Selecteer een pagina

Het is misschien niet direct Action Learning zoals wij het bij de Business School Nederland leren aan de studenten, maar het is wel learning by doing. En de leercultuur bij stand-up comedy, daar kunnen we in de corporate wereld nog veel van leren.

Maartje Mikx, Marketing en Sales Manager bij Business School NederlandAction Learning: Leren, falen, reflecteren , succes, en stand-up comedy

Sinds een jaar doe ik aan stand-up comedy. Ik heb braaf een cursus gedaan en op de laatste avond mochten we optreden voor vrienden en familie. En het was heerlijk! Het lieve publiek was aandachtig en heeft lekker hard om mij en mijn medecursusgenoten gelachen. Ik dacht dit kan ik! Ik ga vaker optreden! Dat schijnen veel mensen na zo’n cursus te denken…. Via een Facebook groep kun je je aanmelden voor open mic avonden op de meest bijzondere uithoeken van Nederland. En als je maar vaak genoeg reageert en vooral ook snel genoeg, dan word je uitgenodigd. En dan sta je opeens in Elst, Doetinchem, Sittard of Hengelo. De ene keer speelde ik de zaal plat, net zo vaak ging ik af als een gieter. Oh… en dat is zwaar en confronterend hoor.

Wat kunnen we leren?

In de stand-up comedy wereld is het normaal dat je thuis je grappen schrijft en dat je die vervolgens voor publiek gaat uitproberen. Het is normaal dat je van tevoren niet precies weet welke grappen wel en niet gaan werken. Je doet je nieuwe materiaal en dan wordt er hard gelachen. Hoera! Of gewoon niet…. Oorverdovende stilte. En dan ga je dood….. En de grap is, dat geldt zowel voor nieuwe spelers als ervaren spelers…

De meest beroemde comedians vertellen over de keren dat ze op het podium op hun bek gingen. En niet een keer nee wel tig keer. Het is bekend dat voordat er een Netflix special met een comedian wordt opgenomen dat hij of zij die show al 100 keer gespeeld heeft. En elke avond weer een beetje aan de tekst en de performance werkt. En dat noemen ze onderling natuurlijk geen Action Learning, dat noemen ze gewoon vallen en weer opstaan.

Die ruimte om te mogen experimenteren, om het nog niet gelijk te hoeven weten, om dingen uit te mogen proberen. Die ruimte weerhoudt comedians niet van het zwarte gat na een slecht optreden, maar het zorgt er wel voor dat ze zichzelf de volgende dag weer afstoffen en hop de arena weer in stappen en er weer voor gaan. Er is een cultuur dat de comedians hun optreden altijd opnemen en altijd terugkijken, altijd reflecteren. Altijd bezig zijn hoe het beter kan en blij zijn met de dingen die goed gingen.

En dat is voor mij persoonlijk Action Learning.

Geschreven door Maartje Mikx, Marketing en Sales Manager bij Business School Nederland

Lees ook: De kracht van kwetsbaarheid bij Action Learning

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This