Selecteer een pagina

Oproep aan ambitieuze, ondernemende vrouwen: DOE EEN MBA!

feitHet Nederlandse bedrijfsleven wordt nog altijd gedomineerd door mannen. Dat geldt ook voor het MBA-landschap, want anno 2016 zie je op nagenoeg elke business school meer mannelijke, dan vrouwelijke studenten. “Als je alleen maar een bepaald voorbeeld ziet, ga je dat automatisch ook met geslacht identificeren.”
Business School Nederland lanceerde drie jaar geleden een campagne om de drempel voor vrouwen om een MBA te volgen te verlagen. Met succes: de afgelopen twee jaar is het aantal vrouwen dat bij BSN een MBA volgde flink toegenomen. Vandaag de dag is 28 procent van de BSN-studenten vrouw, terwijl dat getal twee jaar geleden nog tussen 10 en 15 procent schommelde.

Vraag een man die twijfelt over wel of niet een MBA doen naar mogelijke ‘obstakels’, en hij zal hoogstwaarschijnlijk zeggen dat hij bang is dat het niet te combineren valt met zijn drukke baan. Minder waarschijnlijk is het dat hij zegt dat hij bang is dat het in de knoei komt met het drukke gezinsleven. Terwijl dat over het algemeen voor heel veel vrouwen juist één van de belangrijkste redenen is om geen MBA te doen. ‘Een gemiste kans’, betogen onderstaande vrouwen.

BSN Alumna Fiona Verbeek MBAEen tikkeltje naïef de MBA in
Fiona Verbeek MBA (40) deed haar Young Professional MBA in de tijd dat het aantal vrouwelijke studenten bij BSN nog zeer schaars was. “Ik was net 30 geworden toen ik met de studie begon, had nog geen kinderen, woonde nog niet eens samen en ging in die tijd echt vol voor m’n carrière. Van te voren had ik niet echt rekening gehouden met het feit dat ik tijdens de MBA wel eens zwanger zou kunnen worden. En toch gebeurde het: halverwege de MBA beviel ik van mijn eerste kind, en toen ik in 2011 mijn bul in ontvangst nam, was ik hoogzwanger van de tweede. Het feit dat ik daar van te voren niet over nagedacht had, maakte dat ik een tikkeltje naïef de MBA instapte. Niet dat ik anders geen MBA was gaan doen, maar dan had ik misschien iets beter nagedacht over de impact ervan op je leven.”

Toch kijkt Fiona niet terug op een uitgesproken ‘ingewikkelde’ periode of eentje waarin ze heel veel offers moest brengen. “Natuurlijk moest ik keuzes maken, dat kon niet anders. Zo heb ik in die periode hockey even op een lager pitje gezet, evenals dat ik minder tijd had om met vriendinnen af te spreken. Ik heb me daar nooit druk om gemaakt; ik wist dat ik het later wel weer op zou pakken.”

Dissertation = grootste uitdaging
De grootste uitdaging lag voor Fiona in de periode dat ze haar dissertation schreef. “Dan is de stok achter de deur van een subset weg, en komt het echt op je eigen discipline aan. In die periode ben ik minder gaan werken, want ik had de tijd echt nodig om op m’n dissertation te richten. Ik maakte goede afspraken met mijn man –onze verdeling is altijd 50-50 geweest, maar in deze periode werd dat wat aangepast. Dat ik in die tijd zwanger was, werkte juist in m’n voordeel: ik wist zeker dat als ik het niet zou doen voordat de tweede er was, ik het waarschijnlijk nooit meer zou afmaken.”

BSN MBA student Alice MinPittige dip
Op dat punt zweeft Alice Min (46) nu. In 2014 startte ze vol energie met haar Executive MBA, maar zit nu even in een pittige dip. “Ik ben nu al een maand zo druk met m’n werk dat mijn dissertation echt op het derde plan komt. Dit is echt zo’n moment dat ik me afvraag waar ik in godsnaam aan begonnen ben,” verzucht ze. “Hoogste tijd om me een paar dagen af te zonderen en de tanden erin te zetten!”

