Selecteer een pagina

Rob van Nes MBA legt tijdens zijn masterclass ‘Internationaal zakendoen’ op 8 mei aanstaande haarfijn uit hoe het zit met culturele verschillen voor wie internationaal zaken doet of wil doen.

BSN Alumnus Rob van Nes MBA‘Nederlanders denken vaak dat zij ‘normaal’ zijn en dat zakendoen in andere culturen ‘anders’ gaat. Verkeerd gedacht! Nederlanders zijn in de kern – net als Duitsers en veel Scandinaviërs – op het gebied van zakendoen anders dan zo’n 90 procent van de rest van de wereld.’ Hoe dat precies komt en waar we dat aan merken staat centraal tijdens de Masterclass International Business Culture & Ethics van Rob van Nes.

‘Dat niet zij, maar wij de vreemde eend in de bijt zijn, leidt bij de meeste mensen tot grote verbazing. Toch is het zo: terwijl het overgrote deel van de mensen wereldwijd zaken doen in een zogeheten relatiecultuur, zijn wij een van de weinige volken die dat niet doen. Immers, Nederlanders kunnen prima zakendoen met een partij waar we een hekel aan hebben – zolang het zakelijk maar werkt. In andere culturen is dat drastisch anders, en juist dat element begrijpen Nederlanders vaak niet.’

‘Nog zoiets: fouten maken. Voor ons heel normaal, voor anderen culturen een no-go area. Het is begrip van dat soort zaken dat misvattingen geen ruimte biedt. Indiërs zijn niet lui als ze je opdracht niet opvolgen; grote kans dat je opdracht niet duidelijk was of ruimte voor eigen interpretatie liet – uit angst een vergissing te maken, zullen ze de opdracht dan eerder niet opvolgen.’

Onmisbare inzichten
Stuk voor stuk leerzame, zo niet onmisbare inzichten. De Masterclass is bedoeld voor iedereen die internationaal zakendoet, of van plan is dat te gaan doen. ‘Voor veel mensen is de masterclass een feest der herkenning,’ vertelt Rob. ‘Tijdens de gesprekken en discussies wordt bevestigd waar ze dagelijks tegenaanlopen, en tegelijkertijd wordt ze eindelijk duidelijk waarom dat zo is.’

Uitleggen en begrijpen hoe een andere cultuur werkt, is precies wat Rob tijdens de masterclass beoogt te doen. Daarvoor gebruikt hij het businesscultuurmodel van Lewis, aangevuld met diverse cases uit de praktijk. Ook passeren de nodige discussies zeker de revue: niet in het minst aangewakkerd door Rob zelf. Tenslotte komt ook het thema ‘ethiek’ aan bod. ‘Dat element is volgens veel mensen tamelijk simpel, maar is het zeker niet,’ aldus Rob.

Wat neem je na de Masterclass mee naar huis?
Het eerdergenoemde model van Lewis, dat verklaart waarom zaken zijn zoals ze zijn. Je kunt veel boeken over do’s en don’ts rondom zakendoen in een andere cultuur lezen, maar het gaat erom dat je de structuur en de achtergrond van mensen begrijpt, om ook te kunnen snappen hoe zij, hun besluitvorming, onderhandelingsprocessen in elkaar zitten. De combinatie van Lewis’ wetenschappelijke model aangevuld met sprekende voorbeelden uit de praktijk bieden daartoe een zeer geschikt handvat.

Meer informatie lees je in dit artikel over de Masterclass International Business Culture & Ethics. Wil je graag de Masterclass bijwonen? Meld je dan aan via deze link.


Bekijk ook dit leuke video-interview met Rob van Nes bij Nederland Groeit.

Share This