Selecteer een pagina

Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap

Wat biedt de Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap?

Vergroot jouw invloed in het politieke krachtenveld

Macht zien we als een functioneel doel in organisaties. Welk doel dient het? Welke politieke vaardigheden wil en kan jij ontwikkelen om de invloed vanuit jouw plek te vergroten? Wat is jouw eigen strategie, en hoe past deze bij de strategie van de organisatie? Vragen waar je antwoord op vindt in de Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap. Vanuit zowel een theoretische als praktische insteek ga je met jouw vraagstukken aan de slag.

In deze Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap breng je het krachtenveld van jouw organisatie en stakeholders in kaart om inzicht te krijgen in belangen en overtuigingen. De docenten bieden je meerdere blikvelden om vanuit te werken; de systemische kijk op posities en leiderschap, de rol van macht en de zichtbare en onzichtbare spelregels in jouw organisatie.

Na het afronden van de Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap:
 • weet je hoe je naar jouw rol in je organisatie moet kijken vanuit drie vertrekpunten: De Systemische blik, Politieke vaardigheden en het Strategische raamwerk, waarbij je meer zicht krijgt op jouw eigen rol ten aanzien van verschillende vraagstukken van jouw organisatie;
 • heb je vanuit de systemische blik gekeken naar de onderstroom in organisaties;
 • heb je geleerd je eigen plek in het krachtenveld te zien, waardoor je deze plek krachtiger kunt innemen;
 • laat de politieke bril zien hoe je naar jouw organisatie kunt kijken, herken en erken je de belangen en krachten van anderen, maar zeker ook die van jezelf;
 • weet je hoe je op het spel van macht en invloed kunt inspelen en hoe je jouw belangen met deze politieke vaardigheid kunt behartigen;
 • heb je je eigen leiderschapsvraagstukken gedetailleerd kunnen ontrafelen en grip gekregen op de werkelijke vraagstukken in het systeem van de organisatie en hoe je daar in kunt opereren, passend bij je eigen leiderschapsrol en bij jou als professional;
 • biedt het strategische raamwerk perspectief op hoe te bewegen in die dynamiek van verschillende prioriteiten en belangen. Vanuit dat perspectief kun je de visie en ambitie van de organisatie vereenzelvigen met jouw persoonlijke visie;
 • weet je de focus te leggen op jouw toekomstige richting waardoor de stappen voorwaarts overzichtelijk worden, te beginnen met de eerste stap die je morgen kunt zetten.
Aanpak en doel

Deze Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap leert je naar jouw rol in je organisatie te kijken vanuit drie vertrekpunten: De Systemische blik, Politieke vaardigheden en het Strategische raamwerk, waarbij je meer zicht krijgt op jouw rol ten aanzien van verschillende vraagstukken van jouw organisatie. Door naar concrete eigen cases te kijken krijg je naast inzicht ook handelingsperspectief.
De masterclass helpt je bij het ontrafelen van de systeemdynamiek in organisaties en geeft je houvast hoe je vanuit jouw rol invloed kunt uitoefenen. De masterclass is daarmee een waardevolle investering in jezelf én voor de organisatie waar jouw talenten worden ingezet.

De Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap behandelt de volgende onderwerpen:
 • Hardnekkige patronen in organisaties, de onderliggende boodschap
 • Plekken en posities in organisaties, jouw plek verkennen en ten volle nemen
 • Kijken naar je organisatie als een politiek systeem
 • Politieke vaardigheid ontwikkelen, hoe doe je dat?
 • Het belang van de strategische rol in (jouw) organisatie
 • De rol van (jouw) leiderschap in de organisatie
 • Zichtbare en onzichtbare verandervraagstukken in organisaties
Kenmerken van de Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap bij BSN:
 • Praktische aanpak
 • Leren met en van medestudenten uit diverse branches
 • Senior docenten die gepokt en gemazeld zijn in zowel de theorie als de praktijk
 • Maximaal 12 deelnemers per groep om persoonlijke aandacht te waarborgen
Voor wie is de Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap bedoeld?

De masterclass is bedoeld voor (aankomende) directieleden, leidinggevenden, beleidsmedewerkers, interim-managers en adviseurs van organisaties die hun invloed in het politieke krachtenveld willen vergroten.

Je wordt toegelaten tot deze Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap:
 • Wanneer je een HBO-opleiding of hoger hebt afgerond;
 • En daarna minimaal twee jaar relevante werkervaring hebt opgedaan.

