Selecteer een pagina

Action Learning MBA

Springest opleidersscore: 9,2

Wat biedt deze MBA van Business School Nederland?

Nieuwe kennis direct praktisch toepasbaar op jouw organisatie!

De Action Learning MBA is een breed opgezette MBA-opleiding. Je verdiept je in alle managementgebieden van jouw organisatie en legt een stevige basis om je verder te ontwikkelen in een managementfunctie. Je past hierbij theoretische kennis direct toe in jouw situatie, dé unieke combinatie van praktijkgerichtheid en maatwerk coaching. Samen met andere professionals van verschillende managementniveaus en diverse branches leer je anders naar de wereld kijken en leidinggeven. Niet alleen jij groeit als manager, ook de mensen om je heen groeien mee. Kortom: een praktijkgerichte MBA met impact.

Van de jonge managers kiest 70% voor dit programma.

Je wilt een grote stap vooruit zetten als talentvolle ambitieuze manager of professional en daar hoort ook persoonlijke ontwikkeling bij. Je handelt nu vaak op gevoel. Dat gaat je best goed af! Toch zoek je naar meer theoretische onderbouwing bij de keuzes die je maakt en een bredere blik op bedrijfskunde. Ook wil je een nog betere gesprekspartner zijn voor collega’s en andere stakeholders, zodat je ze meekrijgt in veranderingen. Tijd om te starten met de Action Learning MBA!

De Action Learning MBA in het kort

In 2,5 jaar verdiep jij je in zeven management hoofdvakken op het gebied van informatie, financiën, strategie, marketing, operations, human resource en internationale samenwerking. Je leert jezelf als leider kennen tijdens diepgaande bijeenkomsten in managementvaardigheden en Verandermanagement. Daarnaast ga je aan de slag met Action Learning Projecten. Je werkt hierbij samen met andere ambitieuze managers en professionals van verschillende managementniveaus en diverse branches aan eigen organisatievraagstukken. Deze manier van leren helpt je bij het ontwerpen van innovatieve, haalbare en impactvolle actiegerichte strategieën om complexe en urgente problemen op te lossen en kansen aan te pakken.

Wat levert het je op?
 • Een geaccrediteerd MBA-diploma door ACBSP en NVAO
 • Versterking van jouw netwerk door o.a. een intensieve band met je medestudenten en praktijkdocenten uit verschillende branches
 • Direct resultaat in de eigen praktijk (een hoge ROI)
 • Nieuwe en verbeterde persoonlijke leiderschapsvaardigheden
 • Kennis en hands-on vaardigheden om bestaande en toekomstige organisatorische en persoonlijke uitdagingen aan te gaan
 • Een duidelijke visie op de veranderende toekomst van het bedrijfsleven en jouw rol daarin
 • Vergroting van het eigen probleemoplossend vermogen en dat van anderen
 • Managen van veranderingen: innovaties en verbeteringen in de digital age
 • Implementatie van vernieuwingen
Kenmerken van de Action Learning MBA (croho nummer 70053) bij BSN
 • Nederlandstalig
 • Unieke Action Learning leermethode
 • Werken aan échte vraagstukken binnen jouw eigen organisatie
 • Doordat je projecten in jouw eigen organisatie uitvoert, valt 40% van de studiebelasting samen met je werkagenda; netto studielast van 10 à 15 uur per week
 • Maximaal 20 deelnemers per groep, 4-6 deelnemers per subset
 • Action Learning coachingsessies in kleine groepen
 • Parttime studeren: slechts 2 aaneengesloten bijeenkomsten per maand
 • Speciaal ontworpen voor managers en professionals van verschillende managementniveaus
Waarom kies je voor BSN?

Business School Nederland (BSN) is één van de oudste business schools in Nederland en één van de eersten die de MBA in Nederland introduceerden. Samen met onze ervaren coaches en vakspecialistische praktijkdocenten uit verschillende branches verzorgen we al meer dan 30 jaar actief MBA-opleidingen. We zijn een trotse pionier in het toepassen van Action Learning in onze MBA-opleidingen. BSN-studenten voerden duizenden Action Learning Projecten uit die een directe positieve impact op hun organisaties hadden en een return on investment voor hun bedrijven realiseerden. Daarnaast hebben we een dynamisch en wereldwijd alumninetwerk. Elk jaar verwelkomen we ongeveer 500 studenten in Europa, Azië en Afrika voor de BSN multi-geaccrediteerde (Executive) MBA’s in de Nederlandse, Engelse en Chinese taal. De bijna 10.000 BSN-alumni zijn verspreid over 60+ landen.

Wat zijn de toelatingseisen van de Action Learning MBA?