De dip neemt niet weg dat ze ontzettend blij is dat ze met de MBA gestart is. “Ik had al langer de wens om een Master te doen en kwam via via bij BSN terecht. Vooral de interactie met klasgenoten, naast de verdieping in de materie, spraken me aan. Het feit dat je twee jaar geleden als vrouw een flinke korting kreeg, trok me over de streep. Ik heb er absoluut geen spijt van: al mijn verwachtingen zijn tot dusver uitgekomen. “
Maar net als Fiona is het ook voor Alice de dissertation die haar opbreekt. Ik dank de wereld voor Whatsapp: voor mij dé manier om samen met mijn man en onze drie kinderen (19, 16 en 12) de boel draaiende te houden. ‘Wie kookt er vanavond? Is het kattenvoer op? Wie heeft er nog hulp nodig bij z’n huiswerk?’ En daarnaast een baan die op papier 36 uur per week in beslag neemt, maar in de realiteit veel meer: op dit moment red ik het gewoon niet. Daarom zoek ik nu bewust de andere ‘afstudeerders’ op, we trekken elkaar door de dip heen!”

Het sleutelwoord: focus
‘Focus’ is het sleutelwoord. Alice: “Ik moet de komende tijd echt tijd afbakenen om me helemaal op m’n dissertation te kunnen richten. Ik wil het afronden, zo simpel is het. In maart 2017 heb ik mijn dissertation ingeleverd, beloofd. Al was het maar omdat ik horendol word van familie en vrienden die continu vragen ‘of je al bijna klaar bent’, haha.”

Alice mist vrouwen in het MBA-landschap, evenals in het bedrijfsleven. “Wij hebben in onze set uitzonderlijk veel vrouwen – vijf vrouwen tegenover zes mannen, maar ik mis vrouwelijke docenten, net als vrouwen in directies in het bedrijfsleven. Of sekse echt verschil maakt voor het type leiderschap durf ik niet met zekerheid te zeggen – er zijn immers ook vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen – maar ik vind op z’n minst dat je moet zien dat er wel degelijk verschil is. Als je het sec bekijkt zijn veel docenten en bestuurders anno nu allemaal mannen van rond de 50 met een pak aan.”

“De afgelopen jaren hebben we twee keer een vrouwelijke docente gehad, en dat was dan toch echt anders. Wat er precies anders was, daar kan ik moeilijk m’n vinger op leggen, maar binnen onze subset waren we het erover eens dat het fijn zou zijn als er meer vrouwelijke docenten en leidinggevenden zouden zijn. Als je alleen maar een bepaald voorbeeld ziet, ga je dat automatisch ook met geslacht identificeren. Als je op de basisschool alleen maar juffen gewend bent, vind je het heel gek als je ineens een meester krijgt. Zo werkt het ook met vrouwen in bestuurlijke functies.”

BSN Alumna Hedy Beumkes MBAQuick and dirty? Niks daarvan!
Hedy Beumkes is met haar 62-jarige leeftijd de nestor van het gezelschap, net als ze destijds in haar groep was. Ze begon in 2006 met de MBA, toen was ze ‘al’ 52, en 57 toen ze in 2011 afzwaaide. Vorige maand ging ze met pensioen. Of ze het niet zonde vindt dat haar carrière relatief maar zo kort profijt gehad heeft van haar MBA? “Absoluut niet,” vindt Hedy. “Ik zou er zelfs nu nog mee beginnen,” lacht ze. “Ik ben er de laatste jaren van mijn carrière zonder twijfel een betere adviseur van geworden, maar uiteindelijk doe je zo’n MBA niet alleen voor je carrière, maar ook voor jezelf. Zodra je stopt met leren en nadenken, dan stop je met groeien. Ik kreeg destijds het advies om het programma vooral snel – quick and dirty – af te ronden. Nou, dat heb ik dus mooi niet gedaan: ik wilde alle stof echt goed in me opnemen. Daarom heb ik er twee keer zo lang over gedaan.”

