Selecteer een pagina

We zijn in gesprek met Hessiëlle Kerkhoff over haar carrière, opleiding en haar net verschenen boek ‘Signatuur in de Zorg – De weg naar leiderschap met positieve impact’. Hessiëlle heeft haar MBA bij Business School Nederland in 2011 afgerond en is nu de eigenaar van De Waerdmeester.

BSN Alumna Hessiëlle Kerkhof MBA, Eigenaar van De Wardmeester, auteur van ‘Signatuur in de Zorg - De weg naar leiderschap met positieve impact’Hessiëlle is ooit begonnen in het onderwijs, maar na een jaar voor de klas te hebben gestaan wist ze dat ze dit niet haar hele leven zou blijven doen. Het was teveel een stramien voor haar. Ze is toen pedagogiek gaan studeren en is in de kinderopvang aan de slag gegaan om een gastouderbedrijf op te starten. Het ondernemerschap wat in haar huist kreeg eindelijk de ruimte. Ze heeft toen binnen dezelfde groeiende kinderopvangorganisatie verschillende rollen vervult, o.a. kwaliteitsmanager en uiteindelijk werd ze de adjunct-directeur. Haar professionele ontwikkeling ging hand in hand met die van de organisatie. In die periode groeide het bedrijf van 15 maar 135 locaties. Aan het einde van die periode heeft ze haar MBA gedaan. Ze wilde de taal van de board spreken en meer over leiderschap te weten komen.

Wat ben je na je MBA gaan doen?
“De MBA leerde mij dat ieder antwoord nieuwe vragen oproept. De leergierigheid die alle ruimte had gekregen tijdens de opleiding wilde ik vasthouden. Daarom koos ik ervoor om te veranderen van sector. Het moest wel een werkomgeving zijn waar het om wezenlijke zaken zou gaan. Ondanks dat het ongebruikelijk was om mensen van buiten de zorg naar binnen te halen werd ik directeur van een zorginstelling. Ik merkte dat het een uitdaging was om alle ballen in de lucht te houden. Zowel aandacht te geven aan de cliënten en het personeel, aandacht te geven aan de toekomst van de organisatie en tegelijkertijd genoeg energie te stoppen in het consolideren van plannen. Een turbulente thuissituatie met ouders met gezondheidsproblemen en jonge kinderen, in combinatie met die drukke veeleisende baan heeft me in 2016 doen besluiten te stoppen met die functie. Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan en na een korte rustperiode begonnen de plannen al snel weer te borrelen. Ik wilde vanuit een ondersteunende rol een bijdrage leveren aan de veranderingen in zorg en onderwijs en voldoende ruimte houden om aandacht aan mijn ouders en kinderen te kunnen besteden. Dat is toen ‘De Waerdmeester’ geworden. Die naam gaat over een vergeten beroep, de opdracht om de rivier te laten stromen waarbij het achterland beschermd blijft tegen overstroming. Ik richt me met mijn advies, training en coaching op de Zorg en op het Onderwijs. Alle activiteiten en opdrachten die door De Waerdmeester uitgevoerd worden zijn gericht op het (door) ontwikkelen van leiderschap. Om het (weer) te laten stromen.”

Hoe ben je op het idee gekomen van je boek?
“Ik zag in de opdrachten die ik uitvoerde vanuit De Waerdmeester een aantal bestuurders die het heel goed deden, ze verlegde onder andere de focus van kwaliteit meten naar kwaliteit ervaren. Ik was nieuwsgierig naar de geheime formule. Ik ben toen 14 bestuurders en hogere managers gaan interviewen om dit te achterhalen. Ik stelde persoonlijke vragen om te achterhalen wat hen drijft. Uit wat voor nest kom je? Hoe ga je om met je intuïtie? Waar lig je wakker van? En het ging vaak over de manier waarop ze met polariteit omgaan. Bijvoorbeeld met de behoeften aan stollen en vernieuwen. Aandacht voor een gezonde financiële bedrijfsvoering en tevens voldoende aandacht voor patiënt en cliënt. En het antwoord zat eigenlijk altijd in het behouden van eigenheid, aandacht voor eigen signatuur. Jezelf goed kennen, bewust zijn van je eigen ego. Bewust van wat je niet weet. De situatie is te complex om strak vanuit één punt te kunnen managen. Wanneer je steeds weer terugkeert naar het midden, daar waar je eigen signatuur te vinden is, heb je het lef om de toekomst in te kijken en jouw mensen daarin mee te nemen, ook al druist dat in tegen verwachtingen van bijvoorbeeld financiers of de samenleving. Als ik eerlijk ben dan leerde terugkeren naar mijn eigen midden tijdens de MBA-opleiding. Dat ging niet bewust maar achteraf kan ik zeggen dat door de studie, het schuren met mede studenten over meningen, het beeld van wie ik ben en wat ik vind is ontwikkeld. Dat geeft vertrouwen, ik durfde groter te denken en te doen. ”

Voor wie is het boek interessant?
“Dit boek is oorspronkelijk geschreven ter inspiratie voor bestuurders in de zorg. Al schrijvend en reflecterend met mensen in de zorgsector kwam ik erachter dat het ook zeer interessant is voor midden managers in de zorg. Hoe kunnen zij doorgroeien en de leiders van de toekomst worden? Nu blijkt dat ook toezichthouders interesse tonen. Maar net zoals in de MBA waarbij ik in groepjes werkte met mensen uit andere branches en ik merkte hoe inspirerend dit was, kan ik me voorstellen dat dit boek ook inspirerend is voor mensen buiten de zorg. We hebben allemaal in meer of mindere mate te maken met de sector Zorg. Daarom zijn er ook zoveel meningen over. Net als de vele bondscoaches bij een belangrijke wedstrijd van ons nationale voetbalteam. Het boek is vanuit meerder perspectieven te lezen maar de boventoon is leiderschap. ”

Waarom is er specifiek in de zorg goed leiderschap nodig?
“Naast dat er sowieso veranderd leiderschap nodig is i.v.m. de toegenomen complexiteit van de wereld gaat het in de zorg om mensen en hoe je de kwaliteit van leven kunt verbeteren. Dus alleen richten op financieel management en efficiënte processen is geen optie. Je kunt de menselijk kant niet uit het oog verliezen in de zorg, want dan gaat het nergens meer over. Het is belangrijk steeds weer terug te keren naar jezelf en te luisteren naar je innerlijk kompas. Het boek bestaat uit verhalen van 14 bestuurders/leiders, maar het bevat tevens een model dat je als kapstok kunt gebruiken om jezelf een spiegel voor te houden. Hoe ga ik om met mijn eigenheid, ego etc.. Het kennen van jouw signatuur helpt je bij de dilemma’s en vraagstukken van alledag.”

Bekijk en bestel het boek op managementboek.nl

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This