de MBA anders bent gaan doen of zien?
“We hadden een visie nodig! Waar willen we staan over een paar jaar, hoe ziet de afdeling er uit en met welke mensen? Er gebeurt veel binnen KLM, en binnen de IT-wereld gebeurt misschien nog wel meer. Dus vandaar dat we twee jaar geleden met zijn allen een gezamenlijke visie hebben opgesteld die als kapstok dient voor alles wat we tot op de dag van vandaag doen. Voorheen was ik vrij operationeel bezig, maar de lessen Strategisch Management (en een flinke stapel boeken) hebben mijn blik letterlijk en figuurlijk verruimd.”

7. Wat was voor jou de belangrijkste les die je geleerd hebt tijdens de MBA?
“Reflectie is key! Voorheen vond ik het een vaag begrip, maar het is essentieel gebleken in een lerende omgeving.”

8. Waarom zou je andere mensen ook aanraden een MBA te doen?
“Een MBA is een mooie mix van bedrijfskundige theorie aangevuld met interessante theorieen op diverse vlakken. Je kunt de lessen meteen toepassen in je werk, waardoor niet alleen je lerend vermogen toeneemt, maar je ook je eigen effectiviteit op de werkvloer vergroot. Wel een tip: Begin pas als je er echt klaar voor bent. Het levert ongelooflijk veel op, maar het kost ook aardig wat tijd en doorzettingsvermogen. Ik heb mij de afgelopen jaren meerdere malen een chinese bordjesdraaier gevoeld, waarbij ik de bordjes studie, werk, prive en gezondheid draaiende moest zien te houden.”

9. Hoe heb je steun danwel ‘profijt’ gehad van je subset?
“Ik had niet zonder ze gekund! Mooie intense discussies over businessplannen, marketingstrategieën en visievorming. Het is erg verfrissend als niet-luchtvaartmensen zich over problemen in jouw eigen bedrijfstak gaan buigen. Het hoogtepunt van onze samenwerking was een in alle opzichten bijzondere studiereis naar Suriname waar we onderzoek deden naar cultuurproblemen op een particuliere basisschool in Paramaribo.”

10. Maak de volgende zin af:
“De Action Learning MBA betekende voor mij… een aaneenschakeling van hoogtepunten en leermomenten.”

Lees ook het interview ‘Koffie met de vrouw van Erwin Briene’ en hoe zij zijn studietijd heeft ervaren. Wat voor impact heeft de MBA op haar gehad?

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This