Selecteer een pagina

Broers Govan (24) en Havan (27) Amin, jonge ondernemers in hart en nieren, studeerden bij onze business school. Govan rondde op 8 april online zijn MBA af. Havan heeft alle les- en Action Learning coachingsessies van de MBA gevolgd in de periode 2015-2017. Hij sloot dit traject af met de Action Learning Foundation Course en de Certified Action Learning Coach-vervolgopleiding.

Samen met hun ouders kwamen zij in 2001 als politieke vluchtelingen vanuit Koerdistan (Noord-Irak) naar Nederland waar zij lange tijd verbleven in verschillende asielzoekerscentra. In de periode 2001-2005 mochten zij niet naar een Nederlandse basisschool om hun Nederlandse taal te kunnen ontwikkelen. Met behulp van hun ouders hebben zij zichzelf alles moeten aanleren met thuisstudie. Hun vader liet ze dagelijks boeken lezen en overschrijven om hun taal en handschrift te verbeteren. In 2006 mochten ze dan eindelijk naar een Nederlandse basisschool waar zij zich verder konden ontwikkelen. Beide broers hebben grote ambities om te leren en runnen een aantal eigen bedrijven, waaronder LION77, Blazinq en SoViralNews. Het ondernemerschap zit in hun bloed.

BSN Alumnus Govan Amin MBA met zijn broer Havan AminWaar komt dat ondernemerschap vandaan, Havan?

“Onze vader was en is nog steeds onze hoofdmotivator. Hij was een groot ondernemer in vastgoed en behaalde zijn Master Economics in Koerdistan. Ook onze moeder rondde daar haar HBO accountancy af. Helaas hebben zij geen kans gekregen om hier in Nederland verder te studeren en te werken, omdat hun diploma niet werd geaccepteerd. Hierdoor konden zij zich niet verder ontwikkelen. Als zij hun diploma wilden laten waarderen moesten ze eerst hun officiële cijferlijst in Bagdad ophalen, het centrale gebied voor terroristen. Dat was dus geen optie. We zijn veel verloren toen we hier kwamen, maar zoals het motto van onze vader luidt: Geld maakt niet gelukkig maar wel het succes dat je behaalt. Dat geeft ons de spirit om te ondernemen. We willen graag leren en ons blijven ontwikkelen.”

Govan, toen dacht jij: ik start mijn MBA?

“Klopt. Ik miste een goede theoretische onderbouwing en wilde meer kennis opdoen op verschillende managementvlakken van een bedrijf. Op zo’n manier dat ik deze direct kon toepassen in mijn eigen praktijk. Havan raadde mij aan om dan bij Business School Nederland te starten. Ik begon eerst met de Mini MBA en ging daar vrij vlot doorheen. Binnen vier maanden had ik al een Action Learning Project afgerond, twee maanden eerder dan de opleiding was afgelopen. Het beviel mij zo goed dat ik na afronding van de Mini MBA besloot door te gaan met de Action Learning MBA. Ook dat ging mij goed af. Ik houd van doorwerken en zelfstudie, dus ik liep ver vooruit op mijn studiegenoten. Dat resulteerde erin dat ik al na anderhalf jaar mijn MBA-titel behaalde. Dat voelt heel goed! Het was uiteraard anders afstuderen door de Coronacrisis maar wel bijzonder en leuk om online mijn verdediging te mogen doen.”

Je begon al jong met ondernemen, vertel eens…

“Voordat ik met de opleiding begon, hielp ik Havan al met projecten zoals het opzetten van een online beltegoed opwaardeersite voor het Midden-Oosten. Ook hebben we samen een eigen kledinglijn ontwikkeld met de merknaam Swagative dat we online verkopen en voornamelijk door de VS wordt afgenomen. Tevens help ik Havan bij de IT strategie in zijn eigen onderneming Blazinq, een bedrijf in online adverteren. Daarnaast heb ik SoViralNews opgericht, een online nieuwswebsite met informatieve, vermakelijke en unieke verhalen die viral gaan.”

Heeft de MBA je uiteindelijk gebracht wat je beloofd is?

