Selecteer een pagina

Korte opleidingen

Action Learning: Learn to act, act to learn

Leergang Management en Leiderschap

Vakkennis en vaardigheden voor managers

De Leergang Management en Leiderschap biedt je de inzichten die je nodig hebt om succesvol te zijn als manager. Door de koppeling met je eigen praktijk krijg je inzicht in de koers van je organisatie en ga je kritischer kijken naar je eigen rol. Je leert hoe je het beste uit jezelf én jouw team kunt halen. Je krijgt handvatten voor het realiseren van veranderingen.

De Leergang Management en Leiderschap biedt in 35 dagdelen een brede oriëntatie op de belangrijkste bedrijfskundige aspecten en wordt afgesloten met een diepgaande analyse van de eigen organisatie. Heb je de Leergang Management en Leiderschap goed afgerond, dan geeft dit je direct toegang tot fase 2 van onze MBA.
 

Met de Leergang Management en Leiderschap:
 • Kun je jouw bedrijfskundige kennis verbreden en verdiepen.
 • Word je een betere gesprekspartner op hoger management niveau.
 • Ontwikkel je je leiderschapskwaliteiten (betere en snellere besluitvorming, teambuilding en leiden van teams en individuen in verandering).
 • Krijg je inzichten in verandermanagement en innovatiemanagement.
 • Maak je altijd de koppeling naar je eigen organisatie.
 • Heb je fase 1 van onze geaccrediteerde MBA afgerond.
Kenmerken van de Leergang Management en Leiderschap
 • Nederlandstalig
 • Praktische aanpak, inclusief organisatieanalyse
 • Nauwe samenwerking met medestudenten uit diverse branches
 • Praktijkdocenten uit verschillende branches
 • Je leert meer over je organisatie en over jezelf en hoe je verbeteringen kunt doorvoeren
We zijn op zoek naar:
 • Ambitieuze beginnende leidinggevenden, tot meer ervaren managers. De leergang is daarnaast interessant voor projectleiders en zelfstandig adviseurs.
 • Mensen die nog geen langdurige managementopleiding hebben gevolgd.
 • Professionals die hun intuïtief handelen een fundament willen geven.
 • Tevens interessant voor mensen die overwegen een complete MBA te gaan doen.

Je bent toelaatbaar tot de Leergang Management en Leiderschap als je:

 • In bezit bent van een HBO diploma of hoger;
 • Een functie bekleed als manager, managementtrainee of een functie van vergelijkbaar niveau;
 • Minimaal 2 jaar relevante werkervaring hebt op HBO niveau;
 • Medewerking van je werkgever hebt voor het maken van de organisatieanalyse.

Heb je vragen over jouw toelaatbaarheid? Dan kunnen onze studieadviseurs persoonlijk jouw situatie bekijken.

Het programma van 35 dagdelen is verspreid over 6 maanden en bevat de volgende onderwerpen.

Managementvaardigheden:
 • Teambuilding en conflicthantering
 • Decision-making en creativiteit
 • Luisteren, feedback geven en doelen stellen
 • Situationeel leiderschap en onderhandelen
 • Presenteren
Inleiding in:
 • Informatie Management
 • Organisatiestructuur
 • Financieel Management
 • Strategisch Management
 • Marketing Management
 • Verandermanagement
 • Operations Management
 • Innovatiemanagement
 • Human Resource Management
 • Juridische Aspecten van Management

Naast de lesdagen krijgen de deelnemers gedurende het programma diverse leesopdrachten. Het traject wordt afgesloten met een uitgebreide analyse van de eigen organisatie.

Studieduur
 • 35 dagdelen, verspreid over 6 maanden
 • Gemiddeld 2 aaneengesloten dagen per 3 weken
Het programma start op:
 • 2 SEPTEMBER 2021

Onder voorbehoud van wijzigingen
Zodra het maximale aantal deelnemers is bereikt, sluit de open inschrijving.

Tijd

9.30 – 16.30 uur (drie keer een avondprogramma tot 20:00)

Indicatie groepsgrootte

12-18

Studiekosten

EUR 7.950,- (BTW-vrij en inclusief arrangementskosten) bij de prijs zijn de volgende zaken inbegrepen:

 • Lesdagen en studiemateriaal (artikelen en abstracts)
 • Lunches, maaltijden en overige consumpties

Heb je de Leergang Management en Leiderschap goed afgerond, dan geeft dit je direct toegang tot fase twee van onze MBA. Wanneer je direct wilt doorstromen naar de tweede en derde fase krijg je daarvoor in 2020 EUR 2.000,- korting.

