Selecteer een pagina

Iris van der Horst, Manager Algemene Zaken bij Lentis, combineerde haar MBA, een drukke baan én training voor het EK en WK Endurance. Ze slaagde op alle fronten.

BSN Alumna Iris van der Horst MBAHet eerste wat we doen als we alumna Iris van der Horst bellen, is haar feliciteren. Niet alleen met haar MBA-diploma, maar ook met de bronzen medaille die ze vorige maand op het WK Endurance met het Nederlandse team in de wacht sleepte. Ironisch genoeg viel de dag waarop die medaille binnengesleept werd precies samen met de dag waarop de feestelijkheden in het Kurhaus plaatsvonden, dus die moest ze helaas missen. “Ontzettend jammer,’ vond Iris dat. “Ik was er heel graag bij geweest, om er echt goed bij stil te staan dat ik het écht gedaan heb.”

Want het was geen makkelijke opgave. Iris, 52, alleenstaande moeder van twee dochters, waarvan 1 nog thuiswonend is, manager bij Lentis (een bedrijf in de geestelijke gezondheidszorg) én afgevaardigde van het Nederlands team Endurance. Voor wie het niet weet: Endurance is een tak van de paardensport waarin binnen een vastgelegde tijd een bepaalde – vaak lange – afstand in buitengebied afgelegd wordt. Een ‘hobby’ die in het seizoen – van maart tot oktober – al gauw 12 tot 16 trainingsuren per week betekent.

Iris: “Toen ik besloot me in te schrijven voor de MBA, had ik niet verwacht dat mijn sport zo’n vlucht zou nemen. Toen ik in 2015 ineens ook werd toegelaten tot het A-kader, werd het allemaal een stuk intensiever. Als ik dat achteraf had geweten, had ik het niet, of in ieder geval anders gedaan. Maar ja, achteraf is het altijd makkelijk praten. En nu ben ik vooral heel erg trots dat het me allemaal gelukt is!”

Wat vind je – naast de bekroning door de bronzen medaille – het mooiste aan je sport?
“Endurance is echt een sport die gaat over hoe je je paard zo goed mogelijk traint en managet. Hoe goed je paard en jij presteren hangt volledig af van hoe je dat aanpakt. Ik heb mijn paard inmiddels al negen jaar. Een paard voorbereiden op een 160 km wedstrijd kost jaren training.. Wat mijn paard en ik de afgelopen jaren samen hebben opgebouwd, vind ik echt heel bijzonder.”

Iris van der Horst MBA Het was je debuut op een WK… en dan brons winnen!
“Klopt! Dat hadden we van te voren echt niet verwacht, hoewel we wel de hoop hadden uitgesproken in de top 10 te eindigen. Vorig jaar haalden we op het Europees Kampioenschap al brons, maar dat is toch wel een hele andere setting. Kortom: een geweldige ervaring met een onverwacht geweldig resultaat.”

Wat was je belangrijkste drijfveer om de MBA te volgen?
“Ik wilde deze opleiding al jaren doen. In alle eerlijkheid niet zozeer omdat ik ideeën had over functies die ik wilde vervullen of stappen hogerop die ik per se wilde maken, maar met name door mijn behoefte aan verdieping. Ik heb jaren geleden een post-HBO Bedrijfskunde gedaan, maar deze Action Learning MBA heeft me zoveel meer gebracht, met name de dissertation.”

Leg uit… wát heeft het je precies gebracht?
“Ik werk in de GGZ veel met psychiaters, GZ-psychologen en basispsychologen: allemaal mensen met een wetenschappelijke achtergrond. Tijdens mijn dissertation leerde ik, door zelf goed onderzoek te doen, beter hoe je op een andere, meer analytische manier naar zaken kijkt. Dat proces heeft mijn manier van denken en kijken wezenlijk veranderd. Daarnaast speelt een goede subset een rol: de interactie met subsetleden is zeer waardevol.”

