Selecteer een pagina

We schrijven dinsdag 5 november, de dag waar veel Tractus-leden reikhalzend naar uitkeken. Op deze dag stond namelijk een bezoek aan het KLM Operations Control Centre, kortweg OCC, gepland. 20 van hen hadden het genoegen om een ochtend in het kloppende hart van KLM’s OCC door te brengen. Hun gastheer Erwin Briene, Duty Manager Operations bij KLM OCC, nam hen op gepassioneerde wijze en met humor in vogelvlucht mee door de wondere wereld van ‘just another day’ bij KLM OCC.

Buitenkans voor Tractus Alumni: een bezoek aan KLM's OCC

In KLM’s Operations Control Centre (OCC) wordt 24/7 gewerkt aan de vluchtvoorbereiding en monitoring van het gehele wereldwijde netwerk van KLM en KLM Cityhopper. Het belangrijkste doel is om de dagelijkse dienstregeling zo volledig en punctueel mogelijk uit te voeren met maximale klanttevredenheid tegen zo laag mogelijke kosten. Hiervoor zijn diverse disciplines, zoals crew control, flight dispatch, commercial desk, load control en netwerkbesturing bijeen om dit voor elkaar te krijgen.

In dit Tractus-evenement deelde Erwin Briene, zelf MBA-alumnus bij Business School Nederland, met de deelnemers welke disciplines dit zijn, wat ze doen en hoe bepaalde keuzes worden gemaakt. Naast een uitleg over de dagelijkse gang van zaken, vertelde hij ook hoe er opgetreden wordt met behulp van scenario’s en wanneer overgegaan wordt op contingency management en emergency management. Bedenk hierbij dat KLM met meer dan 700 vluchten wereldwijd dagelijks meer dan 100.000 passagiers vervoert!

Het OCC draagt de verantwoording voor KLM’s dienstregeling, passagiers en vrachtstromen. Bij verstoringen van de dienstregeling neemt het OCC besluiten over de inzet van reservevliegtuigen, vertragingen, annuleringen en routewijzigingen. Aan de hand van levendige voorbeelden, cases en geschetste scenario’s werd duidelijk wat hier allemaal bij komt kijken en hoe wordt omgegaan met contingency management en emergency management. Duidelijk werd hoe het OCC anticipeert op mogelijke problemen die de dienstregeling verstoren. De grootste verstorende factor is het weer.

Buitenkans voor Tractus Alumni: een bezoek aan KLM's OCC

Na de zeer inspirerende sessie was het tijd voor een kijkje in het kloppende hart van OCC, het Front Office, een zogenaamde ‘quiet zone’. Hier zijn 24/7 zo’n 80 man aan het werk. Regelrechte eyecatcher is de meer dan levensgrote videowand die een dashboard toont met uiteenlopende informatie. Denk hierbij aan een overzicht van alle actuele vluchten, maar ook aan de klanttevredenheidsmeting en scores op basis van punctualiteit. Omdat het weer en belangrijk nieuws mede bepalen op wat voor manier het OCC moet anticiperen, wordt ook deze informatie gedisplayd.

‘Just another day’ bij KLM werd afgesloten met een lunch en de mogelijkheid om uitgebreid na te praten over alle indrukken die deze ochtend zijn opgedaan.

Enkele spontane reacties van de deelnemers:

“Erwin, bedankt voor het mooie verhaal van vanochtend. Je hebt een mooi beroep. Ga dit vanavond vertellen aan mijn zoon.”

“Erwin, Bedankt voor de presentatie. Was gaaf! Tot ziens.”

“Hoi Erwin, ik had vandaag de mazzel om bij de Tractus bijeenkomst én jouw presentatie over het OCC van KLM te mogen zijn. Super! Dank je wel.”

Lees ook:
Leden alumnivereniging Tractus bezoeken Havenbedrijf Rotterdam
Exclusief kijkje achter de schermen van het Nationaal Militair Museum voor Tractus-leden
Afslaan, chippen en putten bij Golfcentrum De Hoge DijkOver Tractus Alumni

Tractus Alumni is dé alumnivereniging van BSN alumni en heeft als doel het faciliteren van lifelong learning. Jaarlijks wordt een aantal evenementen georganiseerd, waaronder exclusieve bedrijfsbezoeken waar onze alumni werkzaam zijn. Het betreft dan bijzondere bedrijven die uitblinken op het gebied van innovatie, duurzaamheid en circulair ondernemen, dé topics van de 21e eeuw.
https://tractusalumni.com/

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This