Aan de thuissituatie lag het niet, want van haar drie kinderen waren er toen twee al het huis uit. Hedy’s jongste dochter deed eindexamen VWO en ging vervolgens bedrijfskunde studeren. “Heel grappig, op een gegeven moment lazen we dezelfde boeken. Maar het was een voordeel dat ik qua kinderen m’n handen zogezegd vrij had, in tegenstelling tot moeders met jonge kinderen.”

Representatieve afspiegeling
Marcel van der Ham is blij met de toename in het aantal vrouwelijke studenten van de afgelopen jaren. “Dat vrouwen een MBA doen is toch de laatste stap in de vrouwenemancipatie,” aldus de dean van BSN. “We denken in Nederland dat we zo enorm geëmancipeerd zijn, maar als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Turkije en China, zijn daar in de top van het bedrijfsleven veel meer vrouwen te vinden. Kortom: er zijn nog veel slagen te winnen. Een MBA kan dat proces aanzienlijk versnellen. Het bedrijfsleven en met name het management daarvan moet een representatieve afspiegeling zijn van onze werkende samenleving.”

Van der Ham: “Hoe meer vrouwen in hoge functies in de spotlight staan, hoe beter de rolmodellen en voorbeeldfuncties zichtbaar worden – met bijbehorend spill-over effect. Als business school zijn we trots dat we daar met steeds meer vrouwelijke studenten en alumna een bijdrage aan kunnen leveren. We zullen altijd onze uiterste best doen om flexibel te zijn voor onze studenten – ook voor mannen trouwens – en te stimuleren dat zoveel mogelijk vrouwen de weg naar Buren vinden.”

Meer zelfvertrouwen
Op de vraag of ze andere vrouwen aanraden een MBA te doen, antwoorden zowel Hedy, Fiona als Alice volmondig ‘ja’. Alice raadt vrouwen aan om bij twijfel eerst één module te volgen om te kijken wat het precies inhoudt maar vooral ‘om je te laten inspireren en betoveren’. “Ik weet zeker dat hetzelfde gebeurt als bij mij en de rest van mijn subset: op de eerste dag weet je al dat je dit wil doen, dat je hierbij wil horen.” Volgens Fiona maakt een MBA vrouwen een stuk zelfverzekerder, en juist dat is waar het vrouwen in het bedrijfsleven vaak aan ontbreekt. “Vrouwen durven vaak pas wat te zeggen als ze zeker weten dat ze verstand hebben van de materie, terwijl mannen daar minder door gehinderd worden. Met andere woorden: hoe meer kennis vrouwen hebben, hoe meer ze zich uitspreken en hoe meer ze hogerop komen.” Hedy beaamt dat volledig. “De MBA heeft mij woorden gegeven om de dingen die ik zag te kunnen benoemen. Als vrouwen dingen kunnen benoemen wordt hun invloed groter en wordt er in het bedrijfsleven niet alleen meer mannentaal gesproken.”


Ervaringen lezen over vrouwen die eerder hun MBA haalden of daar as we speak mee bezig zijn? Lees onder meer interviews met:
Lineke Pelleboer | Elfi van der Valk | Paulien van Eerdenburg | Iris van der Horst | Wendy Muller

Meer informatie?
Voor meer informatie over onze MBA-programma’s neem contact op met Dory Cammelbeeck of Sandra Blankenstein via 0344-579052/46 of mail naar info@bsn.eu.

BSN Update
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws en updates van BSN? Volg ons dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Stuur hiervoor een email naar info@bsn.eu o.v.v. ‘aanmelden nieuwsbrief‘.

Share This