Selecteer een pagina

Tractus-lid Johan Enters is Director Digital Transformation bij Emerson. Deze organisatie is een een wereldwijde speler met meer dan 17 miljard omzet per jaar en ongeveer 80.000 medewerkers. Emerson richt zich met eigen producten en services op automatiseringsoplossingen en automatiseert o.a. raffinaderijen, chemische fabrieken, melkfabrieken, energiecentrales etc.

Johan Enters Director Digital Transformation bij Emerson over zijn MBA-reis en zijn visie op Tractus

Johan EntersWat was voor jou de aanleiding om een MBA-opleiding te gaan doen?

“Ik kreeg een nieuwe functie als Global director. Ik wilde dat wel doen, maar ik vroeg me ook af: hoe overleef ik deze functie? Eerst dacht ik meer aan een éénjarig managementprogramma. Maar mijn VP stelde voor om ook te kijken naar een MBA. Ik heb toen voor BSN gekozen, omdat mijn voorkeur uit ging naar een Nederlandstalige MBA en vanwege het praktische karakter. Het sprak me aan dat je opdrachten op je werk kunt doen.”

Heb je nog tips voor mensen die een MBA-opleiding overwegen?

“Overleg het thuis goed, want het is heel belangrijk om support van het thuisfront te krijgen, anders gaat het niet lukken. En zorg dat je bij blijft, mensen die achterop raken kunnen moeilijk inhalen.”

Wat heb je van de MBA geleerd?

“Door de MBA-opleiding heb ik breed inzicht gekregen in hoe het bedrijf werkt, vanuit alle facetten, zoals cultuur, marketing, HR, operations, finance, ICT etc. Ik heb een HBO chemische technologie gedaan. De MBA hielp me om gesprekken op een hoger (executive) niveau beter te begrijpen, zowel intern als bij de klant. Ik kon de techniek makkelijker loslaten en praten over de business en financiële aspecten van oplossingen. Hierdoor is het voor mij makkelijker te schakelen tussen executive en operational level, waardoor ik met mijn teams makkelijker opdrachten binnenhaal.”

Ben je door de MBA-opleiding erg veranderd?

“Bij sommige studiegenoten zag ik dat gebeuren. Dat ze echt tot hele nieuwe inzichten kwamen, zichzelf echt op een andere manier leerde kennen. Dat was bij mij anders. Ik had rond mijn dertigste al een intensief traject doorlopen. Die grote inzichten hebben zich daar voldaan.”

Wat voor subset had je?

“Ik had een erg leuke subset, we spreken nog steeds een paar keer per jaar af. We hebben nog steeds dezelfde app-groep: ‘MBA superset’. Helaas heeft niet iedereen de opleiding afgerond, twee wel twee niet, maar we hebben nog steeds contact. Onze echte bindende factor was de reis naar het buitenland samen. We zijn voor ons internationale project naar Zweden gegaan om daar de markt te verkennen voor een Power Supply leverancier: ‘Elektriciteit op elke locatie’. Het was een bijzondere trip, vier van die haantjes bij elkaar die het toch samen hebben gered. Normaal heb ik de rol van de strateeg, maar in deze groep werd ik meer de planner. We hadden voor heel de groep een Belbin analyse gedaan. Prachtig om te zien hoe dat klopt. Verder hele mooie gesprekken. En het was mooi om de Zweedse school- en werkcultuur en de steden te ontdekken en het daar mee te maken.”

Ik zie in je afstudeeronderwerp en Linkedin profiel het woord flexibilisering. Is dat een woord wat bij jou past?

“Mijn dissertation ging over flexibel organiseren. Hier heb ik een model ontwikkeld waarbij vanuit het proces gedacht wordt en niet vanuit afdelingen. Dit levert uiteindelijk een kostenbesparing op, en, als je het goed organiseert, ook een omzetstijging. Deze methodologie is ons team nu aan het implementeren in onze kleppenrevisieshop samen met de relevante stakeholders in het bedrijf. Dus hoe ga je het organiseren? Hoe zorg je dat mensen competent zijn en eigenaarschap pakken? Dit is relevant om grote ‘stops’ (ook wel ‘turnarounds’ genoemd) van onze klanten flexibel aan te kunnen. Het procesontwerp wordt nu, zes jaar na mijn afstuderen geïmplementeerd. In zo’n grote organisatie als Emerson moet je soms wel geduld hebben.”

Waarom ben je lid geworden van Tractus?

“Ik wilde binding houden met de school en met de mensen. Bijvoorbeeld met de BBQ’s en de bedrijfsbezoeken. Online vind ik dat lastiger, met alleen zenden kom je er niet. Wat ik nog wel mooi zou vinden, is wanneer er naast themabijeenkomsten en dergelijke ook meer intervisie-achtige sessies worden georganiseerd vanuit Tractus. Dat je bijvoorbeeld met een groepje bij elkaar wordt gezet met alumni die je nog niet kent om samen te werken aan een uitdaging van één van de deelnemers, in de vorm van Action Learning. Dat lijkt mij leerzaam en inspirerend. Wordt vervolgd!”

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This