Hoe merk je dat je als persoon op de werkvloer veranderd bent?
“Ik ben rustiger geworden in gesprekken en heb geleerd anderen meer ruimte te geven. Vragen stellen en zaken niet voor hem of haar invullen, dat zijn belangrijke lessen geweest. Evenals de les om vooral niet te snel in oplossingen te schieten, omdat die vaker korte termijn-gericht zijn, heb ik goed tot me genomen. Ook al gebeurt het regelmatig dat ad hoc beslissingen genomen moeten worden, dat wil niet zeggen dat je ze niet achteraf alsnog kunt analyseren en bedenken of het ook voor de lange termijn een structurele oplossing biedt.”

Hoe ben je erin geslaagd alles in goede banen te leiden? Het is nogal wat!
“Euh, ja, het was bij vlagen inderdaad wel erg veel en tamelijk hectisch. Zoals gezegd: als ik het van te voren had geweten, had ik er niet voor gekozen het allemaal tegelijkertijd met elkaar te moeten combineren. Het feit dat mijn sport in de winter ‘stil’ ligt maakte het die maanden makkelijker, en de andere maanden was het een kwestie van goed manoeuvreren. Vaak zette ik de wekker ‘s morgens om vijf uur om alles te kunnen doen. En als je af en toe in het weekend tijd hebt om wat leuks te doen, is dat een bonus.”

Wat was voor jou het hoogtepunt van de studie?
“Zonder twijfel m’n dissertation, daar heb ik zo ontzettend veel van geleerd. Evenals m’n viva voce, die vond ik geweldig. Van te voren vond ik het spannend en dacht ik alleen maar ‘dit kan ik niet’, maar het ging vanzelf en werd echt een feestje, mede met dank aan Arthur van Gemert die het ontzettend leuk deed en de toegankelijke examinatoren. Ik heb er echt van genoten!”

En het dieptepunt?
“Ook de dissertatie! (lachend). Af en toe dacht ik echt ‘ik wil niet meer, ik kán niet meer, ik heb hier geen tijd voor!’ – bij vlagen was het gewoon echt heel moeilijk om het allemaal te combineren: trainen voor het EK en dan ‘tussendoor’ een dissertation schrijven. Dan mailde m’n begeleider: ‘hoi Iris, tijdje niks van je gehoord, hoe gaat het?’ en dan wist ik niet wat ik terug moest mailen. Toen heb ik besloten m’n dissertation een tijdje stil te leggen: het lukte echt niet meer. Dat was achteraf een prima beslissing, hoewel het daarna niet makkelijk was het weer op te pakken – toen moest ik even heel streng voor mezelf zijn. Het feit dat dat ik een overeenkomst had met mijn werkgever, was natuurlijk wel een flinke stok achter de deur. Dát, en het feit dat je op een gegeven moment ook gewoon wil kunnen zeggen dat je afgestudeerd bent én een goed onderzoek gedaan hebt, natuurlijk.”

Veel vrouwen zien veel obstakels om een MBA te doen. Jij bewijst dat er maar weinig obstakels écht een obstakel hoeven te vormen!
“Ik vind het ontzettend jammer dat dat zo is, juist omdat ik denk dat een MBA vrouwen zoveel meer in hun kracht zet! Een MBA geeft je zelfvertrouwen een boost en juist net dat beetje meer om je als vrouw staande te kunnen houden in de toch nog overwegend door mannen gedomineerde top. En wat betreft die obstakels: zoals ik de opleiding ervaren heb, is er juist veel ruimte en flexibiliteit. Dus als het er een periode even niet inzit, zijn er mogelijkheden – zoals gezegd: ik heb zelf mijn dissertation een periode stilgelegd. De termijn die er voor de MBA staat is geen harde deadline, maar een gewenste termijn. Als je een half jaar of een jaar langer nodig hebt kan dat gewoon, zolang je het maar bespreekbaar maakt. En als je het dan uiteindelijk succesvol afrondt, dan is het juist zo ontzettend fantastisch!”


Op onze opleidingen kom je heel veel inspirerende vrouwen tegen, zoals bijvoorbeeld
Wendy Muller – die naast haar drukke baan en gezinsleven de Executive MBA volgt. Lees op onze site over haar ervaringen en hoe ze alle ballen in de lucht houdt.

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This