Je bent toelaatbaar tot deze MBA-opleiding als je voldoet aan de volgende toelatingseisen:

 • Een afgeronde master of hbo;
 • Minimaal 2 jaar relevante werkervaring;
 • Of ter compensatie minimaal 7 jaar aantoonbare werkervaring op minimaal hbo-niveau;
 • Medewerking werkgever.
Toestemming werkgever voor uitvoeren projecten

Naast deze toelatingseisen is het belangrijk dat jij de mogelijkheid hebt om projecten en onderzoek uit te voeren in je eigen en/of een andere organisatie en dus toestemming hebt van je werkgever/opdrachtgever. Mocht je geen organisatie hebben waar jij jouw projecten kunt uitvoeren dan hebben wij een (inter)nationaal Alumninetwerk, waaronder de alumnivereniging Tractus. Veel van deze alumni bieden onze studenten de mogelijkheid om projecten bij hen uit te voeren. Voor meer informatie neem contact op met onze studieadviseurs.

Vrijstelling voor de introductiefase

Je komt in aanmerking voor een vrijstelling voor de gehele introductiefase (Leergang Management en Leiderschap) van de Action Learning MBA wanneer je de afgelopen 7 jaar een bedrijfskundige vooropleiding of leergang op bachelor niveau hebt gehaald die flink overlapt. Denk hierbij aan een post-hbo Bedrijfskunde of een aanverwante managementtraining. Wil je weten of dit voor jou van toepassing is, neem dan contact op met onze studieadviseurs.

Talentvolle ambitieuze managers en professionals gezocht

We zijn voor de Action Learning MBA op zoek naar talentvolle ambitieuze managers en professionals die impactvol leiderschap willen bedrijven, hun effectiviteit willen versterken en hun eigen onderscheidend vermogen willen vergroten. Je bent bijvoorbeeld een beginnend manager, adviseur of projectleider en wilt een stap verder zetten in je carrière. Je wilt doorgroeien van vakspecialist naar een general manager, je continu persoonlijk blijven ontwikkelen en bouwen aan een theoretisch fundament. Daarnaast ambieer je een betere gesprekspartner te zijn in directie of managementteam en kennis op te doen van nieuwe concepten en inzichten in managen en organiseren.

Adviesgesprek

Voordat jij je inschrijft voor de Action Learning MBA, nodigt één van onze studieadviseurs je graag uit voor een persoonlijk adviesgesprek. Je krijgt een uitgebreide toelichting over het programma en hebt de mogelijkheid al je vragen te stellen. Daarnaast kijkt zij samen met jou of deze MBA-opleiding aansluit bij je werk, ambities en curriculum en of je in aanmerking komt voor vrijstellingen. Na het gesprek begeleidt ze je graag bij het inschrijfproces en bij het vinden van een passende financiering van jouw studie.

Hoe ziet de Action Learning MBA eruit?

In totaal duurt deze MBA-opleiding 28 maanden. In deze periode kom je eens per maand twee aaneengesloten dagen naar Buren. Samen met andere talentvolle ambitieuze managers en professionals van verschillende managementniveaus en diverse branches heb je klassikale en interactieve bijeenkomsten. Daarnaast heb je Action Learning coachingsessies met een kleine groep (subset) en werk je daarbij aan Action Learning Projecten en opdrachten die direct zijn gekoppeld aan je eigen organisatievraagstukken. Aan het einde van de MBA-opleiding los je een strategisch vraagstuk op als afstudeerproject.

Deze MBA-opleiding is opgebouwd uit drie fasen: de introductiefase, de verdiepingsfase en de afstudeerfase:

Fase 1: Introductiefase (6 maanden)

De introductiefase noemen wij de Leergang Management en Leiderschap. Het programma van 35 dagdelen is verspreid over 6 maanden. In deze eerste fase van de Action Learning MBA krijg je instrumenten en vaardigheden om beter te studeren en onderzoek te doen, je persoonlijk leiderschap te verbeteren en goede (probleem) analyses te kunnen maken. Naast de bijeenkomsten heb je gedurende het programma diverse leesopdrachten. Het traject sluit je af met een uitgebreide analyse van de eigen organisatie.

Deze fase bevat de volgende onderwerpen:

Managementvaardigheden:

 • Teambuilding en conflicthantering
 • Decision-making en creativiteit
 • Luisteren, feedback geven en doelen stellen
 • Situationeel leiderschap en onderhandelen
 • Presenteren

Inleiding in:

 • Informatie Management
 • Organisatiestructuur
 • Financieel Management
 • Strategisch Management
 • Marketing Management
 • Verandermanagement
 • Operations Management
 • Innovatiemanagement
 • Human Resource Management
 • Juridische Aspecten van Management
Fase 2: Verdiepingsfase (16 maanden)

Tijdens deze fase verdiep jij je in zeven hoofdvakken (core courses) van de MBA-opleiding waarin je getoetst wordt aan de hand van vragen die je beantwoordt voor de eigen organisatie (Q&A’s). Je krijgt Action Learning Fundamentals, en Research Methodologie en doet een Action Learning Literatuuronderzoek. Je krijgt hierbij ondersteuning van docenten op het gebied van Research Methodologie en leiderschap. Deze lessen vormen de basis om je Action Learning Projecten (ALP’en) goed uit te voeren. Dit zijn projecten waar je de theorie uit de lessen direct vertaalt naar je eigen praktijk met échte complexe en urgente organisatievraagstukken. Hiervan zijn de meeste individuele projecten en één is een groepsopdracht, waarbij je een internationaal vraagstuk oplost.

