Selecteer een pagina

Edwin van Hest MBA: ‘Als sollicitant heb je een enorme streep voor als je studeert. Het laat zien dat je niet blijft hangen in de werkloze situatie, maar actie onderneemt’

BSN Alumnus Edwin van Hest MBAEdwin van Hest (50) uit Tilburg is verantwoordelijk voor de financiële administratie bij een middelgrote gemeente in Nederland. Om zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, besloot hij eind 2012 te starten met zijn MBA bij Business School Nederland. Een slimme zet: in 2013 werd hij vanwege een reorganisatie ontslagen. Precies een jaar nadat hij zijn MBA-diploma ondertekend had, tekende hij een ander contract: dat van zijn droombaan. Docent Corné van Hest zei tegen mij: ‘Studeren mag best pijn doen’. Dit is een waardevolle uitspraak, waar ik hem nog steeds dankbaar voor ben.”

1. Wat was voor jou de belangrijkste drijfveer om een MBA te doen?
“Mijn belangrijkste reden was om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Toen ik begon met de MBA was mij al duidelijk dat er in mijn organisatie voor mij geen plaats meer was. Toen ik het jaar erop daadwerkelijk ontslagen werd, was ik 47 jaar. Ik wist dat ik mijn toegevoegde waarde moest uitbreiden om mijn kansen op een nieuwe baan te vergroten.”

2. Met de MBA wilde je dus je persoonlijke waarde vergroten?
“Ik ontdekte dat er veel werkloze financiële mensen op zoek waren naar een baan. Ik wilde mezelf onderscheiden door mijn financiële achtergrond te combineren met een bedrijfseconomische achtergrond. Het feit dat ik cijfers kan vertalen naar organisatiedoelen en -strategieën en het geheel vervolgens naar begrijpelijke directietaal kan vertalen, heeft me over de streep getrokken.”

3. Met het gewenste resultaat?
“Absoluut! Het afronden van mijn opleiding – in de zomer van 2014 – heeft zeker geholpen bij het vinden van een nieuwe baan. In juni 2015 vond ik mijn droombaan: Teamcoördinator Boekhouding & Informatie bij Gemeente Nissewaard. Een team van in totaal 18 fte. Werken met mensen in een omgeving die behoorlijk aan het veranderen is, is een mooie uitdaging.”

4. Hoe heb je het ervaren om als werkloos persoon de MBA te doen?
“Action Learning is lastig als je geen baan hebt. Vanuit BSN kreeg ik een tip om vrijwilligerswerk te gaan doen. Hierdoor had ik de mogelijkheid om mijn verplichte ALP’en te kunnen doen. Mijn dissertation is mijn visitekaartje geworden bij mijn sollicitaties. Door mijn veldonderzoek kwam ik in contact met verschillende bestuurders en directeuren van bedrijven: een ontspannen manier om mijn netwerk enorm te laten groeien. Het voordeel was dat ik buiten reguliere sollicitaties de kans kreeg mezelf te presenteren bij bestuurders en directeuren.”

5. Was het lastig praktijksituaties in te zetten die ‘op de werkvloer’ spelen terwijl er op dat moment voor jou niet echt sprake was van een werkvloer?
“Toen ik in mijn intakegesprek bij BSN aangaf dat ik werkloos dreigde te worden, kreeg ik meteen het advies te overwegen om vrijwilligerswerk te doen. Daardoor heb ik nooit een achterstand opgelopen bij het maken van mijn ALP’en, integendeel: ik had zelfs het voordeel voor te lopen. Daardoor heb ik een korte tijd mijn MBA kunnen afronden.”

6. Wat was specifiek de reden om voor de Action Learning MBA te kiezen?
“De beslissing was tweeledig. Het eerste aspect was het prijsverschil tussen Action Learning en een meer traditionele MBA. Het andere aspect was de mogelijkheid de praktijk te combineren met theorie. Vanuit de praktijksituatie is het leuk snel de werking van je ALP terug te kunnen zien in een organisatie. Het geeft een enorme motivatie te zien dat je project wordt uitgevoerd én succesvol is.”

7. Bleef je tijdens de MBA solliciteren en zoeken naar een nieuwe baan?
“Ja, tijdens het studeren ben ik blijven solliciteren. Als sollicitant heb je een enorme streep voor als je aangeeft te studeren: het laat zien dat je niet blijft hangen in de werkloze situatie, maar actie onderneemt. De uitstraling en indruk die je achterlaat is dat je toegevoegde waarde voor ondernemingen afdwingt. Bezig zijn met het succesvol maken van je eigen toekomst werkt bij sollicitaties altijd positief.”

8. Dus je MBA heeft een zeer positieve rol gespeeld in je sollicitatie(proces)?
“Het afronden van mijn MBA heeft zonder meer een positieve bijdrage geleverd bij het vinden van een nieuwe baan. De wereld om ons heen is behoorlijk aan het veranderen. Mee veranderen door meer theoretische achtergrond te krijgen staat gelijk aan mee veranderen naar een nieuwe economie. Hierdoor heb ik mezelf kunnen onderscheiden ten opzichte van andere sollicitanten. De nieuwe economie vraagt naar medewerkers die willen blijven leren, daardoor kun je inspelen op de veranderde behoefte van organisaties.”

9. Wat heb je verder aan de MBA te danken?
“Het belangrijkste en pijnlijkste wat ik heb geleerd is dat ik mijzelf beter heb leren kennen. Door de vele interventies word je bewust van de impact van je eigen handelen. Daarnaast wordt je eigen wereld groter en overzichtelijker. Het vakgebied interpersoonlijke vaardigheden is het mooiste vakgebied dat er is.”

10. Zou je mensen in een werkloze situatie aanraden een MBA te doen?
“Als je de gelegenheid hebt om een opleiding MBA te kunnen doen is mijn tip: DOEN. Het vergroot je arbeidswaarde enorm. De opleiding biedt nieuwe inzichten en je gaat de wereld door een andere bril bekijken. Mijn MBA-opleiding heeft me een enorme energie gegeven om me verder te blijven ontwikkelen. In 2015 ben ik gestart met mijn promotietraject. Docent Corné van Hest (vakgebied Human Resource Management) zei tegen mij: ‘Studeren mag best pijn doen’. Dit is een waardevolle uitspraak, waar ik hem nog steeds dankbaar voor ben.”

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This