Selecteer een pagina

MBA-alumnus Wouter Leijen is Plant Director bij Vreugdenhil Dairy Foods en in die rol verantwoordelijk voor de locatie Scharsterbrug. Vreugdenhil Dairy Foods is een zelfstandige, Nederlandse zuivelproducent die hoogwaardige en voedingsrijke melkpoeders produceert als ingrediënt voor kindervoeding, voor heerlijke melk in een glas of als ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. De fabriek in Scharsterbrug produceert met name speciaalpoeder. De combinatie van mens, technologie, techniek, proces en innoveren geeft Wouter veel energie.​

Wouter Leijen Plant Director bij Vreugdenhil Dairy Foods over zijn MBA-reis en Tractus-ervaring

MBA alumnus Wouter LeijenWat was voor jou de aanleiding om de MBA-opleiding te gaan doen?

“Ik heb HBO levensmiddelentechnologie gestudeerd. Dat is een complexe opleiding met veel exacte vakken. Na verschillende technologische- en leidinggevende banen bij McCain en Unilever ben ik Plant Director geworden bij Vreugdenhil in Scharsterbrug. In deze functie werd naast technologie ook bedrijfskunde voor mij belangrijker. Naast zakelijke contacten kreeg ik ook meer te maken met het bevoegd gezag en externe partijen. Ik wilde beter begrijpen hoe zij de wereld zagen. Naast behoefte aan het ontwikkelen van mezelf, was dat de directe aanleiding voor de MBA-opleiding.”

Heeft het gebracht wat je verwacht had?

“Ja en nee. Wat ik niet had verwacht, was dat ik zou leren dat ik vooral ook op mijn eigen authentieke leiderschap mag vertrouwen. En op minder sterke kanten ondersteuning in moet schakelen. Uit de onderzoeken kwamen zeer interessante richtingen ten aanzien van leidinggeven. Sommige dingen kun je niet uit boekjes leren, aangezien het om nieuwe uitdagingen gaat. Zeker in een complexe omgeving als de voedingsmiddelenindustrie. De opleiding heeft me zeker geholpen met het begrijpen van andere managers bij bijvoorbeeld leveranciers en onze vergunningverleners. Ik spreek nu meer hun taal.”

Wat heb je met Action Learning?

“Ik heb het zelf nooit zo genoemd, maar eigenlijk paste ik altijd al veel elementen van Action Learning toe in mijn werk. Bijvoorbeeld als we een vraag krijgen van een klant over de functionaliteit van de melkpoeder. Dan roep ik (nu even virtueel) collega’s bij elkaar vanuit verschillende disciplines, bijvoorbeeld een operator, een laborant, een technoloog en een manager TD. En dan gaan we samen brainstormen om een lijstje met mogelijke oplossingen te verzinnen, en samen te bedenken welke 2 of 3 we gaan uitproberen. De verschillende inzichten vanuit de diverse invalshoeken zijn waardevol. Dit principe staat ook aan de basis van Action Learning. Voor de vraagsystematiek is vaak wat minder tijd. Maar ruimte in creatieve oplossingen geven is belangrijk.”

Wat heeft de MBA-opleiding je nog meer gebracht?

“Ten eerste heb ik de investering voor de MBA-opleiding, die mijn werkgever heeft gedaan, tijdens mijn eerste Action Learning Project al terugverdiend. Ik werd uitgedaagd net wat dieper door te rekenen/analyseren rond een operations uitdaging. De prijs die we rekenden was te laag. Dat leverde een mooi rendement op. En voor mij persoonlijk? Door meer kennis werk ik effectiever en ik ben trots dat ik het gehaald heb. Het waren drukke jaren, maar we hadden een hele leuke subset, de jaargroep was ook top. Arthur van Gemert was uiteindelijk onze subsetbegeleider, daar hebben we ook veel aan gehad.”

Wat hebben jullie gedaan voor de internationale opdracht?

“We zijn met z’n vieren naar Cuba gegaan. Cuba voldeed aan onze eis van onbekend, uitdagend, niet standaard en zakelijk onderzoek te doen. Vreugdenhil Dairy Foods exporteerde toen al naar Cuba. We hebben daar de yoghurtmarkt verder onderzocht en zijn op bezoek geweest bij een fabriek die onze melkpoeder verwerkt. Na veldonderzoek mochten we tot slot last minute een bezoek brengen bij de Nederlandse ambassadeur in Cuba om te leren over de marktwerking aldaar. Het was een prachtige reis.”

Heb je nog tips voor toekomstige MBA-studenten?

“Wanneer je 1 keer per maand 2 of 3 dagen naar Buren komt, boek dan een Bed & Breakfast of hotel. Want dat was ‘s avonds gezellig, onder het genot van een glas wijn de studie, werk en privé bespreken. Wij genoten zo optimaal van de opleiding. En dan ben je er echt even tussenuit zowel zakelijk als privé.”

Wouter Leijen Plant Director bij VreugdenhilWat zijn de grootste uitdagingen op het moment bij Vreugdenhil?

“We hebben de afgelopen twee jaar SAP geïmplementeerd voor het hele bedrijf. Ik was verantwoordelijk voor de productie en de planning van de teams. De implementatie is gelukkig heel goed gegaan. Ook hier was het belangrijk dat de juiste mensen betrokken werden, en dat die mensen ook echt de tijd en ruimte kregen om er diep in te duiken. Ik was er zelf ook bij betrokken maar alleen als procesbegeleider. Ik heb de neiging om alle details te willen beheersen losgelaten en me gefocust op de voortgang. De afgelopen periode hebben we ook een verjongingsslag in ons managementteam doorgevoerd, een aantal collega’s van rond de 30 heeft die stap gemaakt. Het is mooi om te zien wat voor dynamiek dat geeft. Ik geloof ook echt in intern kunnen doorgroeien. Voor de komende periode staan vijf grote investeringen in technieken/processen centraal. Dus voldoende uitdagingen nog om onze tanden in te zetten.”

Waarom heb jij voor Alumnivereniging Tractus gekozen?

“Ik wil graag mijn opleidingsbewustzijn op peil houden. Voor mij zijn met name de bedrijfsbezoeken interessant. Ik ben bijvoorbeeld mee geweest naar het Nationaal Militair Museum en naar de Rotterdamse Haven. Tja… heb ik nog een tip voor Tractus? Ik denk dat het vooral belangrijk is dat zoveel mogelijk alumni lid worden van Tractus. Dus is het belangrijk dat daar al tijdens de MBA-opleiding voor wordt gelobbyd. Hopelijk kunnen er weer snel bedrijfsbezoeken worden georganiseerd . We houden ons aanbevolen.”

www.vreugdenhildairyfoods.nl

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This