Heb je geen HBO-opleiding afgerond, maar ben je al meer dan zes jaar op HBO-niveau werkzaam, dan is deelname ook mogelijk. Enige leidinggevende en/of managementervaring is een vereiste.

Het programma van de Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap bestaat uit vier dagen met steeds een specifiek thema:

.
Dag 1: De zichtbare en onzichtbare spelregels in jouw organisatie op het snijvlak van strategie, richting, leiderschap en gedrag | Sonya Richardson

Als je de organisatie beter kunt lezen en beïnvloeden dankzij de bouwstenen van dag 1 en 2, dan heb je nog te begrijpen vanuit welk strategisch perspectief dat te doen. Dat vraagt om een inhoudelijke rol die aansluit op en toevoegt aan de visie en strategie van de organisatie. Daarin heb je te ontdekken hoe je ontwikkelt en mensen daarin meeneemt. Nog belangijker is hoe jij daar als leider op aansluit en welke onderliggende mindsets en gedragingen jou als professional versterken en belemmeren om die leiderschapsrol te nemen. Met zicht op deze elementen kun je zorgen voor een versnelling van jouw professionele groei.

Dag 2: Systemisch kijken naar de organisatie en jouw rol daarin | Siebke Kaat

We zijn geneigd om in de samenwerking naar de mensen te kijken met wie we interacteren. Hun drijfveren, belangen, en eigenaardigheden. Minstens zo belangrijk is hun plek en positie. De ene plek geeft je vleugels, de andere plek maakt je bijna vleugellam. We kijken op deze dag wat nodig is om krachtige samenwerkingsverbanden te creëren, en wat je vanuit jouw plek kunt doen om daar aan bij te dragen. Je leert je eigen plek vanuit diverse perspectieven te onderzoeken, waardoor je deze met meer kracht en overtuiging in kunt nemen.

Dag 3: De rol van macht in organisaties en jouw politieke vaardigheden | Math de Vaan 

Iedere dag ligt er veel op je werkbordje. Plannen moeten uitgevoerd worden, je agenda staat vol met overleggen en je to-do-list stroomt over. Ondertussen ben je dag in dag uit bezig met het maken van verbindingen met je collega’s en ben je als leidinggevende loyaal aan de Raad van Bestuur, het MT én je team. Je fungeert als de lijm in de organisatie. Op dag 1 van de masterclass laten we je zien hoe helpend het is, als je door een politieke bril naar je organisatie kijkt. We laten je zien wat de waarde is van de informele organisatiewerkelijkheid, hoe je je kunt verhouden tot het spel van macht en invloed en hoe je zelf het spel kunt spelen dat past bij jouw talenten en opvattingen. Je hebt dan ontdekt wat de heilzame werking is van politieke vaardigheid en lenigheid in je werk.

Dag 4: Verdieping en reflectie op basis van de nog aanwezige leerbehoeftes | Sonya Richardson

Deze dag wordt ingevuld naar aanleiding van de inhoud en ontwikkeling van de drie eerdere dagen in relatie tot de leerwensen en leerinzichten die er nog zijn. Wat wil je nog graag onderzocht hebben en heb je nog bepaalde leerbehoeften? Op basis van deze inventarisatie verzorgen de docenten een ‘op maat lesdag’ die eventueel gedeeltelijk online is om tegemoet te kunnen komen aan alle leerwensen.

Lees het interview van de docenten.

Studieduur

4 dagen

Studiedata

Groep 1 (VOL) 

Dag 1: dinsdag 11 oktober 2022, Sonya Richardson
Dag 2: dinsdag 8 november 2022, Siebke Kaat
Dag 3: dinsdag 6 december 2022, Math de Vaan
Dag 4: dinsdag 10 januari 2023, Sonya Richardson

Groep 2

Dag 1: dinsdag 18 april 2023, Math de Vaan
Dag 2: dinsdag 9 mei 2023, Siebke Kaat
Dag 3: dinsdag 30 mei 2023, Sonya Richardson
Dag 4: dinsdag 27 juni 2023, docent nog niet bekend

Zodra het maximale aantal deelnemers is bereikt, sluit de open inschrijving.

Tijd

9.30 – 17.00 uur

Aantal deelnemers

10-12

Studiekosten

De Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap kost € 2.950,- BTW-vrij en inclusief arrangementskosten.
Voor studenten en alumni kost deze € 2.360,-.

