Selecteer een pagina

Kiezen wanneer en hoe je een MBA-opleiding wilt doen, is een grote beslissing, en soms kan het ook een risicovolle beslissing zijn. Je moet met veel factoren rekening houden en dit kan voor enige onrust zorgen. Business School Nederland (BSN) zit al meer dan 30 jaar in de MBA-branche, dus we weten waar je op moet letten om een juiste beslissing te kunnen nemen voor een opleiding.

1. Welke aanbieder voor een MBA-opleiding moet ik kiezen?

Dit is de eerste en misschien wel de belangrijkste vraag. De aanbieder die je kiest om je MBA-opleiding te volgen, kan ofwel betekenen dat je een geaccrediteerd diploma en een kwaliteitservaring krijgt, of dat je aan het einde van al je inspanningen vastloopt in een frustrerende ervaring met een ondermaatse graad.

Zorg ervoor dat je controleert of het door jou gekozen opleidingsinstituut geaccrediteerd is bij accreditatieinstellingen en controleer hun claims. Een accreditatie is moeilijk te krijgen en bewijst normaalgesproken dat het instituut voldoet aan internationaal of regionaal aanvaarde normen. Accreditatiebewijs is een manier om slechte scholen en oplichting te voorkomen.

Onafhankelijke beoordelingen van studenten en alumni kunnen je ook goede tips geven over of een instituut je tijd en geld waard is of niet.

2. Naar wat voor soort MBA-opleiding kijk ik?

Uitvoerende en praktische versus wetenschappelijke en case studies.

Het is niet genoeg om alleen een MBA te doen om een MBA te doen. Het is belangrijk dat de opleiding daadwerkelijk iets toevoegt en waardevol voor je is. Helpt het in je carrière? Geeft het je vaardigheden die je kan blijven gebruiken voor nu en in de toekomst of laat je die vaardigheden achter als ze niet meer relevant worden? Casestudies en studieboeken zijn goed, maar soms kunnen deze niet meten met ervaringen uit de echte wereld. Daarom is het mooi als je theorie direct kan koppelen aan je eigen praktijk om het meetbaar te maken.

3. Hoeveel tijd heb ik voor een MBA-opleiding?

Bedenk voor jezelf of je een fulltime of deeltijd opleiding wilt volgen. Wil jij je volledig op studeren focussen en zet je daar je carrière voor op een laag pitje of wil je het juist combineren met je werk? En hoeveel tijd wil en kan je voor je studie reserveren? Krijg jij de ruimte en tijd van je werkgever om een opleiding te volgen of moet het volledig in je eigen tijd? Deze vragen zijn belangrijk jezelf te stellen om een bewuste keuze te maken voor een fulltime, deeltijd of online MBA-opleiding. De MBA-opleidingen van Business School Nederland zijn ingericht voor beginnende en senior managers die de studie graag willen combineren met hun werk en deze zelfs integreren met hun uitdagingen op de werkvloer. Hierdoor hoef je jouw carrière niet on hold te zetten, en haal je direct rendement uit je MBA voor je huidige functie en organisatie.

Wanneer je graag je opleiding wilt combineren met je werk is het van belang om je werkgever goed te betrekken bij je keuze. Een werkgever die betrokken wordt bij het proces, is doorgaans zeer enthousiast en daardoor faciliterend. Hoe mooi is het als je werkgever je keuze volledig ondersteunt en jou de tijd en ruimte geeft om je studie, werk en privéleven goed te combineren.

4. Hoeveel moet ik betalen voor mijn studie?

Dit is een andere belangrijke vraag, aangezien een MBA een hoge investering vraagt in tijd en in geld. Ons advies hier is om verder te kijken dan de initiële kosten en te kijken of je een hoog rendement op jouw investering behaalt. Je kunt een beeld krijgen van het rendement op jouw investering door te luisteren naar ervaringen van alumni of door met huidige studenten te praten. Ontdek zelf of de waarde die je de komende jaren of decennia krijgt, op korte termijn groter zijn dan de kosten van jouw studie.

Ga je jouw MBA-opleiding zelf financieren? DUO biedt je hiervoor tot je 56e jaar een financiële steun in de rug met het Levenlanglerenkrediet. Je kunt per jaar een maximum van EUR 10.715,- lenen. Ook zijn je studiekosten tot en met 2021 nog aftrekbaar bij de belastingdienst. Je leest er alles over op onze pagina ‘Waar haal ik het geld vandaan?’.

5. Waarom kijk ik naar het doen van een MBA-opleiding?

Hierin moet je heel eerlijk naar jezelf zijn. Doe je een MBA om je carrière vooruit te helpen? Is er een bepaalde vaardigheid die je hoopt te verwerven? Wil jij je persoonlijk verder ontwikkelen? Zoek je naar uitbreiding van je netwerk? Wil je sparren met mensen uit verschillende branches om je inzichten te verrijken? Of verlang je naar prestige en de erkenning die wordt geboden aan het kleine aantal MBA-afgestudeerden in de wereld?

Wat je reden ook is, ben hier duidelijk over in de gesprekken met de verschillende opleidingsinstituten. Vertel ze wat je hoopt te krijgen van de MBA-opleiding en vraag hoe ze van plan zijn hun claims waar te maken.

Hopelijk heeft dit je geholpen je gedachten te stroomlijnen bij de keuze van een voor jou passende MBA-opleiding. Kun je nog hulp gebruiken? Wij helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze. Wil je meer informatie en advies neem dan zeker contact met ons op.

 

LEES OOK:
8 tips om als ouder je gezinsleven en carrière te combineren met de MBA
7x meer rendement uit je MBA
Welke MBA past bij mij?

Heb je een vraag? Stel je vraag hieronder. Wij helpen je graag verder!

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-opleidingen neem contact op met Anita Moolhuizen of Linda Hoksbergen via 0344-579050 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This