Selecteer een pagina
Robert Koolen is Directeur Strategie & Beleid bij Heijmans. Robert behaalde in 2006 zijn Executive MBA bij Business School Nederland (BSN) en is sinds 2017 bestuurslid van onze alumnivereniging Tractus. Wij spraken Robert over zijn MBA-opleiding en zijn betrokkenheid bij Tractus.

<img class="alignleft wp-image-15943 size-full" title="BSN Alumnus Drs. Robert Koolen MBA, Directeur Strategie &amp; Beleid bij Heijmans" src="https://bsn.nl/wp-content/uploads/2020/08/BSN-Alumnus-Drs-Robert-Koolen-MBA.jpg" alt="BSN Alumnus Drs. Robert Koolen MBA, Directeur Strategie &amp; Beleid bij Heijmans" width="350" height="350" />Wat was voor jou de overweging om een MBA-opleiding te gaan doen?

Ik heb natuurwetenschappelijke milieukunde gestudeerd op Master niveau en ik ben vrij snel daarna gaan werken als organisatie adviseur. Dat matchte niet goed, het was voor mijn geloofwaardigheid niet handig. Met name bij een eerste ontmoeting had ik daar soms last van.

Ben je toen direct een MBA gaan doen?

Nee als tussenstap heb ik toen gekozen voor een Post HBO Bedrijfskunde. Daarna ben ik bij BSN gestart met de Executive MBA.

Waarom heb je toen gekozen voor BSN?

Er waren allerlei praktische redenen. Het beviel me bijvoorbeeld goed dat er twee dagen per maand les gegeven werd. Dat was goed te combineren met mijn interim management klussen voor Arbo Unie. In het laatste jaar van mijn studie ben ik overgestapt naar Heijmans als Manager Strategie. Locatie was ook een pluspunt aangezien ik in Zuidoost Nederland woon. Maar belangrijkste pluspunt was het feit dat ik de kans kreeg om met echte vraagstukken van mijn werkgever aan de slag te gaan. Dit heeft ook zeker geholpen om goedkeuring van mijn werkgever te krijgen.

Wat voor vraagstukken heb je opgepakt?

Mijn afstudeeronderzoek ging bijvoorbeeld over het verhogen van de productiviteit in kennisintensieve organisaties. Betrokkenheid en motivatie zijn daarbij belangrijke factoren. Ik heb een model ontworpen waarmee je in kaart brengt op met name team en afdelingsniveau hoe het gesteld is met de aanwezigheid (verzuim), inzetbaarheid (heeft iedereen de juiste competenties) en de gemotiveerdheid (betrokkenheid en tevredenheid). De meting is vervolgens gedaan bij verschillende onderdelen van Arbo Unie, om zo in kaart te brengen wat de stand van zaken is. En dan hebben we met name gekeken wat we konden leren van de afdelingen die het op bepaalde punten heel goed deden. Hoe komt het dat locatie X zo’n laag verzuim heeft, of locatie Y zo’n hoge betrokkenheid?

Je bent in het laatste gedeelte overgestapt naar Heijmans, heb je daar ook iets aan deze kennis?

Toevallig is het nu binnen Heijmans actueler dan ooit. Heijmans is bezig met een vitaliteitsprogramma. Ik merk dat ik nu regelmatig punten aandraag die ik geleerd heb tijdens mijn studie en afstuderen.

Wat zijn de belangrijkste dingen die je geleerd hebt tijdens de Executive MBA-opleiding?

Zeker de Action Learning methodologie. Niet bang zijn om vragen te stellen en door te vragen. Eerst tot de kern van een vraagstuk komen, voordat je het verkeerde probleem gaat oplossen. Eerst divergeren en dan pas convergeren. Ik vond het ook prettig dat ik gedwongen werd in de literatuur te duiken. In het verleden deed ik te veel alleen maar op gevoel en ervaring.

En wat heeft de opleiding je verder gebracht?

Ik had een enorme honger naar kennis. Het was dus heerlijk om die honger (tijdelijk) te stillen. Daarnaast heeft het papiertje me ook erkenning gebracht die ik zocht. Mijn werk en mijn opleiding passen nu logischer bij elkaar.

Je bent bestuurslid van Tractus onze alumnivereniging. Waarom heb je daarvoor gekozen?

Ik heb zelf een hele mooie ervaring gehad bij BSN en ik gun dat ook andere mensen. Het heeft me veel gebracht, dus ik draag BSN een warm hart toe en daarom wil ik graag iets terug doen. En daarnaast brengt het Tractus-lidmaatschap mij ook veel. Het biedt een mooi netwerk en een mooie manier om mijn kennis op peil te houden. En vooral de bedrijfsbezoeken zijn heel inspirerend. Tijdens zo’n bezoek heb ik vaak mooie gesprekken met interessante mensen vanuit verschillende branches. Dit zijn zeer inspirerende gesprekken, het gaat vaak ook over bepaalde modellen en technieken, altijd in de concrete context van de organisatie waar we die dag op bezoek zijn.

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This