Wat maakt jou die succesvolle manager na de Leergang Management en Leiderschap?

Aan de hand van 10 redenen laten onze docenten, medewerkers en studenten zien wat het programma voor jou en jouw organisatie kan betekenen. Elke week lichten we één van deze 10 redenen uit door middel van een vlog, nieuwsbericht, quote, blog of interview.

Marieke van Laar, docent presentatietechnieken bij de Leergang Management en Leiderschap1. Je leert met presentatietechnieken mensen te overtuigen en mee te krijgen met jouw goede ideeën
Marieke van Laar, BSN-docent bij de Leergang Management en Leiderschap. Zij legt in het kort uit hoe presentatietechnieken jou als leider verder helpen om mensen te overtuigen, inspireren en aan te zetten tot actie.
Bekijk haar vlog ‘Waarom presentatietechnieken zo belangrijk zijn bij goed leiderschap’ >

 

Carola Franken, studiebegeleider bij de Leergang Management en Leiderschap2. Je komt in een organisatie terecht waar persoonlijke aandacht voorop staat en je geen nummer bent.
“Ik wil dat studenten steeds met een goed gevoel bij ons de deur uitlopen en weer zin hebben om naar de volgende bijeenkomst te komen,” zegt Carola Franken. Zij is studiebegeleider bij de Leergang Management en Leiderschap en vertelt graag hoe de persoonlijke aandacht tot uiting komt bij onze business school.
Lees het interview met Carola Franken >

 

Anita Moolhuizen programmacoorlichting3. Binnen een half jaar heb je een stevige bedrijfskundige basis.
Anita Moolhuizen, programmavoorlichter van onze MBA opleidingen. Zij vertelt in deze vlog hoe jij je in de Leergang Management en Leiderschap ontwikkelt tot een succesvol manager die binnen een half jaar steviger in zijn/haar schoenen staat.
Bekijk de video met Anita Moolhuizen >

 

Roos-Herman mba4. Je bent een betere gesprekspartner.
Roos Herman, oud student van het Executive MBA programma, vertelt jou graag hoe je na de leergang anders communiceert met collega’s.

“Het is erg fijn om theoretische kennis te hebben op verschillende onderdelen. Het programma is onder andere gericht op verandermanagement. Binnen elke organisatie is dit van toepassing, dus alles wat je leert is ook direct toepasbaar. Ik merk vooral dat mijn blik hierdoor is verruimd doordat ik zaken nu vanuit verschillende perspectieven bekijk. Het heeft mijn communicatie verbeterd naar alle collega’s, waarbij ik de verbinding van zeer groot belang vind. Duidelijke en transparante communicatie is hierbij nodig. Problemen aanpakken op het niveau waar ze horen. Maar misschien nog wel belangrijker om zaken die in de onderstroom aanwezig zijn naar de oppervlakte te brengen. Ik durf alles tegen mijn collega’s te zeggen, maar de leergang heeft mij vooral geholpen om mijn verhaal veel beter te kunnen onderbouwen. Het is fijn om beter te begrijpen hoe processen lopen en waarom bepaalde keuzen worden gemaakt. Wanneer zaken niet goed lopen, ben ik eerder in staat, dan voorheen, om met verbetervoorstellen te komen.”

Carin van Alst5. Je leert je organisatie nog beter kennen.
Carin van Alst, oud student van de Action Learning MBA, blikt terug op hoe zij haar organisatie nog beter leerde kennen. Zij volgde voorafgaand aan de MBA het vroegere Hoger Management Programma, dat nu Leergang Management en Leiderschap heet.

“Na eerst de theorie te hebben behandeld door de beste docenten in een prettige sfeer en de verhalen van mede-cursisten werd de Leergang Management en Leiderschap afgerond met een organisatieanalyse. Met deze bagage kreeg ik tijdens het schrijven het inzicht waar het in de basis niet goed zat in ons bedrijf en konden we hiermee aan de slag.”

Anita Moolhuizen6. De opleiding geeft je toegang tot de tweede fase en het behalen van de geaccrediteerde MBA.
Anita Moolhuizen, programmavoorlichter, vertelt je graag hoe de vrijstelling en doorstroming in elkaar zit als je de eerste fase hebt gevolgd.
Bekijk de video met Anita Moolhuizen >

 

7. Je kijkt kritischer naar je eigen rol binnen je organisatie.
Govan Amin, student van de Action Learning MBA, vertelt hoe de Leergang Management en Leiderschap je leert kritischer naar jezelf te kijken en wat confronterend voor hem was.