Action Learning, samen leren en ontwikkelen

Tijdens je projecten werk je intensief samen met een kleine groep medestudenten, je subset. Deze bestaat uit 4 – 6 talentvolle ambitieuze managers en professionals van verschillende managementniveaus en diverse branches. Je gaat samen intensief aan de slag met Action Learning coachingsessies onder begeleiding van een Action Learning coach. Je leert elkaar de juiste open vragen te stellen die gekoppeld zijn aan ieders organisatievraagstukken. Je komt samen tot de kern van het probleem, leert reflecterend te luisteren en stapt uit je comfortzone. Met als eindresultaat nieuwe inzichten en innovatieve, haalbare en impactvolle actiegerichte strategische oplossingen.

Voor meer informatie over de leermethode bekijk de Action Learning Verhalen.

Deze fase bestaat uit:

 • Action Learning Fundamentals
 • Research Methodologie 1
 • SmartReading*
 • Operations Management
 • Strategisch Management
 • Human Resource Management
 • Financieel Management
 • Marketing Management
 • Informatie Management
 • Internationaal Management
 • Werken aan 3 Action Learning projecten waarvan 2 in eigen organisatie en 1 (groepsopdracht) in internationaal verband
 • Themadagen met nieuwste trends binnen management
 • Chinareis (Optioneel)

* SmartReading: In het begin van de opleiding volg je de training SmartReading. In drie dagen leer je op een geheel andere manier kennis uit (studie)boeken tot je te nemen. De training heeft als resultaat dat je in staat bent aanzienlijk sneller te lezen en tegelijkertijd meer te onthouden. Het effect is vanaf de eerste trainingsdag aantoonbaar.

Fase 3: Afstudeerfase 3 (6 maanden)

In deze fase van de Action Learning MBA ga je aan de slag met jouw Action Learning afstudeerproject, de dissertation. Je lost hierbij een strategisch vraagstuk op voor jouw eigen organisatie. Een fase waarin jij laat zien hoe je alle bedrijfskundige aspecten met elkaar verbindt en je persoonlijk strategisch leiderschap toont. Je krijgt hierbij individuele begeleiding en coaching. Aan het eind maak je een zelfreflectie op leerervaringen en leiderschapsvaardigheden en verdedig je jouw dissertation, de Viva Voce genoemd.

Deze derde fase ga je aan de slag met:

 • Dissertation: werken aan een strategisch Action Learning afstudeerproject voor je eigen organisatie, of eventueel voor een andere organisatie
 • Research Methodologie 2
 • Evaluatie Management Leerervaringen
 • Viva Voce: mondelinge verdediging van je dissertation
Studiebijeenkomsten tijdens de Action Learning MBA
 • Tijdens de introductiefase heb je 2 dagen per maand bijeenkomsten, voornamelijk op donderdag en vrijdag.
 • In de verdiepingsfase heb je 2 dagen per maand bijeenkomsten – voornamelijk op vrijdag en zaterdag – en 21 coachingsessies (2 tot 3 uur per sessie).
Startdata

De Action Learning MBA start twee keer per jaar, namelijk in februari en september.
De introductiefase start met de Leergang Management en Leiderschap. Bij vrijstelling van de introductiefase, start je met de verdiepingsfase. Eerstvolgende startmomenten:

Februari 2023

 • Start introductiefase (1e fase): 23 februari
 • Start verdiepingsfase (2e fase, bij vrijstelling 1e fase): 17 februari

Zodra het maximale aantal deelnemers is bereikt, sluit de open inschrijving.

Investering

Voor de gehele Action Learning MBA betaal je € 32.900,- (BTW vrij). Heb je vrijstelling voor de 1e fase? Dan betaal je voor de 2e en 3e fase € 26.950,- (BTW vrij). Bij de prijs zijn de volgende zaken inbegrepen:

 • Lesdagen, boeken, studiemateriaal (artikelen en abstracts)
 • Lunches, maaltijden en overige consumpties
 • Coaching, in kleine groepen
 • Project- en scriptiebegeleiding

Optioneel: studiereis naar China ad € 3.500,-

Lees meer over financieringsmogelijkheden van de Action Learning MBA

“We verspillen met z’n allen miljarden door oplossingen te verzinnen voor de verkeerde problemen”
“Mijn belangrijkste drijfveer voor het doen van een MBA was mijn behoefte aan persoonlijke groei. Ik zocht (en vond) de theoretische verdieping die ik nodig had om steviger in mijn schoenen te staan en te groeien in mijn rol als manager. Dit resulteerde onder andere in het opstellen van een gezamenlijke visie binnen KLM, die tot op de dag van vandaag als kapstok geldt voor alles wat we doen.”

Erwin Briene MBA

Duty Manager Operations bij KLM, LinkedIn-profiel

Linda Hoksbergen en Anita Moolhuizen studieadviseurs MBA-opleidingen

Linda Hoksbergen & Anita Moolhuizen
Programmavoorlichting
E-mail: studieadvies@bsn.eu
Tel: 0344-579050

Share This