Selecteer een pagina

‘Ik vind het best een worsteling. Maar ontwikkeling gaat nou eenmaal altijd gepaard met worsteling.’
Afgelopen maart begon Lineke Pelleboer met haar Executive Action Learning MBA bij Business School Nederland. ‘Eerlijk is eerlijk: ik vind het nog best wel een worsteling; ik hoop dat het binnenkort makkelijker wordt. Anderzijds merk ik ook enorm de enorme ontwikkeling die ik doormaak. En het is nou eenmaal waar: ontwikkeling gaat altijd gepaard met worsteling.’

BSN MBA student Lineke PelleboerIn het dagelijks leven is Lineke consultant bij adviesbureau Progress PME, en werkt ze momenteel op een project bij een klant in de farmaceutische industrie; aansluitend op Lineke’s achtergrond. Met zowel een afgeronde studie Voedingstechnologie en Biotechnologie op zak vond Lineke het tijd om haar vakinhoudelijke kennis aan te vullen met een bedrijfskundige studie. Vandaar dat ze begin dit jaar bij BSN aanklopte.

De laatste acht jaar bekleedde Lineke naast inhoudelijke functies, ook verschillende managementfuncties. ‘Met de MBA hoop ik mezelf op dat gebied te ontwikkelen en de nodige achtergrondkennis op te doen. Kortgezegd: de belangrijkste drijfveer om deze Executive MBA te doen is dat ik mezelf als manager wil ontwikkelen,’ aldus een ambitieuze Lineke.

 

Hoe is de stap een MBA te doen tot stand gekomen?
‘Het is voor mij echt een langgekoesterde wens. Vier jaar geleden deed ik een post-bachelor Bedrijfskunde, maar de wens om mezelf volledig in de breedte te ontwikkelen, bleef. Ik wil echt kennis opdoen van afdelingen zoals HR en Finance waar ik eerder nog weinig mee in aanraking gekomen was.’

Wat was de ‘druppel’ waardoor je begin dit jaar daadwerkelijk je handtekening onder het inschrijfformulier zette?
‘Het enorme geluk dat mijn werkgever Progress PME me de kans biedt dit te doen. Ik had net mijn black belt gehaald, waar ik een jaar lang veel energie in tijd gestoken had. Toen dat eenmaal succesvol afgerond was, was ik op mijn beurt toe aan een nieuw project. Maar het was – en is – de steun en ruimte van mijn werkgever die het mogelijk maakt.’

Waarom koos je voor BSN?
‘Met name door Action Learning – die methode past het best bij hoe ik zelf leer; door te doen. Daarnaast is het ook de sfeer en het feit dat je in groepsverband opdrachten uitvoert die me aanspreken. Maar met name het feit dat ik de geleerde theorie meteen in de praktijk kan toepassen zodat niet alleen ik, maar ook mijn bedrijf er wat aan heeft was doorslaggevend.’

Hoe omschrijf je de sfeer bij BSN?
‘Zeer open. Wat me vooral opvalt is dat iedereen zichzelf graag wil ontwikkelen en daar erg voor openstaat. Ook het feit dat de groep een mooie mix mensen is, zowel uit de profit en de non-profit sector, vind ik een plus. Bij andere opleidingen was die mix minder divers.’

Op je LinkedIn-profiel noem je jezelf highly skilled in structured problem solving. Welke vaardigheden en eigenschappen zijn daarvoor vereist?
‘Jeetje, als je het zo zegt klinkt het een beetje pretentieus, en dat beweer ik niet te zijn,’ glimlacht Lineke. ‘Volgens mij is het stellen van de goede vragen en vooral geen genoegen nemen met het eerste antwoord essentieel. ‘Waarom-vragen’ blijven stellen, net zolang totdat je tot de kern komt. Niet alleen maar constateren dat er een probleem is en het er danwel verder niet over hebben, of gelijk naar een oplossing zoeken, maar lang genoeg stilstaan bij het probleem en de onderliggende oorzaken. Pas als je dat doet, kun je er daadwerkelijk een oplossing voor bedenken.’

Waaraan merk je tot dusver ontwikkelingen of veranderingen bij jezelf en je gedrag?
‘Ik merk het aan de vragen die ik stel binnen de organisatie waar ik werk: ik kan dingen beter doorzien. Mijn blik is meer gericht op vragen als ‘Hoe kan ik wat ik zie koppelen aan wat ik gelezen heb?’ en ‘Hoe gaat dat er bij andere organisaties aan toe?’ Ik ben constant bezig met het verbinden van wat ik zie binnen mijn organisatie aan wat ik lees en leer tijdens de studie.’

En op persoonlijk vlak?
‘Persoonlijke reflectie is het belangrijkst: het kritisch naar jezelf durven kijken en ook aan jezelf toegeven dat je dingen soms niet handig hebt aangepakt en daarvan leert. Gelukkig stimuleert BSN dat je naast een verslag ook een stuk schrijft over je eigen ontwikkeling gedurende het schrijven.’

Behalve ‘voors’, waren er ook ‘tegens’ bij je besluit om de MBA te doen?
‘De grote tijdsinvestering die onherroepelijk verbonden is aan een MBA, zeker in combinatie naast de toch al veeleisende baan die ik als consultant heb. Ik werk doorgaans 50 uur per week, en nu probeer ik daarnaast ook zo’n 15 uur per week aan de studie te besteden.’

Pittig. Hoe hou je het vol?
‘Goed plannen is een eerste vereiste, net als genoeg discipline hebben. Wat scheelt is dat ik het leuk vind om bezig te zijn met de lesstof: ik krijg energie van de dingen die ik lees en leer. Daarmee wordt studeren geen verplichting – een ‘moetje’ – maar meer een plezierige ‘mag’: ik mag weer even met de studie bezig zijn.

Wat is je grootste uitdaging?
‘Mijn beperking ligt in het schrijven van verslagen: daar ben ik niet bepaald een expert in. Sterker nog: daar zag ik echt als een berg tegenop, en de praktijk wijst uit dat dat gegrond was, want ik vind het schrijven van verslagen daadwerkelijk erg lastig. Gelukkig helpt mijn subset me hier enorm bij, sinds ik heb aangegeven dat dit voor mij een struikelblok is. Ook dat hoort bij problemen oplossen: jezelf kwetsbaar op durven stellen over wat er niet goed gaat, en daardoor zorgen dat het beter gaat.’

Hoe word je gesteund door het thuisfront?
‘Mijn vriend wist natuurlijk dat dit een grote wens van mij was. We hebben besproken hoe we dit samen inpassen in ons leven en daar een goede vorm voor gevonden. Hij kijkt graag over mijn schouder mee waar ik mee bezig ben, en we hebben het er samen graag over. Je kunt zo’n studie ook alleen maar doen als je het ‘samen’ doet.’

Als je over zo’n 1,5 jaar klaar bent, wat hoop je dan bereikt te hebben?
‘Ik hoop een flinke ontwikkeling te hebben doorgemaakt, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Ik hoop een betere manager te zijn, evenals een beter persoon. Dat klinkt misschien groot, maar toch is het zo. Ik merk dat ik zoveel leer van de studie en als persoon een groei doormaak. Ik hoop dat de MBA me handvatten geeft die ik ook echt in mijn werk kan toepassen, en ik daarmee echt van toegevoegde waarde voor de organisatie kan zijn. En uiteindelijk wil ik natuurlijk gewoon in de directie komen, dat ook!’

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This