‘’Tijdens mijn opleiding heb ik een aantal belangrijke bedrijfskundige vakken mogen volgen. Deze vakken hebben mij samen met de verschillende managementvaardigheden de juiste tools gegeven om mijn interne/externe problemen sneller te herkennen en op te lossen. De vakken hebben mij ook wegwijs gemaakt in het innoveren van bepaalde takken in ons bedrijf. Dit heeft natuurlijk alleen maar positieve effecten op ons bedrijfsvoering gehad. Al met al was het best confronterend om te realiseren dat ik vaak niet de juiste tools heb gebruikt bij het oplossen van bepaalde interne/externe problemen.’’

Dick baak8. Je maakt nieuwe vrienden tijdens interactieve sparringsessies met verschillende perspectieven.
Dick Baak, alumni Executive MBA, blikt terug op wat zijn medestudenten hem hebben gebracht in en na de opleiding.

“In 2003 ben ik via één van onze directeur in contact gebracht met Business School Nederland (BSN). Na een informatiegesprek koos ik als opstap om de algemene managementopleiding (AMP) te gaan doen, hetgeen dat nu de Leergang Management en Leiderschap heet. Ik koos deze weg om dieper kennis te maken met de praktische leermethodiek van BSN waar een mooie koppeling van theorie naar praktijk wordt gemaakt.

De opleiding beviel zo goed dat ik in 2005 met de MBA startte. Mijn groep was behoorlijk divers! Er zaten ZZP-ers bij, ambtenaren en mensen uit het bedrijfsleven. Dat zorgde voor flinke discussies in de centrale sessies over de te behandelen thema’s! Ook binnen de subgroepen werden de verschillende invalshoeken bediscussieerd. Juist dat aspect gaf een extra dimensie aan de opleiding! Door de open discussies werden je eigen gedachten en meningen flink ter discussie gesteld en soms vervangen door nieuwe inzichten.”

9. Je leert hoe je het beste uit jezelf én jouw team kunt halen.
Tijdens de managementvaardigheidstrainingen in deze leergang krijg je inzicht in jouw persoon als manager: Wie ben jij? Wat doe jij? Wat kom je tegen in jouw werk? Het doel is om aan de hand van vragen en oefeningen je aan te sporen tot nadenken over jouw eigen, eventueel toekomstige rol als manager. Zelfkennis en zelfbegrip zijn sleutelwoorden voor iedere effectieve manager en zijn ook belangrijk als jij het beste uit jezelf en jouw team wilt halen.

In de vaardigheidstrainingen staat motivatie centraal. Door een aantal belangrijke motivatietheorieën word je bewust gemaakt van de behoeften en verwachtingen van medewerkers. In feite is motivatie één van de belangrijkste factoren die bepaalt hoe leiding moet worden gegeven aan mensen. Aan de hand van oefeningen krijg je inzicht in jouw eigen gemotiveerdheid.

Tevens krijg je een leiderschapsmodel aangereikt dat niet alleen praktisch toepasbaar is, maar ook de kans op effectief management vergroot. Het model toont aan dat de manier van leidinggeven steeds moet worden aangepast aan de specifieke situatie. Het geeft je een beeld van hoe situatiegericht jezelf leiding geeft of zou geven en hoe jij het liefst leiding geeft. Daarnaast ontvang je tips hoe je een ‘echt’ team kan vormen en leer je welke maatregelen je als een team kan treffen om obstakels te overkomen en alsnog succesvol te zijn.

10. Je weet beter hoe je een verandering kunt realiseren.
In de leergang krijg je een introductie in het vak verandermanagement. We behandelen hierin onder andere de 8 kritische succesfactoren die een verandering doen slagen of falen. Hoe, wanneer en in welke volgorde moet je deze factoren inzetten? Ook besteden we ruim aandacht aan de harde kanten van veranderen, zoals een tijdpad, mijlpalen, senior management commitment en de beschikbaarheid van personeel. Op deze manier weet je beter hoe je een verandering kunt managen en tot stand kunt brengen. ​

Linda Hoksbergen en Anita Moolhuizen studieadviseurs MBA-opleidingen

Linda Hoksbergen & Anita Moolhuizen
Programmavoorlichting
E-mail: studieadvies@bsn.eu
Tel: 0344-579050

Share This