Selecteer een pagina

Roelof van Marrum: ‘Als ik echt kritisch naar mijn agenda keek, en dat was noodzakelijk om door deze periode te komen, waren de meeste zaken op mijn werk toch niet zo urgent als ik altijd dacht’

BSN MBA student Roelof van MarrumIn januari leverde Roelof van Marrum (36) zijn dissertation in. Het einde van een ‘hele gave leerperiode’, zoals hij zijn Action Learning MBA zelf omschrijft.

Roelof, vader van drie kinderen – Britt (8), Mats (5) en Lars (3) – woont in het Friese Drachten en werkt al ruim tien jaar in de (bio)farmaceutische industrie, momenteel als business unit manager van de afdeling Kindergeneeskunde. “Een verschil kunnen maken voor ouders en hun premature kind, zelfs al is het maar een klein verschil, zorgt ervoor dat mijn motor iedere dag gemakkelijk start.”

 

 

1. Wat was voor jou de belangrijkste drijfveer om een MBA te doen?
“Ik merkte dat mijn behoefte om nieuwe dingen te leren toenam, maar ook de behoefte om buiten de voor mij bekende wereld te komen om nieuwe inzichten te krijgen en inspiratie op te doen. Met een HBO-opleiding Commerciële Economie en functies tot dan toe als account manager, sales manager en marketing manager had ik vooral een sales/marketing gerelateerde achtergrond. Ik wilde juist een bredere scope ontwikkelen, hoewel ik niet een duidelijke carrièrepad had uitgestippeld. Ik kwam toen al gauw terecht bij een bedrijfskundige opleiding, dat moest dan een MBA of een Master Bedrijfskunde worden. “

2. Wat trok je aan in de MBA-opleiding van Business School Nederland?
“Omdat ik een ‘doener’ ben (leerstijl Kolb), zocht ik een opleiding waarbij juist de praktische ervaringen centraal zouden staan. Ik heb de afgelopen tien jaar te veel cursussen en opleidingen gevolgd waar uiteindelijk het accent vooral lag op leren, en te weinig op integreren en toepassen. Tot slot was ik op zoek naar een universitaire opleiding; ik denk vanuit een stukje bewijsdrang en erkenning naar mezelf en mijn omgeving. Je kunt niet meer worden dan jezelf, je kunt wel jezelf meer worden.”

3. Wat was de belangrijkste les die je tijdens het programma leerde?
“In één zin: Ontwikkeling in Persoonlijk Leiderschap. Meer specifiek: vermogen om te relativeren, presteren onder (tijds)druk, sneller en betere beslissingen kunnen maken.”

4. Wat nog meer?
“Het klinkt cliché, maar balans houden in je leven, juist in dit soort drukke fasen is cruciaal. Om die balans te bewaken, ben ik veel blijven sporten, hardlopen in mijn geval. Dit was de perfecte reset-knop voor mij om zaken los te laten en even te ontladen. Voor iemand anders kan dat uiteraard iets anders zijn. Mijn advies: blijf vooral tijd besteden aan een passie of hobby en doe daar geen concessies in!”

5. Op je LinkedIn-profiel staat de volgende tekst: Thrives best in an environment with an unconventional approach with room for entrepreneurship and creativity. Typically for him is the continuously desire for and belief in ‘learning by doing’.
“Ik ben iemand die van nature open staat voor zaken, die niet meteen een oordeel velt, graag op zoek gaat naar de kern. Daarin vond ik een sterke aansluiting met mijn profiel en bevestiging van mijn bestaande overtuiging van het Action Learning programma van de Business School. Hierdoor kon ik mijn overtuiging nog meer ruimte geven en dat overtuigender toepassen in mijn dagelijkse werkzaamheden. Vanuit daar durfde ik ook standvastiger te worden en mijn omgeving uit te dagen bijvoorbeeld zaken meer te doorgronden.”

6. Waarin merkte je tijdens de MBA verschil op de werkvloer?
“Uiteraard neemt door het bredere perspectief dat je met een MBA ontwikkelt je inlevingsvermogen en begrip richting andere disciplines toe, zoals HR en Finance (in mijn geval). Zo dacht ik als lijnmanager te vaak dat bepaalde HR-gerelateerde zaken een verantwoordelijkheid van HR zouden moeten zijn, terwijl ik nu de overtuiging heb dat deze verantwoordelijkheid toch vaak juist bij de leidinggevende zelf ligt. Daarnaast heb ik geleerd beslissingen te durven nemen, te focussen en te prioriteren. Als ik echt kritisch naar mijn agenda keek, en dat was noodzakelijk om door deze periode te komen, waren de meeste zaken op mijn werk toch niet zo urgent als ik altijd dacht. Hierdoor ontstond veel ruimte om de wel aanwezige urgente zaken goed vast te pakken.

7. Heb je tijdens de MBA feedback van je omgeving ontvangen over dat er iets ‘anders’ aan je was?
“Ik kreeg terug dat ik meer in het moment zat. Omdat tijd schaars is, wil je de tijd die je wel hebt, zo goed mogelijk besteden aan datgene waar je op dat moment (mee bezig) bent. Dat geldt zowel voor privé als in een zakelijke setting.”

8. Hoe zou je zelf Roelof-voor-de-MBA en Roelof-na-de-MBA omschrijven?
“Van een enthousiasteling die vooral kansen zag (en daardoor soms te veel kanten opschoot…) en leuk gevonden wilde worden, naar een stabieler persoon die probeert de kern te ontleden, focus houdt en minder tijd en aandacht besteedt aan wat de omgeving van hem vindt.”

9. Wanneer staat je Viva Voce gepland? Hoe zie je daar naar uit? (of tegenop?)
“In mei staat mijn Viva Voce gepland. Ik kijk daar erg naar uit en zie dit moment als dé afsluiting van een hele gave leerperiode. Ik ben dan ook van plan om met die mensen die een belangrijke rol in mijn leven spelen dit moment te delen en daarna een goede borrel te drinken. Het is een mooie kans om mensen om je heen mee te nemen in datgene wat je hebt gedaan en waar je zo druk mee bent geweest.”

10. Zou je andere mensen aanraden een MBA te doen, en zo ja, waarom?
“Cruciaal is om jezelf goed voor te bereiden op wat het volgen van een MBA inhoudt en welke impact het zal hebben op je agenda en je leven. Door hier serieus naar te kijken en je omgeving hier ook duidelijk in mee te nemen, sta je al met 1-0 voor bij de start van je opleiding. Wij (mijn vrouw en ik) hebben bewust samen gekozen om haar werkuren te reduceren naar één dag per week, waardoor voor mij ruimte ontstond om echt te focussen, naast het drukke gezinsleven. Voor mij was dit één van de succesfactoren en ben ik daardoor relatief snel door het programma gelopen. Helaas heb ik ook veel studenten gezien die er niet of zeer moeizaam door heen komen. Maak duidelijke keuzes en wees daarin eerlijk naar jezelf en je omgeving!“

11. En welk advies zou je hen tot slot nog meer meegeven?
“Als je er voor gaat, ga er dan ook ECHT voor! Je kan het maar één keer doen. Deze instelling heb ik altijd centraal laten zijn gedurende de drie jaar en mezelf daar ook op gechallenged. Zo hebben we als subsetgroep een programma van Eisen opgesteld, waar onze internationale ALP aan moest voldoen. Eén van de zaken was het vinden van een project in een inspirerende omgeving. Zo kwamen wij uit bij een onderzoek voor de Medische Zending in Suriname, een geweldige ervaring, die tot stand kwam door vasthoudendheid aan ons opgestelde programma van Eisen te zijn.”

 

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This