“Ja zeker. Bij de Mini MBA maakte ik al kennis met vakken als financieel en strategisch management en kreeg ik tips wat je wel en niet moest doen als manager. Bij de MBA werd er nog dieper ingegaan op de verschillende managementaspecten in een bedrijf. Daar kregen we praktijkopdrachten en tijdens de lessen deden we kleine opdrachten met de subset. Dat kon ik direct weer toepassen voor mijn eigen bedrijf SoViralNews. Toen dacht ik: hier heb ik echt wat aan. Het is ook mooi om te zien dat BSN met de tijd meegaat door vakinhoudelijk in te gaan op de veranderingen om ons heen. Onder andere met het digitale tijdperk van nu.”

Heeft Action Learning bijgedragen aan jullie succes, Havan?

“Absoluut. Ik ben bij BSN begonnen met de MBA en aan het eind van mijn studie werd ik steeds meer geïnspireerd door de Action Learning methodologie. Hierdoor begon ik mij steeds meer te verdiepen in alle internationale mogelijkheden en voordelen die Action Learning voor mij kon hebben. Wat mij vooral aantrok was het feit dat je met Action Learning overal en altijd in groepsverband huidige en toekomstige bedrijfsproblematieken kon tackelen en oplossen. Daarnaast werd ik ook erg geïnspireerd door het feit dat je tijdens de sessies ook jezelf beter leerde kennen en hiermee dus ook jezelf kon ontwikkelen op persoonlijk en zakelijk vlak. Dit was voor mij dan ook genoeg reden om de keus te maken om mijn MBA traject af te sluiten met de Action Learning Foundation course en de Certified Action Learning Coach-vervolgopleiding, leidend tot de officiële internationale certificering als Action Learning Coach van het World Institute of Action Learning (WIAL). Op dit moment gebruik ik de Action Learning methode dagelijks bij het oplossen van moeilijke (internationale) vraagstukken binnen mijn organisatie LION77 en daarnaast help ik ook jongeren met persoonlijke problemen om vooruit te komen in het leven. Ook Govan heeft de nodige Action Learning ervaring opgedaan tijdens zijn MBA en helpt mee in dit bedrijf.”

Wat doen jullie dan precies in LION77?

“We adviseren bedrijven bij hun strategie en businessmodel om innoverende producten, diensten en nieuwe bedrijven te ontwikkelen. Hierbij passen we de Action Learning methodiek dagelijks toe door teams elkaar vragen te laten stellen zonder een oordeel te vellen en direct met een antwoord te komen. Het doorvragen leidt tot nieuwe inzichten en uiteindelijk tot een innovatieve oplossing. Changing the status quo! Je ziet dat er bedrijven zijn die er pas met deze Coronacrisis achter komen dat het ook anders kan door de grote digitale transitie die nu plaatsvindt. Waarom pas tot nieuwe ideeën komen als de boel voor sommigen bedrijven op instorten staat in plaats van je voor te bereiden en te innoveren voordat het misgaat? Govan en ik helpen met behulp van Action Learning ook nu bedrijven om nieuwe online manieren te vinden om overeind te blijven en zich voor te bereiden op de toekomst. We roepen het al jaren, ga online daar gebeurt het!”

Hoe heb jij ervoor gezorgd dat jij soepel door je MBA bent gekomen, Govan?

“Door mezelf te verrijken met kennis en veel zelfstudie. Zo las ik al veel thuis voorafgaand aan de les en maakte ik al opdrachten. Ook zorg ik dat ik up-to-date blijf van wat er in de wereld gebeurt. Ruim 6 jaar lees ik elke dag mailings over (e)marketing en business en heb ik bijvoorbeeld de app Blinkist. Hier krijg je binnen een half uur een samenvatting over een boek bijv. op gebied van technologie, marketing, financiën of psychologie. Afgelopen jaar heb ik zo 250 boeken tot mij genomen. Dat maakt dat je van alles wat weet en ik makkelijk door de MBA ben gevlogen. Ik heb het gevoel dat ik nog niet alles uit mijzelf heb gehaald, dus ik overweeg een DBA te doen.”

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This