Selecteer een pagina

Zet je wereld in beweging met De Fruitmotor

Hilde Engels en Mara Francken

16 februari 2022 van 16.00 tot 19.30 uur

Zet je wereld in beweging met De Fruitmotor

De Fruitmotor heeft een missie: een bloeiende Betuwe met een rijkdom aan natuur en landschap waarin we voedsel en de mensen die het maken waarderen.

Wil je meer inzicht in de drijfveren en aanpak van deze sociale ondernemers, en de waarden waar ze met hun coöperatie aan werken? Ben je benieuwd hoe zij met hun onderneming – binnen de grenzen van de aarde – impact maken? Zodat je deze aanpak zelf misschien ook (meer) kunt toepassen in je eigen bedrijf, organisatie en omgeving? Dan is deze themabijeenkomst interessant voor jou.

Programma

 • De introductie.
 • Het verhaal van Mara: Hoe de koeien uit Zuid-Holland haar in de Betuwe aan het werk zetten.
 • Het verhaal van Hilde: van bioloog naar marketeer naar duurzaam ondernemer.
 • De Fruitmotor:
  – Onze droom voor Rivierenland.
  – Het business model van onze sociale onderneming.
 • Vier waarden van landschapsherstel van Commonland.
 • Hoe passen de vier waarden in duurzaam ondernemen .
 • Zet jij je wereld in beweging?
  – Voor welke waarde(n) wil jij je (meer) inzetten?
  – Wat past er bij jou? En bij jouw organisatie? Wat kun je (meer) doen?
 • De afsluiting.

Resultaat

Na deze bijeenkomst:

 • ken je De Fruitmotor als duurzame onderneming en aanjager van landschapsherstel en circulair organiseren;
 • ken je de vier waarden van landschapsherstel van Commonland en weet je hoe De Fruitmotor hier invulling aan geeft;
 • heb je een nieuwe invalshoek voor duurzaam ondernemen in jouw organisatie;
 • heb je voorbeelden van hoe je als duurzame of sociale ondernemer of professional kunt bijdragen aan een mooi landschap met meer natuur en biodiversiteit;
 • weet én voel je het belang van de mentale waarde: inspiratie;
 • ken je jouw drijfveren om samen onze wereld in beweging te zetten!

Doe je mee?

Aantal deelnemers

Er is plaats voor max 30 deelnemers.

Kosten

Studenten en Tractus leden GRATIS
Alumni (geen lid van Tractus) en overige deelnemers betalen € 60,-
Elke deelnemer mag gratis 1 introducee meenemen

Locatie

Business School Nederland
Herenstraat 25
4116 BK  Buren

Ir. Hilde EngelsWie is ir. Hilde Engels?

Hilde Engels is oprichter en bestuursvoorzitter van ‘transitiepraktijk’ en sociale onderneming De Fruitmotor. De coöperatie maakt van appels die niet mooi genoeg zijn voor de supermarkt heerlijke ciders en sprankels. De opbrengst investeert De Fruitmotor in meer natuur, een mooier landschap in haar eigen regio de Betuwe en het aanjagen van een duurzamer voedselsysteem. Hilde heeft daarnaast al 25 jaar haar eigen bedrijf BeForward. Hiermee richt ze zich op consultancy voor duurzamere food en agribedrijven. Daarnaast heeft ze gewerkt aan innovatie, marketing en commercie in de voedingsindustrie. Hilde studeerde biologie en marketing, droomt van meer biodiversiteit, kent de transitietheorie van binnen en van buiten en vindt de systeemverandering in voedsel naar duurzame businessmodellen een prachtige uitdaging. Hilde weet ideeën uit te werken tot iets wat werkt en maakte van De Fruitmotor in vijf jaar tijd een bloeiende coöperatie. Vanuit de behoefte beter te snappen hoe we een transitie op gang brengen startte Hilde haar promotietraject aan de Radboud Universiteit Nijmegen over circulaire businessmodellen. Dit is ze nu aan het afronden.

LinkedIn-profiel ir. Hilde Engels

Mara Francken MScWie is Mara Francken MSc?

Mara Francken zet zich al zo lang ze zich kan herinneren in voor een mooie, duurzame wereld. Privé, als professional en vaak door elkaar. Samen met anderen werkte ze vanuit verschillende invalshoeken aan visievorming, dialoog en actie voor maatschappelijke en milieuopgaven. Als onderzoeker daagde ze studenten uit om na te denken en onderzocht partnerschappen tussen het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Als consultant hielp ze corporate en familiebedrijven met hun duurzaamheidsstrategie en schreef met drie medeauteurs een goed gelezen managementboek. Als projectleider bij Stichting De Noordzee inspireerde ze de scheepvaartbranche, beleidsmakers en politici om bij te dragen aan een schone Noordzee en ruimde samen met vrijwilligers kilometers strand op. Sinds 2020 verbindt ze zich als freelancer aan organisaties met een duurzaamheidsambitie. Bij De Fruitmotor is ze boven alles storyteller. Mara is overtuigd van de kracht van inspiratie en een persoonlijke benadering van duurzaamheidsuitdagingen.

LinkedIn-profiel Mara Francken MSc

Share This