Selecteer een pagina

Onze collega Linda Hoksbergen deed afgelopen dinsdag mee aan de MBA Belevingssessie Action Learning die wij speciaal voor potentiële MBA studenten organiseren. Op deze manier kunnen ze ervaren of de leermethodiek bij hen past. Ook Linda wilde beleven wat Action Learning is en wat het voor haar en studenten kan betekenen. Normaal gesproken is de sessie in real-life, maar door de Coronacrisis was deze nu online. Hoe was dat? Linda vertelt het graag.

Online MBA belevingssessie Action Learning met Action Learning Coach Guus Goris“Het viel mij op dat iedereen online gefocust en betrokken was. Een deelnemer werd gevraagd een probleem in te brengen. Hij werd daarmee ‘de probleemeigenaar’. Deze persoon bracht een echte probleemstelling in waarbij goed werd ingespeeld op de actualiteit. Ik kan niet zeggen waarover het probleem precies ging, want het is een vertrouwelijke omgeving waar alles binnen vier muren blijft of dit nu bij de business school is of in je eigen huis voor het scherm. Maar het was een Corona gerelateerd probleem, dit was complex en urgent. Hiervoor was een snelle aanpak van een week nodig. Een flinke uitdaging.”

Hoe werd dit in de sessie aangepakt?

“In het eerste deel van de sessie leerden we van de Action Learning Coach Guus Goris wat de kunst is van slimme vragen stellen. Om daar eerst een gevoel bij te krijgen, was de eerste opdracht om jezelf aan elkaar voor te stellen. Je begon niet zelf met wie je bent, maar de ander stelde een open vraag aan jou om erachter te komen wie je bent. Je mocht alleen antwoord geven op de vraag en de vraag mocht maar één keer gesteld worden in de groep. De kunst is om creatief te zijn, een vraag te stellen vanuit belangstelling en om goed naar elkaar te luisteren. Tijdens deze opdracht observeerden we elkaar en reflecteerden we daarop na de voorstelronde. Guus ging in op wanneer een goede vraag nu een geweldige vraag is. Belangrijk is dat er een open vraag wordt gesteld zonder oordeel die de ander aanzet tot nadenken. Door steeds meer te vragen, kom je tot de grondoorzaak van het probleem, wordt de betrokkenheid vergroot, verbetert de veiligheid in de groep en wordt er een oplossing gegenereerd. In het tweede deel gingen we slimme vragen stellen aan ‘de probleemeigenaar’.”

Hoe vond je het om te doen?

“Het was best pittig; het is een switch die je in je hoofd moet maken. Ik dacht heel erg na over mijn vragen; ik wilde een goede vraag stellen. Dat vond ik moeilijk omdat ik geen achtergrondkennis van het probleem en de organisatie van de probleemeigenaar heb. Guus liet ons inzien dat dit juist niet erg is en dat je dat kunt loslaten. Vraag maar gewoon wat als eerste in je opkomt, er zijn geen domme vragen. Het gaat er juist om dat er verschillende invalshoeken worden gecreëerd door de verschillende vragen die worden gesteld. Dat zorgt voor een andere kijk op de zaak.”

En heeft het de probleemeigenaar iets opgeleverd?

“Ja zeker, de Action Learning sessie was heel waardevol. Er zijn vier belangrijke punten uitgekomen, waarmee ‘de probleemeigenaar’ weer verder kan. En dat allemaal in een sessie van 2 uur. Heel verhelderend.”

Tip: Guus geeft aan dat bij Action Learning de kracht zit in je kwetsbaar opstellen. Dit is geen zwaktebod zoals veel mensen denken maar het is juist moedig. Brené Brown laat dat goed zien in haar beroemde TED talk.

Hoe heeft Maartje Mikx (Manager Marketing & Sales bij Business School Nederland) de MBA Belevingssessie Action Learning ervaren?
Je leest het in haar blog.

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This