Inbegrepen:
 • Lesdagen, studiemateriaal (artikelen en abstracts)
 • Lunches, maaltijden en overige consumpties

Deze Masterclass Strategie, Macht en Leiderschap wordt gegeven door Math de Vaan, Siebke Kaat en Sonya Richardson. Zij zijn senior docenten gepokt en gemazeld in zowel de theorie als de praktijk.

Dr. Math de Vaan

Math studeerde sociologie en culturele antropologie aan de universiteit Leiden. Na zijn studie was hij enige jaren als docent verbonden aan het Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme en Recreatie. Daarna werkte hij als onderzoeker, woordvoerder en in leidinggevende posities bij onder andere de Consumentenbond en Radio Nederland Wereldomroep. Sinds eind jaren negentig werkt hij als extern communicatie- en organisatieadviseur. Zijn ervaringen als leidinggevende in organisaties en als extern adviseur, leidden tot een promotiestudie over de rol van de politieke organisatiedimensie (het spel achter de schermen). Begin 2013 verdedigde hij aan Nyenrode Business Universiteit zijn dissertatie. Voor Math zijn organisaties complexe sociale verbanden, die minder stuurbaar zijn dan veelal gedacht. Hij begeleidt organisaties bij verandervraagstukken in de altijd weerbarstige alledaagse context. Ook helpt hij leidinggevenden en professionals om persoonlijk effectiever te kunnen zijn in de gepolitiseerde sociale dynamiek van iedere dag. Math is geassocieerd partner bij Van de Bunt Adviseurs en is als gastlector en research fellow verbonden aan Nyenrode Business Universiteit.

Sonya Richardson

Sonya studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Na een aantal jaar als financieel journalist voor landelijke dagbladen is Sonya organisatieadviseur geworden, in eerste instantie bij McKinsey & Company en – na een korte uitstap in de corporate wereld – als partner bij Spark for Growth. Vanuit die hoedanigheid heeft zij vele leiderschapsprogramma’s ontwikkeld en gegeven voor uiteenlopende organisaties, binnen zakelijke dienstverlening en bij academische instellingen (bijv. Nyenrode, Universiteit Utrecht). Sonya heeft uitgebreide ervaring in het begeleiden van organisaties, leiderschap en teams en is daarnaast executive coach voor professionals. Zij typeert zich met haar strategische focus en ‘hands-on’ mentaliteit, gericht op concrete en werkbare toepassingen. In veranderingsprocessen zoekt ze naar de energie voor groei en daagt graag uit tot continue verbetering op een onderzoekende, energieke en positieve manier. Met deze open mind voor groei inspireert zij mensen zich moedig op te stellen en zich met vastberadenheid te bewegen naar een gezamenlijk doel.

Siebke Kaat

Siebke is afgestudeerd in de Sociale en Organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij heeft bij verschillende organisaties de rol van intern adviseur en teamcoach vervuld (o.a. KPN, NCR, NS), en maakte tussendoor de stap naar een managementfunctie (directeur van de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde Arnhem). Vervolgens startte zij in 2001 samen met enkele collega’s met Pragmavision BV, waar zij de rollen van projectleider, docent/trainer, (team-)coach en adviseur met veel plezier tot op de dag van vandaag afwisselt. Zij heeft zich gespecialiseerd in het werken met de onderstroom van organisaties; wat maakt dat patronen los van de mensen blijven bestaan, en hoe kun je werken aan ‘vitale’, dat wil zeggen flexibele èn solide, sociale systemen. Vaak wordt zij gevraagd bij taaie, ingesleten patronen in organisaties of teams. Patronen waar ieder vanaf wil, maar die aan de goede wil en intenties lijken te ontsnappen. Zij schreef het boek ‘Systemisch Adviseren, de organisatie als levend systeem’ samen met Anton de Kroon. Vanuit Systemisch Advies verzorgt Siebke de opleiding ‘Systemische Interventies in de Praktijk’. Ook is zij aan verschillende leergangen van opleidingsinstituten verbonden als gastdocent.

Linda Hoksbergen en Anita Moolhuizen studieadviseurs MBA-opleidingen

Linda Hoksbergen & Anita Moolhuizen
Programmavoorlichting
E-mail: studieadvies@bsn.eu
Tel: 0344-579050

Share This