Selecteer een pagina

Op dinsdag 17 september bezocht een groep Tractus-leden het Havenbedrijf Rotterdam. Frans van Keulen, Adviseur Hospitality & Events, nam de deelnemers op sleeptouw. Hij ging in op wat dé havenmeester zoal doet in deze immense haven, welke gevolgen energietransitie en digitalisering op de haven hebben en hoe het Havenbedrijf toekomstbestendig blijft. De Rotterdamse haven is circa 12.550 ha groot en van groot belang voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid.

Alumnivereniging Tractus bezoekt Havenbedrijf Rotterdam

Niet elke dag krijg je de kans om bij een bedrijf zoals het Havenbedrijf Rotterdam een kijkje in de keuken te nemen. Een organisatie die in 2018 tot de top 10 van wereldhavens behoorde en in Europa op nummer 1 staat. Het was voor onze alumni weer een inspirerend bedrijfsbezoek. Naast de mogelijkheid om te netwerken, was het inhoudelijk een inspirerend bezoek. Aan de orde kwamen:

  • Hoe hou je in een complexe omgeving overzicht?
  • Hoe bepaal je de impact van een ogenschijnlijke kleine innovatie?
  • Hoe zorg je ervoor dat je organisatie toekomstbestendig is? Inclusief milieuaspecten?

Presentatie Frans van Keulen, Adviseur Hospitality & Events Havenbedrijf RotterdamPresentatie Frans van Keulen, Adviseur Hospitality & Events Havenbedrijf Rotterdam

Het Havenbedrijf is verantwoordelijk voor duurzame ontwikkeling, beheer en exploitatie van de haven en het handhaven van een vlotte en veilige afhandeling van de scheepvaart. Hierbij is geen ruimte voor fouten. Innovaties hebben verregaande gevolgen voor de infrastructuur. Ter illustratie: wanneer een containerschip 1 container breder wordt, maakt dat indruk. Je ziet het schip en denkt ‘wauw’. Maar wat betekent dit in de praktijk? 1 rij breder x 400 meter lengte = meer vracht. Wat voor gevolgen heeft dit voor de logistiek en infrastructuur? Om maar wat te noemen: het treinstelsel wordt extra belast, het vrachtverkeer op de A15 neemt toe, maar ook de CO2 uitstoot vermeerdert. Hoe ga je hier als Havenbedrijf dan mee om?

Tijdens de presentatie werd een duidelijk beeld geschetst van de goed geoliede machine die Havenbedrijf Rotterdam heet. Er werd ook kort ingegaan op de historie van de organisatie, dat tot 2004 een overheidsinstantie was. De haven lag aan de rand van de stad, maar is inmiddels verplaatst naar de Maasvlakte. Hiermee wordt de stad teruggegeven aan haar bewoners. Sinds 2014 valt ook de haven van Dordrecht onder de verantwoordelijkheid van de havenmeester. Hiermee telt het havengebied een lengte van 65km.

Het was een indrukwekkende presentatie, die vol enthousiasme werd ontvangen door de aanwezigen. Na afloop was er volop tijd om na te praten en te netwerken.

Al met al een zeer geslaagd bedrijfsbezoek!

OVER TRACTUS ALUMNI
Tractus Alumni is dé alumnivereniginvan BSN alumni en heeft als doel het faciliteren van lifelong learning. Jaarlijks wordt een aantal evenementen georganiseerd, waaronder een aantal exclusieve bedrijfsbezoeken waar onze alumni werkzaam zijn. Het betreft dan bijzondere bedrijven die uitblinken op het gebied van innovatie, duurzaamheid en circulair ondernemen, dé topics van de 21e eeuw.

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This